Anna Shepherd fra Australia har bodd i Norge i seks år. Nå er hun fem måneder på vei med sitt og forloveden Bjørn Djupevågs første barn, skriver Bergens Tidende.

Hvis fødselen skjer i Norge, blir den nyfødte kun norsk.

Drar de til andre siden av kloden, kan barnet få dobbelt statsborgerskap.

Det virkelige problemet oppstår hvis foreldrene søker om australsk statsborgerskap etter en fødsel i Norge. Det kan føre til at barnet mister det norske og vil bo ulovlig i Norge.

Se oversikten over hva som skjer med deg og knøttet gjennom svangerskapet:

Barnet kan bli utvist

— Barna blir da utvist etter tre måneder og hvis samboeren min ønsker at de skal bo i Norge, må han søke om familiegjenforeningsvisum og ha mitt samtykke for at barna skal forlate Australia. Dette fører til en stor skjevhet. Det gir meg større rettigheter, som jeg mener er feil og som jeg ikke ønsker, sier Anna Shepherd til BT.

I verste fall kan hun gjøre barna australske uten at samboeren vet det. Australske myndigheter krever bare signatur fra den australske forelderen.

Det er nesten umulig å forstå:

Fagavdelingen i UDI bekrefter at barn får norsk statsborgerskap etter norsk forelder uavhengig av fødested, men også at flere andre land, som Australia, har regler som gjør at erverv av landets statsborgerskap avhenger av om barnet er født i inn— eller utland.

Hvis et barn ikke får det andre lands statsborgerskap automatisk, men senere søker om dette, går det norske statsborgerskapet automatisk tapt, sier presserådgiver John Olav Kroken i UDI.

  • UDI har beskrevet regelverket på denne siden.

TO PASS: De som har dobbelt statsborgerskap, har rett til to pass, ett fra hvert land. Anna Sherpherd vil strekke seg langt for at hennes avkom skal få det samme som henne. Foto: Rune Nielsen

Må dra en måned førSå nå planlegger familien i Sandviken i Bergen en 30 timer lang reise til Anna Shepherds bror i Mackay i Queensland. Hun må reise minst en måned i forveien på grunn av flyselskapenes regler.

— Vær så snill, ikke tving oss til å reise til Australia for faktisk talt å sikre at vårt barn skal forbli norsk, sier Shepherd.

— Jeg hadde tenkt å dele opp reisen over tre dager og overnatte på flyplasshotell. Selv når man er frisk er det en grusomt lang reise for kroppen, men med en åtte måneder gammel baby i magen frykter jeg at det nærmer seg uutholdelig, sier hun.

Hvor mange land kan du reise til visumfritt? Sjekk denne listen:

Sarah dro med sønnen

Flere par har likevel gjennomført tilsvarende turer. Oslo-baserte Sarah Christensen, som er gift med en nordmann, tok med seg sønnen på tre år (født i Norge) og dro av gårde.

— Jeg måtte ha blodfortynnende medisiner. Jeg hadde kompresjoner og klødde veldig. Jeg ville gjort det igjen, men det var ikke uten komplikasjoner, for ikke å snakke om de økonomiske, sier Christensen.

Paret har tenkt å flytte til Australia neste år. De skal ha fått beskjed fra UDI at når de kommer tilbake, må hennes norske ektemann komme minst seks måneder i forveien for å tjene penger nok til å få til en familiegjenforening.

UDI har ikke besvart vårt spørsmål om dette stemmer.

BT har tidligere skrevet om nordmenn som har fått store problemer når de har returnert til landet.

DRO TIL AUSTRALIA: Sarah Christensen reiste med sønnen da hun skulle ha barn nummer to. Foto: Privat

Vil endre loven

Nå foreslår stortingspolitiker Sveinung Rotevatn (V) fra Sogn og Fjordane å innføre dobbelt statsborgerskap.

Sammen med av tre andre representanter fra Venstre og SV har han levert et såkalt Dok 8-forslag. Det er nå til behandling i kommunal— og forvaltningskomiteen, som trolig vil konkludere om et par uker.

De to partiene mener at dobbelt statsborgerskap er viktig for integreringen, skrev Aftenposten.noi fjor høst.

VIL ENDRE LOVEN: Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Foto: Håvard Bjelland

— Jeg har levert mange forslag i Stortinget, men dette er det jeg har fått mest tilbakemeldinger på. Særlig fra nordmenn i utlandet. De har vært opptatt av det i mange år. Det gjelder ganske mange tusen mennesker, sier Rotevatn.Bare seks av 46 stater i Europa har samme regler som Norge. En lang rekke land har åpnet for dobbelt statsborgerskap de siste 15 årene, senest Danmark i fjor (se også faktaboks lenger oppe i saken).

Rotevatn sier at han godt håp om å vinne frem.

— De andre partiene har ikke avvist det. Og alle instanser som var inne på en høring nylig, gikk for forslaget, blant annet Advokatforeningen. Jeg opplever at motargumentene er diffuse og følelsesbaserte. Norge fremstår som et særtilfelle. Vi er det eneste landet i Norden som ikke tillater dobbelt statsborgerskap, sier Rotevatn.

Les mer fra familie og oppvekst: