Se video om stafetten i vinduet ovenfor

KONTIOLAHTI (adressa.no): Med VM-sølv torsdag slo Emil Hegle Svendsen tilbake etter en rotete sesong preget av sykdom og dårlige ski. Og etter en sesong hvor også spørsmålene rundt motivasjonen hans har dukket opp.

Bjørn Ferry var en av de beste skiskytterne lenge. Han tror Hegle Svendsen må bli mer «gal» for å holde seg sulten. Foto: Morten Antonsen

I dag kan han ta nok et VM-gull, men før sølvet torsdag sa Hegle Svendsen til adressa.no at han var usikker på egen framtid, fordi motivasjonen ikke var som for fem år siden. Og at samboerskapet gjør det tyngre å være borte halve året på reisefot. Direkte kl. 16.30: Stafett VM menn

— Kunne tatt større risiko

Lagkompisene sa i Adresseavisens papirutgave torsdag at de forstår 29-åringen, men tror han holder på til OL i 2018. — Han har tatt medalje i fem mesterskap på rad (før Kontiolahti), så jeg forstår det. Men jeg tror han blir med til Sør-Korea, sa romkamerat Tarjei Bø.

Bjørn Ferry var i mange år Sveriges klart største skiskytterprofil. Han la opp etter forrige sesong, fordi motivasjonen var borte. I fjor høst kom han ut med den omdiskuterte biografien «Ferry Tales», hvor han blant annet skrev om festing med Hegle Svendsen, og nå er han i Finland som ekspert for SVT.

Ferry forstår at en som har vunnet så mye som Hegle Svendsen vurderer framtiden, men mener nøkkelen for å holde seg sulten er å gå litt utenfor bobla; å tørre å ta en risiko.

— Jeg håper Emil blir med en stund til, men har forståelse for at motivasjonen ikke er den samme. Samtidig tror jeg han kunne vært litt mer «gal» for å holde seg gående, også. Han var reserve til VM på ski i Holmenkollen i 2011. Kanskje kunne Emil gjort som Martin Fourcade i fjor sommer, og satt seg som mål å delta i spesial-langrenn i Falun i tillegg. Da ville Emil kanskje fått mer motivasjon enn «bare» å se fram mot neste skiskytter-renn, sier Ferry til adressa.no.

Og fortsetter:

— Slik formen hans var i vinter, hadde nok ikke Emil hatt noe å gjøre i et ski-VM. Men om han hadde bestemt seg og fjor sommer… Jeg skulle veldig gjerne ha sett Emil i Falun.

Mer laidback type

OL-vinneren fra Vancouver i 2010 er enig med Ole Einar Bjørndalen, som torsdag sa til Adresseavisen at Emil er mer «laidback» enn ham selv.

— Han er klart mer laidback, men det er mest et image. Emil tenker nok like mye på skiskyting som jeg gjør, sa Bjørndalen.

— Ole Einar er unik, sier også Ferry.

— Han er utrolig flink til å finne nye ting som gir motivasjon. Emil er ikke slik. Han drives nok mer av det å hevde seg i en idrett, og tenker kanskje litt mer penger og å bli kjent gjennom idretten sin. Dessuten var han en barnestjerne. Så det kan være han fortere blir mett.

- Hvor lenge tror du Emil satser skiskyting?

— Den er ikke enkel å svare på. Men jeg tror han blir med til OL. Jeg tror det, sier Ferry.

Et spørsmål Hegle Svendsen selv altså ikke kan svare på, noen dager før VM 2015 er over:

– Jeg gleder meg til å gå VM på hjemmebane neste år. Deretter er jeg åpen for det meste. Vi får se hvor lenge motivasjonen holder, sier han.