1: Hvor stort tap er det for norsk fotball at Alanzinho har dratt til Trabzonspor og Tyrkia?

2: Kan Stabæk forsvare seriegullet etter tapene av Alanzinho og Veigar Páll Gunnarsson?

Nils Johan Semb

Tidligere landslagssjef og TV 2-ekspert:

1: For meg personlig er den desidert største attraksjonen borte. Alanzinho var artisten, dribleren – den som kunne gjøre det eksepsjonelle på egen hånd. Jeg kommer til å savne ham veldig. Samtidig er jeg forundret over at ingen har hentet Alanzinho tidligere, og at han ikke gikk til en større klubb enn Trabzonspor.

2: Stabæk har et sterkt kollektiv, og jeg regner med at de kommer til å bruke penger fra salget til å få inn en klassespiller i troppen. Men jeg tror det blir vanskelig for dem å forsvare gullet. Hadde du spurt meg for litt siden, ville jeg sagt at Stabæk er en naturlig favoritt. Nå blir det langt, langt vanskeligere.

Åge Hareide

Tidligere landslagstrener og nå NRK-ekspert:

1: At Alanzinho har dratt, er et stort tap for norsk fotball.

2: Det avgjørende blir hvem de får inn som erstatter(e).

Lars Tjærnås

Tidligere topptrener og nå ekspert i Aftenposten og Canal+:

1: En del av mystikken med fotball ligger i at det er så stort rom for å bli overrasket eller å oppleve noe du aldri har opplevd før, fordi fotball er en langt mer åpen idrett med langt flere parametre enn de fleste andre idretter. For meg symboliserer Alanzinho det beste av dette. Han er en spiller du selv som motstander mer hadde forventninger til enn frykt for.

2: Stabæk har etter min mening mistet de to aller viktigste våpnene og de største kildene til Daniel Nannskog. Alan kunne rive et lag fra balanse til ubalanse gjentatte ganger, og det er han alene om i Tippeligaen. Veigars store styrke i forhold til andre mellomromsspillere er at han var like farlig selv som rettvendt på grunn av spisskompetansen på stuss og flikk. Espen Hoff er et stort plaster på et sår, men det såret vil blø godt enda.

Karl-Petter Løken

NRK-ekspert og tidligere toppspiller:

1: Et veldig stort tap. Alanzinho har vært den største attraksjonen i et par sesonger, og definitivt i fjor. Samtidig var han et voldsomt stort forbilde for yngre spillere på vei opp, og satte listen for eksepsjonelle ferdigheter.

2: Det blir vanskelig. Stabæk har bygd sten for sten og vil helt sikkert «være der oppe», men de vil få store problemer med å forsvare seriegullet. Alanzinho og Veigar var Stabæks to beste spillere i fjor og det kommer til å forsvinne mange mål. Mye av den offensive slagkraften blir borte, Daniel Nannskog var jo veldig avhengig av begge to.

Erik Solér

Viasat-ekspert og tidligere toppspiller:

1: For dem som er glad i fotball var dette veldig synd. Slik han spilte det siste året var Alanzinho helt ekstraordinær, og godt utenpå alle andre i ligaen. Stabæk brukte halvannen til to sesonger på å få ham til å bli hva han var, og de fortjener kred for å ha gitt ham tid. Men jeg tror ikke det er mulig å erstatte ham.

2: Ja, helt klart. Men de må gjøre det med en annen type fotball. Stabæk har vært et velorganisert og hardtarbeidende lag, som hadde tre ekstraordinære spillere. Litt frekt kan jeg si at de to gode som er borte var de viktigste støttespillerne for den tredje gode (Daniel Nannskog). Fremspillene fra Pall Gunnarsson/Alanzinho får du ikke kjøpt på Samvirkelaget. De relasjonene som er bygd opp finner du ikke ut av på tre uker. Det blir knalltøft for Stabæk, de er kraftig svekket.

**Fakta:

ALANZINHO

FULLT NAVN:** Alan Carlos Gomes da Costa

FØDT: 22.02.1983, Flamengo i Brasil.

KLUBB: Trabzonspor.

TIDLIGERE KLUBBER: Flamengo, America-RJ, Gama DF, Stabæk.

ALANZINHO I NORGE: 2005: 11 kamper – 3 mål, ingen målgivende (1. div.). 2006: 21 kamper – 2 mål, 3 målgivende. 2007: 25 kamper – 5 mål, 4 målgivende. 2008: 25 kamper – 9 mål, 7 målgivende.