KONTIOLAHTI: — Det var en spesiell konkurranse for meg. Ikke minst fordi det har vært en svart uke for Frankrike. Vi mistet tre store idrettsutøvere. Jeg er virkelig stolt over å vinne for dem. Jeg tenkte mye på dem på min siste runde. Det ga meg energi, fortalte Martin Fourcade etter løpet som ga ham VM-gull foran Emil Hegle Svendsen.

Kjente de omkomne

Han kjente godt godt svømmeren Camille Muffat og bokseren Alexis Vastine som var blant de omkomne etter den tragiske ulykken. Den tredje omkomne idrettsutøveren var seileren Florence Arthaud.

— Selv om jeg ikke kjente dem alle, så var jeg stolt av det de hadde prestert som idrettsutøvere. Vi er et stort land, men den franske idrettsfamilien er ikke så stor.

- Jeg kunne vært med

Det var under filmingen av den franske versjonen av reality-serien Dropped at to helikopter som ble brukt under opptak kolliderte. 10 personer omkom. Blant dem tre kjente franske idrettsutøvere.

— Jeg kunne ha vært i det helikopteret. Vi må hele tiden sette pris på livet, sa Fourcade etter at han hadde gått i mål.

Han mintes sine avdøde venner ved å gjøre en gest opp mot himmelen under målgangen.

— Det har vært spesielt å konkurrere med dette i tankene. Jeg tenkte på dem under nasjonalsangen. Jeg hadde kanskje et stort smil, men i hjertet var de. Jeg ville gjøre det bra for dem og vise deres familier at vi tenkte på dem, fortalte en rørt Fourcade etter pressekonferansen etter løpet.

Storebrors fjerdeplass

Det som bragte enda mer følelser inn i dette løpet, var storebror Simone Fourcade. Han lå lenge an til å bronsemedaljen. Men muligheten for to blad Fourcade på pallen glapp da Ondrej Moravec stjal tredjeplassen.

— Han har vært et stort idol for meg, og det var skuffende. Han var mitt forbilde og jeg ønsket veldig å bli som ham.