Det nærmer seg slutten av det som har vært en begivenhetsrik sesong for lagene på Sørlandet. Start, som ikke har vunnet på 35 seriekamper, ser helt fortapt ut i bunnen av eliteserien.

I Aust-Agder er situasjonen helt annerledes. Jerv har imponert stort, og ligger bare to poeng bak direkte opprykk til landets øverste divisjon. I tillegg styrer Arendal Fotball mot et opprykk til 1. divisjon.

Foran hver serierunde i de tre øverste divisjonene vil Fædrelandsvennen, i samarbeid med Norsk Regnesentral, gi deg sannsynligheten for at de tre sørlandslagene Start, Jerv og Arendal møtes i det som kan bli en historisk og høyinteressant 1.divisjon neste år.

Les også:

Robstad depper.jpg Foto: NTB SCANPIX

Kan bli historisk sesong

Etter at dagens serieoppsett ble opprettet i 1963, har det aldri vært tre lag fra Sørlandet samtidig på nest øverste nivå i Norge. Vi gir deg svaret på fire ting forløpende:

  • Hvor stor er sjansen for at Start rykker ned?

  • Hvor stor er sjansen for at Jerv ikke rykker opp, men holder seg i divisjonen?

  • Hvor stor er sjansen for at Arendal rykker opp?

  • De tre svarene danner grunnlaget for sannsynligheten for at de tre rivalene møtes neste år – i det som kan bli tidenes fotballsesong på Sørlandet.

99,9 prosent sannsynlighet for Start-nedrykk

Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall. Det tas hensyn til hjemmebanefordel, men ikke eventuell formutvikling.

Det beste av de fire kvalifiseringslagene i 1. divisjon møter laget som ender på 14. plass i eliteserien. Eliteserielaget og vinneren av kvalifiseringscupen, blir antall som like gode.

Ifølge tallene til regnesentralen, er det nå 99,9 prosent sjanse for at Start rykker ned til 1. divisjon, med ti seriekamper igjen å spille.

Tre sørlandslag i 1. divisjon

Sannsynligheten for direkte opprykk er for Jerv er lik 28,2 prosent, mens sannsynligheten for opprykk via kvalik er lik 6,9 prosent. Dette medfører at den samlede sannsynligheten for opprykk er lik 35,1 prosent, mens sannsynligheten for at Jerv spiller i 1. divisjon i 2017 er lik 64,8 prosent..

Det er stor sjanse for at både Arendal, Jerv og Start spiller sammen i 1. divisjon neste år. Arendal leder sin 2. divisjonsavdeling, Jerv ligger på 3. plass i 1. divisjon, mens Start er helt sist på eliteserietabellen. Fra venstre: Jerv-trener Arne Sandstø, Arendal-trener Knut Tørum og Start-trener Steinar Pedersen. Foto: FVN/ NTB Scanpix

Arendal Fotball, som har sju poengs ledelse på de andre lagene i 2. divisjon avd. 4, har 93,2 prosent sannsynlighet for å rykke opp, før de ni siste serierundene. Sannsynligheten for at Start, Arendal og Jerv møtes i 1. divisjon neste år er lik 60,4 prosent (produktet av sannsynligheten for at Start rykker ned, Jerv mislykkes i å rykke opp til eliteserien, og Arendal rykker opp til 1. divisjon).