Odd ledet 3-0 etter 22 minutter mot Borussia Dortmund. Sjokkerende, ellevilt. Det er sånt som skjer i fotballen i blant. Det er derfor det er så morsomt. Hvorfor er det noen som ikke liker slikt?

Fotballhatere, eller de som gir blaffen i dette tullete ballspillet, synes nok ikke selv at noe mangler i deres liv. Men det er fordi de ikke vet hva de går glipp av.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Men det er til å forstå at mange lar seg irritere over fotballen – at den tar så stor plass, at den får folk til å oppføre seg som tullinger, at småtterier blir blåst opp til viktige samfunnsspørsmål, at den er så infisert av profitt og statusjag.Og vi har hørt det mange ganger. Det skjer jo ingenting i en fotballkamp, det lages nesten ikke mål, å se fotball er som å se maling tørke.

Noen kamper ser ut som om de er oppfunnet av NRK, en variant av sakte-TV.

Aldri kjedelig!

Men den som har oppdaget fotballens hemmelighet, vet at det nettopp er de få scoringene og den tilsynelatende ikke-dramatikken som kan få spenningen til å dirre. For når som helt inntreffer den hendelsen som får kampen til å eksplodere, som snur alt på hodet, som avgjør alt.

I dagens fotball er intensiteten såpass stor, også i 0-0-kamper, at du må være passe gretten for å kjede deg.

Og når som helst kommer den kampen eller den hendelsen som knapt er til å tro om noen hadde nevnt det på forhånd.

Det umulige skjer

Som da Brasil, histories største fotballnasjon, ble tilintetgjort av Tyskland i siste VM. Eller da Tyskland selv fikk oppleve sammenbruddet da de ledet 4-0 mot Sverige i VM-kval i 2012 og svenskene utlignet til 4-4. Fotballhistorien er full av kamper da det ene laget fikk mål på alt mens det andre stivnet av skrekk og glemte alt de hadde lært.

Molde ledet 3-0 ved full tid i 2010, Lillestrøm lagde tre mål på overtid og berget 3-3. Sånt er umulig å forestille seg, men det umulige skjer av og til. Og det er umulig å vite når det umulige inntreffer.

Rikard Norlings tid i Brann endte med nedrykk.

Noen lag stivner en hel sesong, og vi har sett medaljekandidater får varige nerveproblemer og rykker ned, som Brann i fjor. Mens noen nedrykkskandidater blir opprykkere, som Bournemouth og Mjøndalen.Og Stabæk nærmer seg sølv. Tenke seg.

De merkelige kampene

Mens noen kamper ender 0-0 eller 1-0, skjer det i andre kamper at alle forsvarslinjer rakner. Som da den nylige europeiske supercupfinalen endte 5-4 til Barcelona mot Sevilla.

Plutselig får vi se merkelige kamper som Molde mot Dinamo Zagreb, der Molde misset to straffespark (det er slik de alltid holder på i europakamper), ga bort tre enkle mål, kom tilbake da alt var tapt og til slutt tapte på bortemål.

I sekken for sensasjoner kan vi putte Tor Ole Skulleruds avskjed to dager etterpå, han som skaffet Molde dobbeltgull i fjor.

Stor komikk

I det hele tatt – fotballedere er flinke til å fore oss entusiaster med samtaleemner, det fins visst ikke grenser for latterligheter.

José Mourinho var lite fornøyd med Chelsea-lege Eva Carneiro. Det ble en snakkis. Foto: DIGITALSPORT

Det er en del annet å le av også, hver dag og hver uke er det noe. Eller hva sa vi til Molde-keeperens tabbe mot Odd. Og hva er det store samtaleemnet i Norge denne uken? Magefølelsen i Tromsø. I England i uken før var det krangelen om en kvinnelig fysioterapeut skulle få sitte på Chelsea-benken i neste kamp eller skulle straffes fordi hun prøvde å hjelpe en skadet spiller?Det er til å le seg i hjel av. Og slik er fotballen – latterlig underholdende, pinlig seriøs og av og til blendende i kvalitet og utførelse.

Men viktig, nei heller meningsløst. Men det gjelder jo det meste.

Så visst er livet morsommere for den som liker fotball!