5. august 2016 åpnes de 31. olympiske sommerleker i Rio de Janeiro. For et lite halvår siden gjorde BT-sporten en vurdering av hvilke hordalendinger som kan komme til OL, og muligheten disse utøverne har til å hevde seg. Siden har noen svekket sine sjanser, mens andre har kommet nærmere verdenstoppen. Her er vår rangering av lokale utøveres muligheter et knapt år før lekene starter.

Den stabile roeren

1. Kristoffer Brun (27), Bergen, roing

Sett med lokale øyne blir roing den mest spennende idretten i OL. Og av to medaljekandidater er Brun den som ligger aller best an. Siden han og makkeren Are Strandli ble verdensmestere i 2013, har lettvekterne blitt nummer tre i samtlige internasjonale konkurranser de har deltatt i. Derfor vil nok alt annet enn medalje være en skuffelse for Brun selv. Gull er også mulig.

2. Stine Skogrand (22), Bergen, håndball

Det norske kvinnelandslaget er alltid å regne med i OL. For Tertnes-spiller Skogrand dreier det seg om å komme med i troppen. Klarer hun det, er sjansen stor for medalje. Ved å vise landslagssjef Thorir Hergeirsson at hun kan spille kant, har Skogrand økt sine sjanser for å bli tatt ut betydelig. — Det Stine har vist så langt i år, styrker hennes sjanser. Hun blir bare bedre og bedre, uttalte Hergeirsson nylig.

3. Nils Jakob Hoff (30), Bergen, roing

Den andre bergensroeren ble også verdensmester i 2013, og er også en medaljekandidat med makker Kjetil Borch. Men i motsetning til Brun og Strandli har ikke dobbeltsculleren vært blant de aller beste etter 2013-VM. Opp til Kroatia, som nå er verdens beste, virker veien lang.

Ungdom og veteran

4. Kristian Blummenfelt (21), Bergen, triatlon

Har fått et gjennombrudd på seniornivå i år, med en tredjeplass i verdenscupen og i EM. Trener 1300 timer i året, og er en outsider til medalje i Rio.

5. Erik Tysse (34), Os, kappgang

En veteran som har flere bra plasseringer å vise til, men noe særlig mer enn topp ti ser vanskelig ut. Reiser nok likevel med et ørlite medaljehåp.

6. Ingvill Måkestad Bovim (34), Odda, 1500 meter

En ny skade gjør at hun ikke er i VM og mister resten av sesongen. På sitt beste er hun blant de ti beste i verden, men skadene skaper ikke akkurat trygghet før OL-sesongen.

7. Maren Mjelde (25)/Kristine Minde (23)/Melissa Bjånesøy (23), Bergen, fotball

Fotballjentenes OL-sjanser er betydelig svekket etter at de tapte mot England i åttedelsfinalen i VM. Nå må Norge ut i kvalik mot Sverige, Nederland og Sveits, der bare vinneren går til OL. Klarer de det, er Maren Mjelde og Kristine Minde selvskrevne på laget, mens Bjånesøy trolig kommer med i troppen. Medalje blir vanskelig, men ikke umulig.

Knallhard kvalik

Hekkeløper Isabelle Pedersen, her i aksjon under Hamar Grand Prix tidligere i år. Foto: NTB scanpix

8. Isabelle Pedersen (23), Bergen, hekkeløperPedersen brukte en stund på å ta årets VM-krav på 100 meter hekk, men satte nylig pers med 12,88. Etter sesongen flytter hun til USA for å satse mot OL. Hun må fortsatt senke persen en god del for å bli finaleaktuell.

9. Lavrans Solli (23), Bergen, svømming

Viste seg virkelig frem med sjetteplass på 50 m rygg i VM nylig, men det er ikke OL-øvelse. På 100 m er Solli lenger unna toppen, men med god utvikling kan finale være mulig.

10. Fam Elgan (26), Bergen, boksing

Den tidligere kickboksing-verdensmesteren satser mot OL, men Europa har bare tre plasser. Siden Europa er best i kvinneboksing, må Elgan fort være blant verdens tre beste for i det hele tatt å komme til Rio.

11. Marielle Hansen (25), Bergen, boksing

Hansen deltar i 51 kg-klassen og kvalifiseringskonkurranse starter i februar 2016. Har samme utfordring som Elgan: kvaliken er meget tøff.

Med for å lære?

12. Håvard Haukenes (25), Bergen, kappgang

Er i VM nå, og har mulighet til å komme seg til OL også. Dog uten sjanse på noen plassering i toppen.

13. Øivind Hordvik (30)/Morten Kvamsdal (25), Bergen/Eidfjord, sandvolleyball

Har kvalifisert seg til å spille om OL-billett neste år.

14. Daniel Salbu (27), Bergen, padling

Klarte ikke sikre OL-plass i K4 i helgen som var, men har fortsatt håp om å kvalifisere seg i K1 eller K2.

Kristoffer Skjerping. Foto: Tor Høvik

15. Kristoffer Skjerping (22), Sotra, syklingKan bli OL-aktuell, men er i utgangspunktet et stykke bak i rekken. Sjansene for å delta avhenger av hvor mange Norge får med. Uansett blir det ikke som annet enn hjelperytter.

16. Odd Christian Eiking (20), Askøy, sykling

Situasjonen er den samme som for Skjerping. Sistnevnte har denne sesongen som proff bak seg, mens Eiking blir proff i FDJ i 2016. 17. Cecilie Waage Johannessen (25), Bergen, svømming

Kommer fra Karmøy, men svømmer for Bergens Svømme Club. Har senket persen på 200 m fri til 1.59,42 denne sesongen. Må ned fem tideler til for å kvalifisere seg.

18. Stavhopper Eirik Dolve (20), Bergen, stavsprang

Har 5,50 som pers nå, og med god utvikling er ikke OL-plass helt umulig.