TRONDHEIM (adressa.no): Skiforbundet tar sterk avstand til påstandene om at Petter Northug skal ha blitt lurt etter at han gikk ut av landslaget.

Generalsekretær Stein Opsal trekker frem at Coop selv deltok ved alle forhandlinger med skiforbundet i forkant av at avtalen med Northug ble inngått.

(Krever innlogging)

— Ufortjent mye kritikk

Det var i helga at Coops nye toppsjef Geir Inge Stokke i et intervju med Adresseavisen uttalte at han mener selskapet har fått ufortjent mye kritikk for samarbeidet med Northug. Coop-toppen gjorde det klart at han skjønner veldig godt at skistjernen følte seg lurt og bevisst motarbeidet da han gikk ut av landslaget i 2013. Dette har skapt kraftige reaksjoner i skiforbundet.

Tar sterk avstand

– Vi ønsker ikke noen ny debatt med Coop eller Petter Northug i mediene, men føler sterkt behov for å svare på det Stokke sier. Innledningsvis reagerer vi på at Coops toppsjef finner grunnlag for det vi mener er et uberettiget angrep mot Norges skiforbund, for å rettferdiggjøre sin egen rolle, sier Opsal til Adresseavisen.

Petter Northug. Foto: KIM NYGÅRD

– Vi reagerer sterkt på at Stokke gjentar tidligere påstander om at Northug ble lurt av skiforbundet i 2013. Det er en påstand som er reist tidligere, som vi tar sterk avstand fra. Vi har god dokumentasjon på at dette er grunnløse påstander, fortsetter han.Etter at Northug gikk ut av landslaget i etterkant av VM i Val di Fiemme i 2013, har det gjentatte ganger stormet i mediene på grunn av konflikter med skiforbundet. Det toppet seg sist høst, før en treårig avtale som strekker seg frem til etter OL i 2018 endelig kom på plass. Avtalen sørget for at Northug kunne delta i verdenscupen også denne sesongen, samt i kommende VM og OL.

– Var kjent med reglene

– Coop deltok selv ved alle forhandlinger på våren og høsten i 2013. De var allerede den gang godt kjent med idrettens lover og regler, sier den øverste lederen i skiforbundet.

Etter at Northug gikk ut av landslaget, mislyktes han i sin første sesong, da han reiste medaljeløs hjem fra Sotsji-OL. Han reiste seg i fjor, da han ble VM-konge i Falun med fire gull. Denne sesongen har det gått tyngre. Søndag gikk han inn til en skuffende fjerdeplass i Tour de Ski. Nå er 30-åringen i Spania for å slappe av etter kraftanstrengelsen i Mellom-Europa.

– Stokke uttaler i intervjuet at han selv var involvert i forhandlingene i 2013 og at målet var at Coop skulle få mer oppmerksomhet. Dermed bekrefter han at Coop ønsket å inngå en avtale med Northug, en avtale som helt grunnleggende er i konflikt med organiseringen og driften av norsk idrett, sier Opsal.

Kommer hjem til NM

– Hvordan er skiforbundets forhold til Coop?

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi forholder oss til avtalen vi har med Petter Northug og ikke noe utover det.

– Tror du siste ord er sagt i saken?

– Vi ønsker ikke noen ny diskusjon rundt dette. Vi ser frem til å ha Petter med til OL i 2018 og ønsker å jobbe positivt med dette, sier Opsal.

Northug blir værende i Spania frem til lørdag. Deretter reiser han til Seiser Alm i Italia på høydesamling, før han kommer hjem til Norge i slutten av januar for å delta på ski-NM i Tromsø.