— Vi spiller uten press. Vi tenker ikke på alvoret, vi bare har det gøy, sier Kristoffer Ajer (16)

Han er på en måte lederstjerna i den nye generasjonen i Start.

I fjor lå snittalderen i Start-stallen på 27,2 år. Ett år senere er snittet gått ned betraktelig til 23,6. Nærmere fire år er forsvunnet som følge av økonomisk krise som har gjort at godt betalte, og litt eldre, spillere har forsvunnet ut av portene på Sør Arena.

- Spiller uten press

Igjen står ungguttene, klare til å plukke opp hansken.

— Vi spiller uten press, men samtidig vil vi unge spillere variere i prestasjonene. Men jeg føler vi har en veldig god blanding av unge spillere og noen rutinerte, sier Ajer til Fædrelandsvennen.

Våre utregninger viser at Start er det femte yngste laget i eliteserien. Stabæk har den yngste troppen med en snittalder på 22,35 mens Vålerenga har det høyeste snittet på 25,66.

Virker ikke preget av alvoret

De unge setter sitt preg på treningshverdagen. Flere av dem står igjen etter trening og terper skudd og teknikk, samt diskuterer viktige tema som hvem som tok tunnel på hvem. De virker ikke preget av alvoret som starter på tirsdag borte mot Lillestrøm.

— Det er viktig å ha det moro på trening. Vi kjenner nok ikke så mye på presset, selv om jeg kjenner jeg er spent før tirsdag. Vi spilte veldig bra mot Viking med mange unggutter på laget, så vi vet vi kan, sier Mathias Rasmussen (17), som mener det er viktig å ha noen rutinerte til å hjelpe de yngre.

I tillegg til ungguttene som allerede er i A-laget, er også spillere som Erlend Segberg (17) og Markus Håbestad (16) med og bidrar i treningshverdagen, selv om de ikke er en del av A-lagstroppen.

— De elsker dette

— Det er forfriskende, mener Start-trener Mons Ivar Mjelde.

— De koser seg med fotballen, og elsker dette. Så er det viktig å huske at de er ikke bare unge, men også gode fotballspillere, sier han.

Han mener i tidligere år at balansen har vært for dårlig den andre veien, med at det har vært for få unge spillere i stallen. Det kan han ikke klage på i år.

— Nå har vi en veldig fin balanse med mange unge og noen eldre rutinerte i blant andre Opdal og Hoff.

— Samtidig blir det mer ansvar på de unge?

— Nå må de unge ta ansvar, og vi forventer at de er med og bidrar fra første stund. Det tror jeg ikke blir noe problem. Disse unge guttene har den sulten som skal til, sier Mons Ivar Mjelde.

Starts snittalder de siste årene

2015: 23,63 år

2014: 27,2 år

2013: 23,9 år

2012: 25,3 år

2011: 26,8 år

2010: 27,0 år

2009: 26,4 år