Oslo/Kristiansand (fvn.no): — Jeg finner ikke en plan for det noe sted. Planarbeidet, kunnskapen og gjennomføringen av den fysiske treningen i fotballen må endres radikalt. Hvis ikke kommer vi ingen vei, sier Viggo Strømme, kristiansander og sportssjef på Norges Toppidrettsgymnas.

Norsk fotball ligger nede med brukket rygg. Herrelandslaget detter stadig på FIFA-rankingen, klubbfotballen sliter med lav oppslutning og elendige resultater i Europa.

Nå roper Strømme, som er tidligere toppspiller i blant annet Start og Vålerenga, varsko om den fysiske tilstanden til fotballspillere i Norge. Han mener de beste landene er foran oss fysisk — på alle alderstrinn. Strømme er klar på at A-landslaget er avslørt på fysikk i møte med de store nasjonene de siste månedene. Norge har tapt mot Frankrike (0-4), England (0-1) og Italia (0-2).

Sterke engelskmenn

— Vi er en fotballnasjon som rett og slett er i ferd med å bli løpt fra av både gode internasjonale spillere og av de beste fagmiljøene. Jeg mener vi i større grad må utdanne og implementere fysiske trenere med utgangspunkt i spillet. De finnes ikke i det norske utdanningssystemet. Jeg mener NFF må komme på banen kjapt, hvis ikke kommer vi til å bli mer fraløpt fra år til år, sier Strømme, som har brukt flere måneder på å studere fysisk fotballtrening på akademier i Sør-Amerika, blant annet i den argentinske toppklubben River Plate.

Landslagsspiller, kristiansander og Odd-kaptein Steffen Hagen ser poenget til Strømme. Han innrømmer at han så store fysiske forskjeller da Norge møtte England i forrige uke.— Jeg fikk vel en liten a-ha-opplevelse da. De hadde dobbelt så store overarmer som oss, billedlegger Hagen.

— Men jeg synes italienerne hadde en litt annen fysikk. Mer spede, men atletiske med god balanse. Samtidig må vi huske at vi har færre å ta av. Det betyr at vi er færre med gener og anlegg for god fotballfysikk enn de i verdenstoppen. Se på Raheem Sterling (England). Uansett hvor mye jeg hadde trent hurtighet hadde jeg aldri vært like rask som ham, sier Hagen.

Sprintes og løpes mer ute

Morten Gamst Pedersen mener tiden da Norge lå langt fremme fysisk er forbi.

— Vi var vel noen av de fremste i verden på fysikk tidligere, nå er vi tatt igjen og kanskje gått forbi av andre nedover i Europa. Der har mange klubber egne fysiske trenere der du får én-til-én oppfølging. Det er ekstremt effektivt, sier Pedersen.

- Er det mer opp til deg selv i Norge?

— Det er jo det, men det handler jo også om økonomi og prioriteringer, svarer den tidligere Blackburn-profilen.

— De fysiske forskjellene på spillere i eliteserien og i de store ligaene og internasjonalt er ekstreme nå. Det er enkelt å se og det viser all forskning, sier Strømme.

— Ta for eksempel Starts siste kamp mot Sogndal og sammenlikn med Tyskland-Ghana fra VM. Du ville finne ekstreme forskjeller på hvordan de beveger seg fysisk. Det sprintes og løpes mer internasjonalt, sier kristiansanderen.

Han mener norsk fotball må han mye mer fokus på fysisk trening i tidlig alder (6 år) for å ta innpå de beste.— Koordinasjon, løpeteknikk, kjappe bevegelser, rygg, mage og stabilitetstrening. Basis fotballbevegelser bør øves inn så fort som mulig, sier Strømme.

Semb ser poenget

Toppfotballsjef Nils Johan Semb innrømmer at norsk fotball kan ha forsaket den fysiske biten i iveren etter å bli bedre på ferdigheter.

— Vi var langt framme på det fysiske på 90-tallet. Etter hvert har vi hatt veldig stort fokus på ferdighetsutvikling, og det ser vi at begynner å hjelpe godt.

VIL PRIORITERE FYSIKK: Toppfotballsjef Nils Johan Semb vil ha fokus på fysikk. Her i samtale med Morten Gamst Pedersen før kampen mot Italia tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Scanpix/NTB

Vi har ikke ivaretatt fysikkbiten like godt. Strømme har et poeng, vi må finne en bedre balanse, innrømmer Semb. — Han etterlyser planer og handling fra Norges Fotballforbund?

— Ja. Vi snakker nå om å lage en nasjonal plan for fysisk trening. Vi er opptatt av god fysikk. Man må være en atlet i toppfotballen nå, både sterk og smidig. Se på Zlatan hvordan fysikken hans har utviklet seg fra han slo igjennom til i dag, eksemplifiserer toppfotballsjefen.