Starts prestasjoner blir dårligere og dårligere for hver kamp som går nå. Mot Odd søndag tok det ett minutt før en fikk en følelse av at kampen var avgjort. Med fem strake tap og noen hjelpeløse forestillinger er det på tide å vurdere drastiske endringer for å overleve i eliteserien. Slik situasjonen er blitt må Starts ledelse og styre spørre seg om det er større sjanse for å overleve i eliteserien dersom Mjelde går nå, og ikke om fire måneder. Jeg tror svaret på det er ja.

Man kan si mye om Mons Ivar Mjeldes trenergjerning i Start. Han har fått kritikk for at han ikke har gitt unggutter tillit. Han har fått kritikk for manglende taktiske ferdigheter, og han har fått kritikk for at han stadig snakker ned sin egen spillergruppe. Samtidig har han holdt klubben samlet og bidratt til at klubben overlevde kritiske faser i både 2013 og 2014. Det tror jeg ikke han klarer nå – av flere grunner. Mjelde – på utgående kontrakt, virker stadig mer demotivert, og virker ikke å ha evnene til å løfte spillergruppen. Han er også i ferd med å miste tilliten i en spillergruppe, som er mest frustrert fordi de ikke klarer å få ut det de føler de har inne.

Han og trenerteamet får ikke lenger spillerne til å ofre seg for klubben , og han får ikke de rutinerte spillerne sine opp på nivået de innehar— noe som er avgjørende for å lykkes denne høsten. Han mislykkes også gang på gang med det som blir viktigst for å overleve denne høsten – tette igjen bakover. Start har null poeng og 2-16 i målforskjell på de siste fem kampene.

Når treneren heller ikke får forsterket med tilstrekkelig kvalitet, og er i ferd med å miste tillit i omgivelsene er ikke Mjelde treneren som kan løfte Start i en krevende innspurt, som i verste fall kan handle om klubbens fremtid.

Klubben bruker trolig økonomi som et argument for å ikke gjøre endringer. Antakelig vil det koste opp mot en million kroner å avskjedige Mjelde nå. En avtale som ble undertegnet da han signerte, sikrer trolig Mjelde seks måneders etterlønn dersom han sparkes. Å rykke ned vil være så mye dyrere, og klubben bør jobbe for å få til et trenerskifte, selv om det vil være en vanskelig oppgave å redde plassen med Start.

Sportsleder i Fædrelandsvennen, Pål Wollebæk Jørgensen.

Det har styret og en hardt presset ledelse ansvaret for. De har etter min mening hatt en naiv tro på at selv en stadig svakere stall har det som skal til for å overleve i eliteserien i 2015. De har hatt for mye fokus på økonomi og for lite på sport, og de har solgt og sendt vekk det som var av både defensiv og offensiv styrke, uten å erstatte dem med god nok kvalitet. Økonomi har vært hovedgrunnen til det første. Mangel på sportslig kompetanse er årsaken til det andre. Det får sportslig ansvarlig Mjelde lide for, og klubben må samtidig akseptere at risikoen for 1.divisjonsspill neste år stadig øker så lenge ingenting blir gjort.

Hvem bør inn som hovedtrener?

Det beste hadde vært å finne den permanente løsningen allerede nå. Jeg mener Steinar Pedersen i Jerv er den som tydeligere og tydeligere peker seg ut som den beste kandidaten som den neste Start-treneren. Om det blir for kostbart får løst ham fra kontrakten nå bør en midlertidig løsning vurderes. Kanskje kunne redningsmannen Tom Nordlie vært svaret inntil videre. Er Bård Borgersen, som allerede er i klubben, rett mann til å gi nytt liv til spillergruppen? Hvis ingenting blir gjort er sjansene store for at det er tilfeldigheter som avgjør Starts skjebne denne høsten.

Kanskje er Start så heldige at Mjøndalen og Sandefjord er så dårlige at de er bak sørlendingene på tabellen til slutt. Kanskje er Start så heldige at de klarer kvalikplassen, samt at Brann ikke står på motsatt banehalvdel i en play off-kamp.

Hva betyr et nedrykk?

Klubben vil trolig tåle et nedrykk om Ajer selges for 10-20 millioner kroner, enten nå eller til vinteren. Det er omtrent summen det vil koste å gå ned. Det positive er at det ser bedre ut enn på lenge i utviklingsavdelingen. På lang sikt er det ikke sikkert at et nedrykk er krise, om klubben overlever. Samtidig må Start tåle at et nedrykk kan bety at det tar noen år før det blir eliteseriespill igjen. Det er de lokale ungguttene og klubbens gode ungdomssatsing som skal sørge for fremtidig suksess.

Helgen har vist at Start akkurat nå har en av de mest spennende junioravdelingene i Norge.

G16-laget har imponert som et av de beste lagene i den nasjonale serien, til tross for tap mot Molde lørdag.

Fredag ble juniorlaget klar for kvartfinalen i junior-NM etter sterke 4-1 mot Odd.

Søndag fikk tenåringene Hodnemyr (19), Ajer (17), Salvesen (19), Segberg (18), Rasmussen (17) og Håbestad (16) spilletid i eliteserien.

Det er i hvert fall noe i en tung tid for alle som er glad i Start.