BLOGG: Fredag ble det kjent at denne sesongen ble Per Ivar Staberg sin siste som dommer på toppnivå. Det er langt fra selvvalgt. Dommerkomiteen i Norges Fotballforbund har bestemt at Staberg ikke er god nok lenger.

Det er en merkelig avgjørelse.

Er han for ærlig?

Når NFF sine dommerveiledere noterer plusser og minuser på et ark, og vurderer hva som er gjort hundre prosent etter boken og hva som ikke er det, kan det være at andre dommere er bedre enn Staberg. Men når den samme dommeren år etter år stemmes frem som spillernes favoritt, må han ha gjort veldig mye riktig.

I 2007 dekket jeg cupfinalen på Ullevaal mellom Lillestrøm og det daværende 1.-divisjonslaget FK Haugesund. Kampen ble avgjort da LSK-spiss Olivier Occean vant en real muskelduell mot Eirik Horneland og hamret ballen i mål. Det var en duell av den typen som var soleklart frispark for alle som holdt med FKH, og som like selvfølgelig ikke var noe som helst, hvis du er kanarifugl. En 50-50-situasjon, om du vil.

BLOGGER: Roy Ellingsen er journalist og redigerer i 100% Sport. Han har jobbet i Bergens Tidende siden 2001. Han dømmer ishockey på forbundsnivå, er oppvokst i Bergenshallen og er medlem av to ishockeyklubber; Djurgårdens IF og Lyderhorn. Aller helst skriver han om ishockey, men som sportsjournalist i Bergens Tidende har han også dekket Brann, Løv-Ham, Sogndal, Fyllingen, Tertnes, Sandviken, Arna-Bjørnar, Nyborg, BSI og en hel rekke enkeltutøvere tett. Foto: Jan M. Lillebø

Etter kampen sto jeg i pressesonen, mellom glade kanarifugler og sorgtunge arabere. Men den som så aller mest ut som en taper, det var cupfinaledommer Per Ivar Staberg.– Jeg så situasjonen og vurderte frispark. Men jeg var ikke sikker. Derfor lot jeg ham gå, sa Staberg og så i bakken.

– Jeg så ut mot assistenten og så at han ikke vinket. Vi har snakket om det i ettertid og han er enda sikrere enn meg på at det ikke kvalifiserte til frispark, sa Staberg.

Jeg spurte om han hadde en god følelse. Da ristet han på hodet.

– Det er litt dumt når en situasjon blir så avgjørende, enten det er rett eller galt, sa Staberg.

Populær blant spillerne

Der og da viste han hvorfor han har vært en av landets mest populære dommere. Han scorer kanskje ikke best på de fysiske testene, og det kan hende han lar noen slippe unna med å stjele en meter eller fem på frispark. Kanskje dropper han unødvendige gule kort, der ungdommer med markeringsbehov vifter villig vekk – og får ros av sensorene.

Selv dømmer jeg i en helt annen idrett; ishockey. Men prinsippene er veldig like. Det er veldig ofte stor forskjell på hvem som er den beste dommeren etter boken, og hvem som dømmer best.

Jeg vet ikke hvor god Staberg er til å gå på skøyter, men jeg tar ham gjerne med meg på isen, når som helst!

Staberg sier til Romsdals Budstikke at han veldig gjerne skulle dømt én sesong til, for så å legge opp av egen fri vilje. Det burde han ha fått lov til.

Rarere enn rart

At dommeren blir diskusjonstema etter kamper, er naturlig, med all oppmerksomheten norsk fotball får. Med 250 eliteseriekamper på CV-en, er det jammen ikke ofte Staberg har vært omdiskutert.

Det skjer mye rart gjennom en fotballsesong, noe av det står dommerne bak.

Men at Per Ivar Staberg ikke er kvalifisert for å dømme i eliteserien, dét er rart, det!