Kjetil Jansrud er verdens beste utforløper denne sesongen. Onsdag vant han sesongens siste utforrenn i franske Meribel. Dermed har han også vunnet utforcupen. Det er hans andre krystallkule denne sesongen: 29-åringen har også vunnet Super-G-cupen.

Vi fulgte rennet direkte her!

− Det var helt nydelig. De siste rennene har jeg vært god på trening, men ikke fått det til i renn. Jeg har hatt kniven på strupen, sa Jansrud til NRK etter målgang. Med krystallkulen godt plantet i armkroken.

Vinstra-kjøreren lå litt bak sveitsiske Didier Défago på toppen. Lengre ned i løypa økte han støtt og stadig. I mål var han 24 hundredeler foran sveitseren. Østerriske Georg Streitberger tok tredjeplassen.

Kjetil Jansrud suser ned til seier i Meribel. Foto: Reuters/Christian Hartmann

Jansrud: — Helt gelé

Jansrud var vel vitende om at han ville vinne utforcupen hvis han kom i mål før Reichelt.

− Jeg sliter med å ordlegge meg. Beina ble helt gelé da jeg kom i mål. Det er utrolig deilig å lykkes, smilte Jansrud til NRK.

− Det å komme i mål og se grønne tider betød mye. Da visste jeg at jeg ledet rennet og hadde vunnet utforcupen, sa han til tv-kanalen.

Kjetil André Aamodt vant aldri utforcupen sammenlagt. Aksel Lund Svindal og Lasse Kjus har derimot kunne hevde kula med norske hender.

Aamodt er svært imponert over Jansruds prestasjon.

– Det er vanvittig det han har gjort i år, synes jeg. Han viser hvilken eminent skiløper han er. Det viktigste er kanskje at han har blitt en konstant vinner. Utforcupen er jo den gjeveste kula uten sammenlagtcupen. Det er jo snakk om alpinsportens Formel 1, sier Kjetil André Aamodt til Aftenposten.

Reichelt kun 20 poeng bak

Hovedkonkurrent Hannes Reichelt lå 20 poeng bak i utforcupen før rennet. Østerrikeren avsluttet sterkt etter svak kjøring lengre opp i løypa. Han kjørte inn til 6. plass, 0,56 sekunder bak ledende Didier Défago.

− Han gjorde ingen feil, men jeg gjorde noen få, sa Reichelt til NRK.

Forholdene i Meribel var vanskelige. Med plussgrader i lufta ble snøen fuktig.

− Det er veldig vanskelige forhold når det er så varmt. Jeg ga alt og traff bra på linjene nedover i bakken, sa Jansrud til NRK.

Vanvittig fartssesong

Jansrud har i år vunnet syv verdenscupsseiere i fartsdisiplinene. Fire i utfor og tre i super-G.

Didier Défago kjørte raskt i sitt aller siste utforrenn. Foto: Reuters/Robert Pratta

Didier Défago ledet lenge fra første startnummer. Den olympiske utformesteren fra Vancouver kjørte godt og aggressivt, men bommet litt i avslutningen. Tiden ble likevel for svak da de store kanonene suste nedover løypen i franske Meribel.

Dermed er Kjetil Jansrud 64 poeng bak Marcel Hirscher i sammenlagtcupen. Verdenscupfinalen fortsetter med Super-G torsdag. Lørdag og søndag avsluttes årets verdenscup med storslalåm og slalåm.

PS! Mennenes Super-G sendes på NRK1 09.30 torsdag

RESULTATER

1. Kjetil Jansrud, 1.40,86

2. Didier Défago, +0,24

3. Georg Streitberger, +0,31

4. Steven Nyman, +0,59

5. Guillermo Fayed, +0,70