Tour de Ski er over, og Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby står igjen som langrennssportens dronning og konge.

Duoen var helt utilnærmelig, og til tross for kamp til døren av Ingvild Flugstad Østberg var det til slutt aldri noen tvil om at det var Johaug som skulle krysse mållinjen av «monsterbakken» øverst.

Den fryktede klatringen ble unnagjort på 18 minutter og 46,6 sekunder. Da tok hun seg også tid til å veive med flagget de siste meterne inn mot mål.

I Sverige gjøres det et nummer ut av at Johaug dermed ikke bare var raskere enn de svenske kvinneløperne, men også de svenske herrene opp alpinbakken.

Jens Burman måtte se seg slått av Johaug med 2,2 sekunder, mens svakest plasserte Oskar Svensson brukt like i underkant av ett minutt lenger tid enn Johaug, skriver Aftonbladet.

Avisens kommentator, Petra Thorén, skriver isin hyllest av Johaug at det resultatet tross alt sier mest om de svenske herreløperne. Hun kaller Johaugs prestasjon for «mirakuløs», samtidig som hun skriver at de svenske mennene gjorde hva de kunne.

«Vi snakker om talenter og løpere uten særlig stor erfaring fra verdenscupen. Vi hadde ingen store forventninger, og deres tid kommer».

Thoren håper analysen av tidene opp sistebakken skal gi dem motivasjon i treningsarbeidet inn mot neste sesong, for som hun skriver: «Ingen kille gillar väl att få stryk av en tjej».

Johaug fikk hjelp av psykolog og lillebror dagen før monsterbakken:

Nå skal det sies at det ikke bare var de fire svenske karene som fikk bank av Johaug. Kvinneklassens suverene vinner hadde bedre tid enn 18 av løperne i herreklassen, blant dem de norske landslagsløperne Hans Christer Holund (tre sekunder bak) og Didrik Tønseth (12 sekunder bak) (tall fra TV 2).

De svenske prestasjonene på herresiden ble også preget av at deres to sterkeste kort, Markus Hellner og Calle Halfvarsson ikke deltok i Tour de Ski.

På kvinnesiden sikret Charlotte Kalla fjerdeplassen sammenlagt (bak Johaug, Østberg og Heidi Weng), hennes beste tourplassering utenom seieren i 2008.

Vil du lese mer om Tour de Ski-avslutningen: