Rosenborg og Molde ble slått ut av Europa League-kvalifiseringen torsdag, noe som markerer et nytt bunnivå for norsk fotball.

Dermed er det nok en gang tid for selvransakelse i norsk fotball. Blant dem som har foreslått måter å snu trenden er 100% Sports fotballekspert Lars Tjærnås.

Han mener at man må heve nivået på den norske Eliteserien, og at det bør gjøres ved å kutte serien til 12 lag, og innføre et sluttspill på slutten av sesongen der de beste lagene møter hverandre oftere.

— Oppfattes som rartLignende formater finner man i blant annet skotsk og belgisk fotball.

Johnny-Mikael Gallefoss er trener for den belgiske nivå fire-klubben BX Brüssel, og er i så måte oppdatert på hva som rører seg i belgisk fotball. Han forteller at ligasystemet ikke bare har fått positive reaksjoner.

— Det blir oppfattet som litt rart. Et lag kan vinne ligaen, men så har det ikke vunnet likevel. Man går inn i et cupspill, og så kan plutselig laget som ble nummer fire stikke av med serietittelen, forteller Gallefoss.

Belgierne endret ligaformatet før 2009-10-sesongen. Men selv om belgierne har produsert toppspillere på løpende bånd, og ble nummer fire i sommerens fotball-VM, har ikke resultatene til belgisk klubbfotball vært spesielt imponerende.

KRITISK TIL NORSKE HOLDNINGER TIL EUROPACUPSPILL: Johnny Gallefoss, her fra lanseringen som Løv-Ham-spiller, jobber som trener i Belgisk fotball. Foto: Odd Mehus

I 2010 gikk Champions League-gruppespillet uten belgiske lag. Året etter kom Genk sist i sin gruppe. De to siste sesongene har også Anderlecht vært sjanseløse til å hevde seg i gruppespillet.

Har engasjert nederlandsk selskap

Så hvis den belgiske løsningen ikke har gitt de beste resultatene, hvilken løsning er da riktig for norsk fotball?

Det er problemstillingen Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) nå prøver å løse.

Toppfotballutvalget har fått i mandat å se på mulige serieløsninger. Utvalget består av fotballpresident Yngve Hallén, generalsekretær i NFF Kjetil Siem, visepresident i NFF og styreleder i NTF Bjarne Berntsen, administrerende direktør i NTF Leif Øverland og sportssjef i NTF Jo Bergsvand.

Utvalget har engasjert det nederlandsk selskapet Hypercupe for å finne den beste seriemodellen Norge, ut ifra en stor mengde informasjon om norsk fotball som utvalget har gitt dem.

— Vi er i en fase nå der vi har puttet inn ekstremt mye data i deres modeller. Det er alt fra befolkningstall, klubbenes økonomi og annen staitstikk. Det er mange faktorer som spiller inn i sportslig eller økonomisk suksess. Vi har også sendt inn historiske tall for hvordan det har gått i Norge tidligere, sier Øverland.

- Tilskueren er klok

Prosessen består også av å intervjue forskjellige aktører innen fotballen, blant annet mediepartnere og fotballtrenere.

Øverland vil imidlertid ikke fortelle hvor mange lag han mener Eliteserien bør bestå av.

— Jeg ønsker meg en ligaordning som bryter kurven med negativ sportslig utvikling. Der har vi falt betydelig. I samme periode har tilskuertallene falt. Hvor mange lag Eliteserien bør bestå av vet jeg ikke noe om, vi har ikke kommet så langt i denne prosessen, sier Øverland.

- Hva er det viktigste hensynet når ny ordning skal velges, tilskuertall eller sportslig kvalitet?

— Fakta viser at sportslig utvikling og publikum følger hverandre, den kurven er nesten lik. Tilskueren er en klok person, sier Øverland.

Heller ikke NFFs visepresident Bjarne Berntsen vil love at ligastrukturen vil bli endret.

— Vi har ikke konkludert, men jeg vil si at det er et emne vi har full fokus på. Vi skal finne den beste løsningen for de to-tre øverste nivåene, og det kan bli en endring i strukturen, sier Berntsen.

— Det kan bety endring i antall lag, å eventuelt introdusere play-off. I tillegg vurderer vi om det ville vært nyttig for oss å snu sesongen, sier Berntsen.

Semb: Må gjøre grep

Rosenborg og Molde skulle torsdag forsvare Norges ære i Fotball-Europa. Men da kampene var over, var det kun skuffelse som lå igjen i de norske korridorene.

Fra før var Haugesund, Tromsø og Strømsgodset sendt på hodet ut av europacupene.

– Det var veldig skuffende. Vi hadde et håp om at både Rosenborg og Molde skulle gå videre med de gode utgangspunktene de hadde. Det ble et nytt skuffende norsk år med tanke på europacupene. Det har vært en trend over tid at vi har gjort det dårlig i Europa, sett bort fra sesongen 2012, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NTB.

– Vi må alltid ha troen på at det kan bli bedre, men vi må gjøre grep. Vi må se oss selv i speilet. Det viktigste er at trenden er for dårlig. Mulige endringer kan være antall lag i toppfotballen, sluttspillvarianter eller det å endre tidspunktene for sesongen. Norsk Toppfotball gjør et viktig arbeid med slike ting, fortsetter toppfotballsjefen.

Annen holdning til europacupene

Gallefoss mener belgierne har en annen holdning til europeisk fotball enn vi har hjemme i Norge.

— Her handler ligaen selvfølgelig om å vinne gull, men spill i Europa sees på som selve premien, forteller Gallefoss.

— Europacupene har nesten ikke vært prioritert i Norge, noe som er utrolig pinlig. Jeg satt ikke der når Bodø/Glimt kom på besøk til Brann Stadion, men når Marseille kom satt jeg der, men det var bare 3-4000 på tribunen, sier Gallefoss, som legger til at han oppfatter at interessen rundt europacupene i Norge er økende.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er blant dem som har etterlyst et lokomotiv i norsk fotball, som Rosenborg var på 90-tallet, som spiller og hevder seg i Europa hvert år. I belgisk fotball har man lag som går igjen i toppen, forteller Gallefoss.

— Anderlecht er et skikkelig lokomotiv som har økonomi til å gjøre som de vil. Club Brügge er den klassiske utfordreren. Så har du Standard Liege og Zulte Waregem, som hevder seg fordi de driver fantastisk i ungdomsavdelingene, sier Gallefoss.