Vålerenga er plutselig et lag som nevnes i samme setning som de beste, som det er positive stemninger rundt og som journalistene har fått fornyet interesse for – av sportslige grunner.

Flott.

Men avstanden opp til Rosenborg er så stor, og Vålerengas lag såpass mye svakere, at det er overoptimistisk å tro at de skal true Rosenborg med det første.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Svake kamper

For å begynne med det sportslige. Mens Rosenborg utløser superlativer i kamp etter kamp, hangler Vålerenga videre uten å imponere noen. For å ta de siste kampene.

De trengte straffe og selvmål for å slå et meget svakt Lillestrøm. De ble rundspilt av Stabæk. De slo Tromsø med et flaksemål. Og de var tydelig svakere enn Rosenborg i nesten hele kampen på Lerkendal.

Felles for disse kampene var problemet med å skaffe matchvinnende sjanser. Til det kreves et mer kreativt spill og dyktigere spillere enn det Vålerenga har.

Mens Rosenborg har åtte-ni spillere med evne og vilje til å lage mål, har ikke Vålerenga, til tross for at et utall spillere er kjøpt inn og testet de siste sesongene, spillere som synes i mengden og skaper begeistring og mål.

Stadig på leting

Kjetil Rekdal prøver og prøver, ingen skal klage på intensiteten i letingen etter spillere som kan løfte laget. Men der Rosenborg bare skyfler inn etablerte folk, alt hva Kåre Ingebrigtsen peker på, må Vålerenga lete blant de ukjente og håpe at noen av dem slår til.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal prater med pressen etter kampen på Lerkendal. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Vidar Örn Kjartansson gjorde det i fjor, og vi så hvor lenge de klarte å holde på ham. Samtidig leser vi at Rosenborg har avslått tilbud på oppimot 50 millioner bare i dette overgangsvinduet.

De beste vil dit

Ett forhold til må nevnes, i tillegg til spillerkvalitet og økonomi.

I Trondheim har Rosenborg en posisjon som gjør dem i stand til å skaffe de beste byen har av administratorer og støttepersoner. Slik er det ikke i Oslo, eller Bergen for den saks skyld.

Kjetil Rekdal har sikkert rett i at Rosenborg ikke kommer til å bli seriemester i like mange år som i glansperioden. Likevel: Hvis ikke Rosenborg roter det til, men klarer å utnytte det forspranget de har på Vålerenga og andre konkurrenter, vil de være utilnærmelige. I flere år.

I hvert fall bør de være det.