For en stund tilbake skrev VG en god sak om de dystre tallene i idrettsverden. Avisen hadde blant annet funnet ut at 226 av 240 idrettspresidenter er menn og at 203 av 240 generalsekretærer er menn.

Mette Bugge

8. mars er dagen som symboliserer kvinnenes kamp for likestilling. I idretten er det ingen grunn til å juble. De fleste internasjonale idrettsorganisasjoner er mannsdominerte. Mektige IOC er heller ikke noe unntak. Det har lenge vært en gutteklubb, en mektig gutteklubb. Men ting er i ferd med å skje.Nå er 30 prosent av kommisjonsmedlemmene kvinner. Bare siden tyske Thomas Bach ble IOC-president i september 2013, har kvinnerepresentasjonen økt med nesten 50 prosent. I reformprosessen «Agenda 2020» er det tiltak som gjør at også kvinners plass er behørig tatt hensyn til.

Stoppet OL-idé

Da det ble foreslått et delt OL mellom Saudi-Arabia og Bahrain i fremtiden, der menn og kvinner skulle konkurrere i hvert sitt land, var det IOC og president Bach som la ideen død. Hans uttalelse var ikke til å misforstå:

— En forpliktelse til ikke å diskriminere vil være obligatorisk for alle land som har håp om å kunne arrangere OL i fremtiden, sa han.

President Thomas Bach er i gang med å røre litt i IOC. Foto: Ap

Bach og hans styre vil ha like mange jenter som gutter i ungdoms-OL, og de er nesten der. Under siste sommer-OL i London var det første gang samtlige deltagernasjoner hadde kvinner med i det hele tatt. På utøversiden er det mye mindre grunn til å klage enn på leder— og trenersiden.Men fortsatt henger mange land kraftig etter. I Iran får ikke kvinner være tilskuere når menn konkurrerer. Bare tanken på at kvinner selv skal konkurrere, virker absurd for de fleste. Men selv der er det noen få idretter der kvinner får være med.

Nylig var det valg i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Det at kun to av 207 medlemmer hadde stemmerett, er knapt til å tro. Og det i en idrett som er stor internasjonalt, også for kvinner.

Ba Norge bidra

IOC har mulighet til å sette krav. Under ungdoms-OL nylig ba Bach Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland om å bidra for å få kvinner inn i viktige posisjoner internasjonalt, det vil si endre kjønnsbalansen i idretten.

På en rundebordskonferanse i Bergen i vår skal kvinnelige ledere fra idrett og næringsliv samle ideer og innspill til det videre arbeidet. Neste steg blir møte under OL i Rio med idrettsministere fra andre deler av verden, og deretter har IOC-presidenten invitert til deltagelse på kongressen i Peru neste år. Der skal Helleland legge frem rapporten og forslagene man har kommet frem til.

Selv om menn også her hjemme er i flertall som landslagstrenere, sportssjefer, sponsorer, direktører, managere, klubbledere, presidenter, styremedlemmer og sportsjournalister, er det vilje til endring.

Idrettspresident Tom Tvedt, i et styre der kvinner er i flertall, er opptatt av at kvinner skal med på alle nivåer. Man har ikke råd til å la kvinnelige ressurser være ubrukt. Ofte står kvinnene for en litt annen tilnærming enn menn, når det gjelder å løse noen problemer.

Vilje blant menn, ikke minst yngre menn, til å slippe frem kvinnene, vil nok være av stor betydning for mer utjevning. Det er imidlertid først likestilling den dagen unge jenter som vokser opp, ser det som naturlig å ha kvinnelige ledere og trenere som rollemodeller.