KRISTIANSAND: — Hvis jeg hadde vært i Norges Fotballforbund (NFF) hadde jeg hatt regel om fem-seks utlendinger maks. Dere har sett at Island har tatt store steg de siste årene, det er ikke tilfeldig at det kom rett etter finanskrisen. Mange utlendinger måtte reise og vi brukte unge i stedet, sier Start-spiss Matthias Vilhjalmsson (27).

Torsdag skrev Fædrelandsvennen om Viggo Strømme, som mener norsk fotball er i bakleksa når det gjelder fysisk trening. Matthias Vilhjalmsson mener en av tingene som kan løfte norsk fotball er å hindre utlendinger, som han selv, å ta plassene til talentene i eliteserien.

— Det kommer altfor mange utlendinger til hver klubb. Vi kan ikke stenge for alle, Norge kan lære mye av utlendinger og omvendt, men det er for mange, sier Vilhjalmsson.

Ny utlendingsrekord

TV 2-ekspert Petter Myhre sa i fjor at eliteserien begynte å nærme seg smertegrensen når det gjelder antall utlendinger. Da var tallet 110. Nå er tallet 132 med utenlandsk pass. Aldri har det vært flere utlendinger i eliteserien. Hver klubb har lov å ha ni utlendinger i stallen.

— Det overrasker meg. Det tallet er høyt, og det er ikke veien å gå, sier Petter Myhre i dag.

— Utfordringen i norsk fotball er for kortsiktig tankegang. Vi må ha en bedre balanse i forhold til utlendinger og unggutter. Så har jeg sagt mange ganger at kvaliteten på de som kommer må være god. Utlendingene bør være premissleverandører og det er de kanskje ikke slik det var da Sapara, Borges og Bolaños spilte her, sier den tidligere Vålerenga-treneren. - Bør vi ha et tak på antall utlendinger, som Vilhjalmsson foreslår?

— I utgangspunktet tenker jeg at det ikke bør være nødvendig å ha sånne krav i norsk fotball. Men hvis ikke norske fotball-ledere klarer å forvalte pengene bedre, så er kanskje slike restriksjoner veien å gå, sier Myhre.

Mener klubbene gjør det vanskelig for hverandre

Start-trener Mons Ivar Mjelde mener restriksjoner kan være en god idé.

— Det tror jeg kan være lurt. Vi må lage et regelverk som gagner norsk fotball. Er tallet fem i stedet for ni blir klubbene tvunget til å tenke litt annerledes og det vil trolig føre til større fokus på utvikling, sier Mjelde.

Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, mener det største problem at klubbene ikke klarer å se helheten.

— Mange klubber gjør det vanskelig for hverandre. Norske spillere er for dyre, og da blir ofte løsningen billigere spillere fra utlandet. Vi må innse at dette er en felles utfordring. Alle er enige at det er for mange utlendinger, men alle er seg selv nærmest. Det vet jeg selv, som tidligere fotball-leder. Man sier at nå er det stopp, så holder du på å rykke ned eller vinne serien. Kommer det en god utlending på bordet da, så sier du ikke nei, illustrerer Siem.

Han mener det kan være et alternativ å pålegge bruk av unge norske spillere, i stedet for å innføre importstopp.

— Et regelverk der vi pålegger bruk av unge norske spillere under 23 år, for eksempel i 1.divisjon, kan være et tiltak som hjelper, sier Siem.

— Uansett må vi få til tiltak som ikke hindrer talentarbeidet og svekker landslagsfotballen. Vi må skape en egenart som gjør oss spennende. Vi må mer i retning Tyskland enn England, sier Siem.

Islendinger ler av Norges modell

Mange mener Englands landslag er svekket av all importen fra utlandet til Premier League. Verdensmester Tyskland har den europeiske toppligaen med flest hjemlige spillere.Jo Bergsvand, sportslig leder i Norsk Fotball, sier at utlendingskvoten er en av tingene som diskuteres i Toppfotballutvalget, som blant annet har engasjert et nederlandsk firma til å se på organiseringen av det norske seriesystemet. Både Bergsvand og Siem sitter i Toppfotballutvalget som består av toppene i den politiske og administrative delen av fotball-Norge — NFF og Norsk Toppfotball.

— Vi snur alle steiner nå og er inne i en god prosess, men ingenting skal konkluderes nå. Ett parameter som er spilt inn er å se på utlendinger i norsk fotball, sier Bergsvand.

Matthias Vilhjalmsson sier at han har islandske venner som ler av hvordan barnefotballen er organisert i Norge.

— Jeg skjønner litt av tankegangen, at flest mulig skal være med, men det er mye rart også. Jeg har kamerater og islandske fotballspillere som ler av hvordan barnefotballen organiseres her. Forskjellene er størst på grasrotnivå. På Island har klubbene kvalifiserte trenere helt fra 6-årsalderen med tre-fire treninger i uken og kamper i helga. Her er det meste styrt av pappaer, trening én til to ganger i uker og turneringer der guttene spiser vafler mellom kampene, sier Vilhjalmsson.