KRISTIANSAND/GRIMSTAD/ARENDAL (fvn.no): Fædrelandsvennen har fått hjelp av Norsk Regnesentral i sesongavslutningen. Foran hver serierunde i de tre øverste divisjonene vil vi gi deg sannsynligheten for at de tre sørlandslagene Start, Jerv og Arendal møtes i det som kan bli en historisk og høyinteressant 1. divisjon neste år.

Alle de tre sørlandslagene skal i aksjon i helga. Start møter Sogndal søndag, mens Jerv har en tøff bortekamp mot Levanger. Arendal Fotball møter FK Tønsberg på bortebane lørdag.

Regnesentralen har nå funnet ut at det er 99,9 prosent sjanse for at Start rykker ned, at det er 64,8 prosent sjanse for at Jerv spiller i 1. divisjon også i 2017, og at det er 93,2 prosent sjanse for at Arendal Fotball rykker opp.

Sannsynligheten for at de tre lagene møtes i 1. divisjon i 2017, er på 60,4 prosent.

— På mange måter kan det bli den gøyeste sesongen siden 2005 (Starts sølvsesong, red.anm.), i og med at det kan bli tre lag i samme divisjon. Det kommer til å bli mange fantastiske lokaloppgjør, sier Jesper Mathisen.

Les også:

Jerv-spillerne har hatt mye å juble for denne sesongen. Med 36 poeng er de kun to poeng bak Sandefjord på direkte opprykksplass.

— Kan få kickstartet landsdelen

Fotballeksperten og den tidligere Start-spilleren husker godt forrige gang Start fikk konkurranse lokalt. I 2003 var MK best på Sørlandet, og slo Start tre av tre ganger.

— Folk ellers i landet synes fotballen på Sørlandet ligger brakk. Dette kan få kickstartet Sørlandet som fotballandsdel, sier Mathisen.

For 29-åringen vil Start alltid være det førende laget her nede.

— Men det å bli utfordret og pushet er bare positivt for alle parter, sier Mathisen, som ikke har helt troen på tre lag fra Sørlandet i 1. divisjon i 2017. — Jerv er akkurat nå den største favoritten til å rykke opp, sammen med Kristiansund. Sandefjord har ikke sett bra ut de siste ukene, og det Jerv har vist, har vært enormt imponerende. Men skulle Start først rykke ned, hadde det vært utrolig gøy med kamper både mot Jerv og Arendal, sier han.

Les også:

— Helt grusomt for Start

Norsk Regnesentral har for øvrig regnet ut at det nå er 35,1 prosent sjanse for at Jerv rykker opp til eliteserien.

— Vi snakker ikke om opprykk. Vi er fornøyde med å ligge høyt oppe, og det er mye bedre enn å ligge i bunnen, og ha kniven på strupen. Vi bygger ikke vårt spill ut fra statistikk. Vi vet vi kan slå alle lag, og er vi 100 prosent på hver gang, så er alt mulig, sier Tommy Runar.

Han var Start-keeper i fra 2004 til 2009, og er nå keepertrener i moderklubben Jerv.

— Hvordan blir det for Start eventuelt å møte Jerv og Arendal neste sesong, tror du?

— Helt grusomt. Det er fordi de har alt å tape i sånne kamper. Det må være fælt med den tradisjonen Start har, å møte lag som spiller med hjertet utpå drakta mot dem i hver kamp, sier Runar.

— Kan utfordre Start

Arendal-kaptein Sven Fredrik Stray blir overrasket når han får høre opprykkssjansen for sitt lag (93,2).

— Såpass, det synes jeg var høyt. Det er mye som kan skje på de ni siste kampene, og vi skal ikke begynne å ta et opprykk for gitt, sier midtstopperen.

Arendal-spillerne feirer Marius Andersens (midten) matchvinnerscoring i 1-0-seieren over Notodden tidligere denne sesongen.

Skulle det bli tre sørlandslag i 1. divisjon neste sesong, tror han landsdelen uansett hadde fått seg et løft.

— Vi hadde fått gøye lokaloppgjør, med mye liv og blest rundt kampene. Det hadde absolutt vært positivt. Jeg tror også Start vil ha godt av flere positive opplevelser enn de har hatt i det siste. Det vil komme flere folk på kampene, om de begynner å vinne og begeistre litt mer, sier Stray.

— Tror du Jerv eller Arendal kan vippe Start fra tronen?

— Start er nok flaggskipet på sikt, men at en av klubbene kan utfordre Start på kort sikt, kan fort skje, sier Stray.