KONTIOLATHI (adressa.no/Aftenposten.no): — Vi hadde vårt sterkeste stafettlag noensinne. Da er det skuffende at det blir sølv, sier Emil Hegle Svendsen til adressa.no.

— Vi hadde et optimalt lag. Skuffende, sier Tarjei Bø.

— For min egen del er jeg kjempeskuffa, sa Johannes Thingnes Bø, som gikk 3. etappe.

— Jeg er realist og jeg vet hvor tøft det er å vinne VM-gull. Vi gjør en bra stafett og tyskerne var bedre enn oss i dag. All honnør til dem, var Ole Einar Bjørndalens noe mer forsiktige kommentar til Aftenposten.

— Ble ikke stiv av fallet

Norge tok VM-sølv i stafett lørdag kveld. Men da guttene samlet seg i målområdet etterpå var det i høyeste grad dekning for klisjeen «sølv er nederlag».

Etter en strålende 1. etappe av Bjørndalen, som vekslet først, kladdet det seg litt til for Tarjei Bø på hans stående skyting. Tre ekstraskudd og ut 3, 1 sekunder bak teten. Dette ønsket lillebror Johannes å ta inn, men også han måtte ha to ekstraskudd på den stående skytingen, og luka til Tyskland økte til 15, 3 sekunder.

Ankermann Emil Hegle Svendsen innrømmer han hadde tro på gull da han gikk ut mot Simon Schempp på siste etappe, med Martin Fourcade halsende bak. Men etter å ha plaffet ned fem rett ned etter den liggende skytingen, gikk han på trynet. Han misset noen sekunder, men føler ikke dette avgjorde utfallet av etappen – og stafetten.

— Jeg tapte vel noen sekunder, men ble ikke stiv og følte meg heller ikke så påvirket av det. Jeg skulle ta inn «han tyskeren», men gikk ned på knærne igjen, beskriver han – og fortsetter:

— Det var blankpolert ved skivene der, og jeg ble litt ivrig, som med ett ekstraskudd på siste stående, like mange som Schempp, måtte trygge sølvet på den siste runden.

Ingen grunn til feiring

Nå medgir 29-åringen at det neppe sprettes korker i når de er tilbake i den norske leiren i kveld.

— Det blir ingen champagnefest i kveld. Det blir svært rolig, gitt. Ikke noe tull, smilte han litt oppgitt til adressa.no etterpå – like skuffet som de andre på laget.

— Sølv i et VM er bra, for all del. Men for oss er det gull som gjelder. Så får vi bøye oss i støvet for tyskerne. Jeg er imponert over dem, sier han.

Tyskland brukte kun tre ekstraskudd totalt i stafetten. Frankrike tok bronsen. Og, som yngstebror Bø sier det om den tyske skytingen:

— Norge har vunnet stafett tidligere etter å ha måttet gå strafferunde. Så seks ekstraskudd totalt som lag er egentlig nok til å vinne. Men det gjorde vi ikke.