Kolding: Thorir Hergeirsson dro en av tidenes største overraskelser opp av hatten da han presenterte landslagstroppen 10. november: Marta Tomac. Bare de som følger håndballen tett hadde hørt navnet.

– Jeg ble kjempeoverrasket da Thorir ringte og spurte om jeg ville være med til VM i Danmark. Jeg måtte spørre om det var seriøst, sier 25-åringen – selv om hun hadde hatt vært på en samling i september.

Men da hadde hun ikke norsk pass, selv om hun hadde søkt om norsk statsborgerskap i sommer. Da landslagstrener Hergeirsson hørte om passøknaden, visste han at dette var en spiller han kunne få bruk for. Så ble det fart i prosessen med statsborgerskapet. Tomac oppfylte jo kravet om botid i Norge, så det gjaldt bare å få formalitetene i orden. Det var de i oktober.

Landslagskarrièren startet trønderjenta allerede som 13-åring. På ferie i Kroatia ble hun headhuntet av kroatiske landslagsledere.

– Jeg var på en håndballeir, og så var også det kroatiske landslaget der. Da de fikk se meg, ville de ha meg. Jeg var jo bare 13 år og hadde ikke det norske landslaget i tankene. Jeg var jo også kroatisk statsborger. Dagen etter var jeg landslagsspiller, forteller spilleren.

Tidlig utvelgelse

– I Kroatia begynner de med utvelgelse av spillere til landslaget allerede i 13-årsalderen. I Norge begynte vi ikke den gang før spillerne var 16, forteller pappa Zeljko Tomac – en trenerressurs som har vært tilknyttet det norske herrelandslaget i en årrekke.

Det er som regel god julestemning under VM i håndball. Foto: NTB scanpix

– Jeg har aldri trent Marta, jeg har bare kommet med verbale råd, forteller pappa, som er fornøyd med datterens innsats i Danmark.– Til å være med for første gang, synes jeg hun gjør det bra. Hun trenger tid for å bli enda bedre. Nå er hun i et nytt lag og nytt miljø. Jeg trodde ikke hun skulle komme på banen i hver eneste kamp. Det har vært gøy å se henne, sier pappa, som snakker med Marta hver dag på telefonen.

God støttespiller

Vipers Kristiansand-spilleren er glad for å ha en far som er en av Norges største håndballkapasiteter.

– Det er godt å kunne ringe til ham etter kampene og få råd og vink. Han har vært en støttespiller for meg helt siden jeg og søsteren min (Teodora i Byåsen) begynte å være med i Nidarøhallen. Jeg begynte som fireåring. I hallen var det et nytt lag nesten hver dag, og jeg spurte om jeg kunne få være med, forteller hun om tiden da pappa trente Sjetne.

For Marta startet lagspillet i Rapp, og så ble det Selbu. På 16-årsdagen var hun gammel nok til å få spille i eliteserien og debuterte for Selbu mot Nordstrand. Siden ble det overgang til Byåsen.

Samtidig var hun kroatisk landslagsspiller og spilte EM-kvalifisering i 2009. – Håndballmentaliteten i Kroatia er litt annerledes. De har det litt mer i blodet, sier Tomac om landet som har gode lag i omtrent alle ballspill.

Valgte miljøskifte

Før denne sesongen valgte hun å bytte fra Byåsen og til klubben med det sørlandske navnet Vipers.

– Det var bra for henne. Gunnar Pettersen er en erfaren trener, og det var bra at hun fikk noe nytt. Det er godt for utviklingen, mener pappa Zeljko. Marta er enig.

– Det var på tide med noe nytt, selv om jeg hadde det fint i Byåsen. Vipers hadde snakket med meg i flere år, og de hadde noe spennende på gang. Det er bare spørsmål om tid før den klubben skyter fart. Jeg har aldri vært i en klubb med så god administrasjon, sier 25-åringen, som også roser trener Pettersen.

– Det er en trener med masse erfaring og kunnskap, og han er flink med de små detaljene. Jeg lærer noe nytt hver dag.

Selv har Pettersen bare godord å komme med:

– En komplett spiller med gode lederegenskaper.

Solid avlastningsspiller

I VM har også Marta høstet lærdom, ettersom Hergeirsson har sluppet henne inn på banen i hver eneste kamp. Der har hun tatt rollen som avlastningsspiller for lagkaptein Stine Bredal Oftedal så bra at det er blitt ni scoringer og 13 målgivende på halvannen times spilletid. Samtidig er hun stø i forsvar. Til sammenligning har Norges beste, Nora Mørk, scoret 27 og hatt 20 målgivende på 2.23. – Det er klart det kan koke for en VM-debutant, men jeg synes jeg har greid å senke skuldrene – og da går det bra, sier Tomac, som ikke er helt uten internasjonal erfaring på klubbplan heller. I én sesong spilte hun for Århus, der også den tyske storskytteren Susann Müller holdt til. Så fikk klubben økonomiske problemer, og hun dro hjem igjen.

Nå har hun ingen andre planer enn å bli i Vipers også neste sesong, selv om Gunnar Pettersen slutter som trener og blir kommentator i Viasat.

Men pappa Zeljko Tomac skal aldri slutte å gi tilbakemeldinger.