Ser du bort i fra de fire Grand Slam-turneringene, er Indian Wells en av de mest prestisjefylte på tenniskalenderen hvert år. Debatten etter årets turnering handlet imidlertid ikke om det sportslige, selv om prestasjonene til vinnerne Novak Djokovic og Victoria Azarenka var av høy klasse.

Temaet som ble diskutert, var om menn og kvinner børt tjene like mye i slike turneringer. Det sørget arrangementssjefen, Raymond Moore for, med et par virkelig kontroversielle uttalelser, skriver BBC og New York Times.

— Dersom jeg var kvinne, ville jeg gått ned på kne hver kveld og takket Gud for at Roger Federer og Rafael Nadal ble født. For de har dratt lasset i denne sporten, uttalte han blant annet, og sa også at kvinnelige spillere er veldig heldige som tjener like mye som menn, og at WTA (Womens Tennis Association) ikke tar noen av avgjørelsene sine selv.

  • Bør menn tjene mer enn kvinner? Stem nederst i artikkelen!

Verdensener blant mennene, Novak Djokovic slengte seg på, og sa at tennisherrene bør kjempe for større premiepenger enn kvinnene.

Serena Williams tapte helgens finale, og tidenes beste spiller er blant dem som reagerer sterkt på uttalelsene fra Moore.

— Vi kvinner har kommet så langt. Vi skal aldri gå ned på kne for noen, sa hun. Williams ble av Sports Illustrated kåret til verdens fremste idrettspersonlighet i 2015, og har lenge kjempet for likhet mellom kvinner og menn innen sporten. Det var første gang på over 30 år at en kvinne vant kåringen.

Hun pekte også på at kvinnefinalen i US Open sist høst ble solgt ut raskere enn herrefinalen.

Vil du lese mer om kvinner, likestilling og idrett?

Djokovic vil har mer penger

Djokovic har omtalt som uttalelsene fra Moore som «politisk ukorrekte», men serberen tar til orde for at herrespillerne bør kjempe for å ha større premiepenger enn kvinnene.

Han roser kvinnene for å ha kjempet frem like vilkår, men han mener samtidig at herrene nå bør slåss for det de selv mener at de fortjener.

— Statistikken viser at vi har mange flere tilskuere på herrekampene. Jeg mener det er en av grunnene til at vi kanskje bør få mer, sier han.

— Så lenge det finnes data, statistikk og tilgjengelig informasjon som viser hvem som får mest oppmerksomhet, tilskuere, selger flest billetter og slike ting, da bør man også fordele pengene rettferdig, sier Djokovic.

Uttalelsene fra serberen kom etter at han hadde understreket at kvinner fortjener mye respekt og beundring for det de leverer ute på banen. Han sa også at han vet at kampen for like premiepenger har vært den store kampsaken for WTA de siste syv-åtte årene.

Sportjournalist Mette Bugges kommentar på 8. mars:

Djokovic pekte på «hormoner og slike ting»

Han sa også at han har stor respekt for det kvinner innen verdensidretten gjør. Dette blant annet fordi kvinne— og herrekroppene er så forskjellige.

— De må gå gjennom en del ting som vi ikke må gå gjennom. Du vet, hormoner og slike ting, vi trenger ikke å gå i detaljer, sa Djokovic, som senere la til at kvinner må ofre mye i perioder, som tid til familie og hva de utsetter kroppen for å komme på et så høyt nivå.

Verdenseneren sa ingenting om hva de beste herrespillerne må ofre av familieliv, mange av dem er jo fedre og må samtidig trene knallhardt og reise mye for å være best.

— Jeg hadde en kvinnelig trener, det var en veldig viktig del av min karriere. Jeg har kvinner overalt rundt meg, og er veldig glad for å være gift med en og for å ha barn. Jeg er veldig for makt for kvinner, sier Djokovic.

Novak Djokovic er verdens beste tennisspiller. I helgen vant han nok en turnering. Foto: Mark J. Terrill

Legende: — Tar feil på så mange nivåer

Billie Jean King, stjernen som vant 12 Grand Slam-turneringer og i dag kjemper for kvinners rettigheter innen idretten, skriver i en tweet at Moore «tar feil på så mange ulike nivåer. Hver spiller, spesielt toppspillerne, bidrar til vår suksess».

Moore har siden uttalelsene lagt seg flat og beklaget det han sa.

— Jeg er veldig lei meg og beklager til alle spillerne og WTA som helhet.