BRYNE (Aftenbladet): — Historien viser at Brann gjør det veldig godt i cupen når de spiller i nest øverste divisjon. Cupen har vært en trøst og et fristed hvor de har mobilisert for å vise seg fram, sier TV 2-profilen Davy Wathne til Aftenbladet.

I 1980 kom Brann til semifinalen, men tapte den 1-2 på det som i følge Wathne var et feildømt straffespark. Også i 1982 spilte rødtrøyene i nest øverste divisjon. Da ble de cupmestere etter å ha slått Molde 3-2 i finalen.

To år senere røk de ut av NM etter å ha tapt semifinalen for Fredrikstad. Som kjent slo Fredrikstad Viking i finalen det samme året.

— Hånet og latterliggjort

Davy Wathne understreker at han ikke er sikker på at dagens Brann-spillere har samme holdning og innstilling som generasjonene på 1980-tallet, men at dagens Brann-spillere reiser rundt med sine håndsydde designersko og føler arenaene de kommer til i 1. divisjon er under deres verdighet.

— Derfor mener jeg ansettelsen av trener Lars Arne Nilsen var veldig fornuftig. Han har et realistisk selvbilde og vet at Brann for tiden er et middels OBOS-ligalag. Lettelsen spillerne viste etter 2-1-seieren mot Follo mandag viser at også laget er i ferd med å realitetsorientere seg, mener Wathne.

- Brann-spillerne virket slitne og uten energi mot Follo, har de krefter til å satse på cupen samtidig som hele Bergen forventer opprykk?

— Husk at Brann-spillerne har blitt hånet, buet på og latterliggjort av pressen i Bergen i halvannet år. Da tappes du for energi, svarer TV 2-programlederen.

— Tar tid

Han er mer spent på hvordan opplevelsen fra seriekampen mellom de to lagene 3. mai vil slå ut. Brann vant 1-0 på bortebane, men ble til tider rundspilt av et sjansesløsende Bryne-lag. I serien skiller det to poeng mellom lagene på 7. og 10. plass.

Tore Strand er ikke bare Brann-ekspert og fotballkommentator i Bergens Tidene. Han spilte også hele cupfinalen for Brann da de som 1. divisjonslag slo Molde i 1982-finalen. Selv om Brann ikke spilte en god kamp mot Follo, mener Strand seieren utløste noe positivt.

— I cupkampen mot Bryne står det heller ikke poeng på spill. Brann-spillerne har mindre press på seg. Samtidig taler det til Brynes fordel at det tar tid for spillerne å bli kjent med trener Lars Arne Nilsens system og tankemåte, sier Strand.

Brann-spiller, Azar Karadas avviser at de på noen som helst måte nedprioriterer cupen.

— Det er ingen tvil om at serien er vår største prioritet, cupen er stor bonus. Samtidig vet alle hvor gøy det er med cupfinale, vi ønsker å komme dit. Vi hadde trøbbel med Bryne i seriekampen 3. mai og vet hva som venter oss, sier Brann-veteranen.

— Vi er stinne av selvtillit

Bryne-trener Gaute Larsen mener lagets hans er stinne av selvtillit etter at de i helgen vant 2-1 mot lokalrival Sandnes Ulf. I tillegg tror han spillerne får ekstra motivasjon av det forsmedelige 0-1-tapet for Brann tidligere i år.

— Dette blir nok en morsom og spennende kamp. Siden forrige gang har Brann byttet trener og spiller en annen formasjon. Dette er selvfølgelig noe vi må ta hensyn til, men jeg tror spillerne mine er revansjesugne etter 0-1-tapet for dem tidligere i år. 2500 tilskuere på tribunen vil i tillegg gi et bra trykk og flott ramme rundt kampen, sier Larsen til Aftenbladet.

Han har ingen tro på at Brann nedprioriterer cupen denne sesongen.

— Nei, cupen i Norge bringer med seg viktige tradisjoner. Jeg tror ikke det finnes noe lag som nedprioriterer den. I tillegg til den sportslige gevinsten ligger det også en økonomisk gevinst i å nå langt i cupen. Den økonomiske gevinsten er veldig viktig for oss og jeg tror Brann også trenger ekstra inntekter, sier Larsen, som for øvrig stiller med en helt skadefri tropp til cupkampen.