ROSENBORG — VÅLERENGA 2-0

LERKENDAL (adressa.no): En utvisning på Vålerenga-back Robert Lundström ble avgjørende da Rosenborg hektet av Vålerenga i gullkampen med 2-0-seier på Lerkendal søndag kveld.

Alexander Søderlund og Holmar Örn Eyjolfssons scoringer i andre omgang sørget for at RBK har tolv poeng ned til VIF, som datt ned til fjerdeplass på tabellen.

Sjansefattig omgang

Et fullsatt Lerkendal, som før kampen fikk se Anders Konradsen bli presentert på gressmatta, ropte på straffe allerede etter tre minutter. Fredrik Midtsjø dempet ballen i Vålerengas 16-meteren, vippet den over en forsvarer og gikk i bakken. Dommeren vinket spillet videre, til store protester fra en tydelig forbannet Midtsjø.

Rosenborg var best i åpningsminuttene, uten at det vistes i sjansestatistikken mot et Vålerenga-lag som lå kompakt og forsvarte seg godt. Et par blokkerte skudd og et Helland-frispark rett på keeper, var den eneste beholdningen før Vålerenga fikk kampens første store sjanse etter 20 minutter. Deshorn Brown lurte offsidelinja til Rosenborg og kom seg i bakrom. Spissen fikk hodet på et innlegg, men headet like utenfor.

SLO RIVALEN: RBK-spillerne feirer etter å ha scoret i toppkampen. Foto: NTB Scanpix

Yann-Erik de Lanlay var frisk i første omgang og kom seg til gode innleggs— og skuddposisjoner, men utnyttet det ikke godt nok til å skape farligheter for Sascha Burchert. Det klarte heller ingen andre Rosenborg-spillere og det meste foregikk på midtbanen. Mike Jensen hadde et godt skudd noen minutter før pause og det kunne blitt enda farligere da Burchert glapp det, men Vålerenga fikk klarert på returen. Dermed gikk lagene til pause med 0-0, et resultat som beskriver den sjansefattige, men til tider temperamentsfulle, omgangen bra.

Rødt kort og scoring

Vålerenga kom ut høyere i banen etter hvilen og hadde to skuddforsøk i omgangens første minutter, men det ble likevel en forferdelig åpning for gjestene. RBK benyttet at de sto høyere i banen og Helland ble spilt gjennom i bakrom og på vei alene mot keeper. Robert Lundström felte vingen kynisk og fikk sitt andre gule kort for dagen. Rosenborg fikk dermed spille mot ti mann i 40 minutter og trengte ikke lang tid på å straffe Vålerenga.

Etter 54 minutter brukte Søderlund musklene sine og kom seg gjennom Vålerenga-forsvaret etter en lekker flikk fra de Lanlay. Med tre mann jagende etter seg, skjøt Søderlund i steget og satte inn 1-0 med hardt og lavt skudd.

Midtstopperne i fokus

Rosenborg tok fullstendig over etter scoringen og holdt på å doble ledelsen fire minutter senere, men Holmar Örn Eyjolfsson traff ikke godt nok fra kort hold etter en corner. Midtstopperkollega Johan Lædre Bjærdal fikk også en stor mulighet etter et godt slått frispark av Jensen. Headingen gikk rett på keeper og han var først på returen også, men skuddet gikk langt over.

Vålerenga kom seg mer etter hvert og slapp ikke RBK til like lett som de første ti minuttene etter det røde kortet. Likevel slet de med å skape sjanser og måtte se på at Rosenborg spilte ball i store perioder. De var også nære ved å få en til scoring i fleisen et drøyt kvarter før slutt. Innbytter Tobias Mikkelsen skjærte seg inn fra høyrekanten og siktet mot lengste hjørne. Kun en kjempegod redning av Burchert, som så vidt fikk en fingertupp på ballen, hindret scoring.

Punkterte kampen

På den påfølgende corneren scoret Rosenborg imidlertid 2-0-målet. Hjørnesparket landet i bena til Eyjolfsson etter litt kaos i feltet og islendingen fikk tredd avslutningen mellom alle motstanderne og doblet ledelsen.

Etter det hadde Rosenborg god kontroll og cruiset inn til seier. Mikkelsen holdt på å gi hjemmelaget 3-0 fem minutter før slutt, men fra spiss vinkel traff han kun Vålerenga-keeperen. Helland hadde også et godt skudd som ble stoppet, men det spilte ingen rolle og RBK kunne juble for seier da dommeren blåste av kampen. Lerkendal-publikummet ga laget stående applaus det siste minuttet, etter at de skaffet en 12 poengs luke til Vålerenga, som mistet det siste lille gullhåpet etter å ha falt ned til fjerdeplass.