Mot Viking i forrige hjemmekamp startet AaFK med Fredrik Carlsen som høyrekant. Et klart signal om at trenerne prioriterte defensiv trygghet.

AaFK-trener Trond Fredriksen varsler offensive takter når Tromsø kommer til Ålesund på søndag.

– Vi skal ta initiativet i kampen, og vi skal vinne. Det innebærer en offensiv tankegang fra vår side, vi trenger sårt en trepoenger nå, fastslår han.

Ikke vunnet siden 2011

AaFK møter søndag Tromsø for 21. gang i eliteserien. Av de 20 kampene som er spilt har AaFK vunnet seks, Tromsø ni, mens fem har endt uavgjort.

I fjor vant Tromsø 2-0 på CLS, det var i fjerde serierunde og ble Harald Aabrekks siste kamp som hovedtrener. I Tromsø i september ble det 1-1. Sist AaFK vant hjemme mot Tromsø var faktisk i 2011. Da ble det en 1-0-seier til AaFK.

John Arne Riise ute

AaFK må klare seg uten suspenderte John Arne Riise søndag.

– Vi har mange alternativer der. Både Fredrik Carlsen, Vebjørn Hoff og Peter Orry Larsen kan gjøre en god jobb ved siden av Bjørn Helge Riise, her gjelder det bare å treffe med valget.

– Hva med angrepet?

– Vi spilte 4-4-2 mot Lillestrøm, og jeg likte samarbeidet mellom Boli og Mos. Selv om jeg gjerne hadde sett at spesielt Mos hadde puttet på en av sine kjempesjanser. Men de kom til sjanser, og det er positivt. Hva vi finner på mot Tromsø får vi gruble på litt til, smiler han.

Mange gule kort

Hele fire spillere står i fare for karantene mot Molde i neste kamp om de får gult mot Tromsø. Disse er Adam Arnarson, Mikkel Kirkeskov, Fredrik Carlsen og Peter Orry Larsen.

– Vi får litt mange kort, og enkelte av dem er totalt unødige. Og det er dumt for dem selv og for laget, mener treneren.

Gamsten spiller ikke

Morten Gamst Pedersen hadde begynt å finne formen i Tromsø-drakta, og fikk starte mot Rosenborg torsdag i rollen som hengende spiss.

Men etter 28 minutter pådro Gamsten seg en kraftig lyskestrekk, og dermed betyr det en lengre pause for ham. Så dermed er det én bekymring mindre for AaFK søndag.

Rune Robertsen er sportsleder i avisa iTromsø, og Robertsen tror at unge Mikael Norø Ingebrigtsen kommer inn på laget for Gamst Pedersen.

– TIL var nær ved å ta poeng fra Rosenborg (tapte 1-2) torsdag, men det var ingen tvil om at RBK var det beste laget. Men keeper Gudmund Kongshavn sto fantastisk i mål, og holdt TIL inne i kampen, forteller han.

Robertsen er litt bekymret over Tromsøs ustabile form.

– I forrige bortekamp ble det 0–4 mot Vålerenga, så jeg frykter det verste i Ålesund også. Man vet aldri hva man får fra dette TIL-laget, sier han.

FØLG KAMPEN FRA TROMSØ-PERSPEKTIV: