Den skandinaviske gullalderen i Premier League er over. Siden 1998 har antallet nordmenn, svensker og dansker i den engelske toppdivisjonen falt fra 40 til åtte.

Les også: Disse 57 nordmennene har spilt i Premier League

Peter Schmeichel, Fredrik Ljungberg, Jan Mølby, Ole Gunnar Solskjær ... Listen med navn over skandinaviske spillere som har preget ligaen som av mange omtales som verdens beste, Premier League, bare fortsetter. På det meste, i 1997/98-sesongen, var det hele 40 skandinaver i den engelske toppdivisjonen, hvilket i snitt tilsvarer to på hvert lag. I dag er det bare åtte igjen. To av dem er reservekeepere, og kun én, Christian Eriksen, kan sies å spille en sentral rolle.

Aldri før har det vært så få skandinaver i Premier League. Fotballjournalist Kalle Karlsson i Aftonbladet tror ikke det vil bli så mange flere i fremtiden heller.

— Jeg tror det blir vanskelig for Skandinavia å få en like stor innflytelse på Premier League igjen. Fotballverdenen er blitt mye større på mange år. Asia og Afrika er blitt et stadig større marked og pengene i internasjonal fotball utkonkurrerer Skandinavia, sier Karlsson, som følger ligaen tett.

Utkonkurrert

— Økonomisk skiller Premier League seg fra alle andre ligaer i verden, og selv lagene på nedre halvdel kan derfor kjøpe stjerner. Da ser man ikke til Skandinavia, da ser man til store fotballnasjoner som Spania og Brasil, sier Karlsson.

For mens resten av Fotball-Europa har merket konsekvensene av finanskrisen, er Premier League blitt en pengemaskin som tiltrekker seg global oppmerksomhet. Klubbene er blant de mest kjøpesterke på kloden, og skillet mellom dem og Europas nest beste har vokst seg større.

— Jeg tror ikke Premier League-klubbene følger de skandinaviske ligaene på samme måte nå, som da jeg ble kjøpt av Everton. Avstanden mellom ligaene er blitt mye større enn den var tidligere, sier Tobias Linderoth, som i sin tid ble solgt til Liverpool-klubben for over 30 millioner kroner.

Jeg tror det blir vanskelig for Skandinavia å få en like stor innflytelse på Premier League igjen.

Claus Lundekvam var kaptein på Southampton i flere år.

Påstanden blir støttet av Southampton-legende Claus Lundekvam, som tror det er mye vanskeligere å slå gjennom i Premier League i dag enn da han gjorde det.— Nåløyet inn i Premier League er ekstremt trangt. En skal ikke bare bli solgt, men også hevde seg, sier Austevoll-karen med over 350 Premier League-kamper.

- Ligger et stykke bak

— Noen av dem som har utmerket seg i eliteserien har fått sjansen, men falt gjennom. Det forteller meg at vi fortsatt ligger et stykke bak i spillerutvikling, sier Lundekvam.

Fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Privat

Fotballekspert Lars Tjærnås mener trenden er urovekkende for alle som er glad i skandinavisk fotball, men han synes ikke det er særlig oppsiktsvekkende at Skandinavia har mistet sin posisjon i engelsk fotball.— Vi er små land, med relativt små økonomiske ressurser i klubbene målt mot andre. Da kan vi ikke være overrasket over at dette er en trend, sier den tidligere Wimbledon-assistenten.

- Ser til andre land

Linderoth mener tendensen er et bilde av hvordan de skandinaviske klubb- og landslagene presterer internasjonalt. Da 40 skandinaver spilte i Premier League i 1998, hadde de skandinaviske landene en snittplassering som nummer 20 på FIFA-rankingen, i dag er snittplasseringen en 46.-plass.

— For å komme til Premier League må man være en etablert landslagsspiller. Når landslagene ikke presterer, ser heller klubbene til land som har suksess, slik Norge hadde da landslaget var godt og Rosenborg imponerte i Europa, sier Linderoth.

- Er ikke skandinaviske fotballspillere gode nok lenger, Tjærnås?

— Som gruppe er de ikke det, men det finnes enkeltunntak. Interessen for Martin Ødegaard viser at hvis kvaliteten er god nok, er prisen underordnet. Derfor handler det meste om å investere nok kompetanse og økonomi i spillerutvikling, slik at en kan få frem attraktive spillere, sier Tjærnås.

Danskene tror på ny gullalder

Med sine fem representanter, har Danmark i dag den største kontingenten av skandinaviske spillere i Premier League. Christian Eriksen er den største stjernen av dem alle, mens Aston Villa-stopper Jores Okore og Leicester-keeper Kasper Schmeichel høster lovord og spås flotte karrierer.

For mens man i Norge klager på nivået og i Sverige frykter hva som vil skje med fotballen når Zlatan Ibrahimovic bestemmer seg for å legge opp, ser man i Danmark lysere på fremtiden.

Selv om fem spillere er langt færre enn de elleve danskene som spilte i Premier League da fotballjournalist Michael Qureshi var London-korrespondent, tror han hjemlandet igjen har en spennende generasjon på gang.

— Akkurat nå har vi tre unge, gode dansker i engelsk fotball som kan vise vei for den kommende generasjonen. Christian Eriksen har vist hva han kan og Okore begynner å spille seg varm i trøyen i Aston Villa, mens Lasse Vigen Christensen er virkelig god for Fulham i Championship, sier Qureshi, som skriver om Premier League for Berlingske Tidende.

Gode dansker

I motsetning til sine naboer, tror han ikke det er umulig at man igjen får se mange skandinaver i Premier League. Det handler bare om å være gode til å utvikle spillere.

— Om man har spillere som er gode nok, så kommer de til Premier League. I det danske U21-landslaget har vi nok fire-fem spillere som har nivået inne, sier han.

- Hvorfor har ikke Danmark flere spillere i Premier League i dag?

— Vi har ikke vært heldige med dem vi har sendt over i det siste. Andreas Cornelius og Nicklas Helenius slo aldri til i Cardiff og Aston Villa, og Nicklas Bendtner har ikke akkurat vært den beste ambassadøren for dansk fotball. At de siste danskene har floppet, hjelper ikke på attraktiviteten, sier Qureshi.