TRONDHEIM (adressa.no): Etter nattens utvikling i dramaet rundt Petter Northug ser det nå ut til at skistjernen kommer til å bytte ut store deler av sitt støtteapparat i forkant av neste sesong. Det betyr i så fall at barndomskompisen Eirik Myhr Nossum er ferdig som 28-åringens trener, mens Are Sørum Langås ikke får fortsette som manager.

Jobber med verdens beste

Flere navn dukker opp som aktuelle til å overta ansvaret for Northugs treningsopplegg.

Blant de mest hete er Guri Hetland, som nylig avsluttet jobben som sjeftrener for det sveitsiske landslaget. Siden 2010 har hun vært trener for verdens beste mannlige langrennsløper Dario Cologna. I tillegg har hun i flere år hatt en managerrolle for verdens beste kvinnelige langrennsløper Marit Bjørgen.Overfor adressa.no sier Hetland at hun ikke er blitt kontaktet av Northugs team med tanke på en rolle som trener eller manager for kommende sesong.

— Hvordan ser du på dette hvis det skulle bli aktuelt?

— Jeg ser det ikke som aktuelt, svarer Hetland.

Sandbakk og Mundal

Langrennsekspert Torgeir Bjørn trekker frem Øyvind Sandbakk og Steinar Mundal som aktuelle trenerkandidater for Northug. Samtidig ser han at det vil være problematisk å knytte til seg de to, i og med at de allerede har roller i skiforbundet og Olympiatoppen. Petter Northug valgte for ett år siden å bryte ut av det norske landslaget.

— Sandbakk kunne ha bidratt med noe, men jeg vil tro det er problematisk i forhold til hans rolle i Olympiatoppen. Det samme gjelder Steinar Mundal, som også kunne ha vært en aktuell trener. Han er ganske bestemt, sier Bjørn til adressa.no.

Han tror Guri Hetland kunne ha vært mest aktuell i en managerrolle for Northug.

— Som en treningsrådgiver kunne Sandbakk ha vært bra, men det som kan sette en stopper er hans rolle i Olympiatoppen og om han er nok interessert. Jeg tror han trives så godt i den rollen han har nå, sier Bjørn til adressa.no.

Fredrik Aukland har de siste årene vært blant de mest ettertraktede trenerkreftene i internasjonal langrenn. Torgeir Bjørn mener Northug er avhengig av støttespillere som er svært tilstede rundt ham, og at det kan svekke Auklands kandidatur.

Må være til stede

— Petter hadde mange flinke folk rundt seg i teamet denne sesongen, men de har ofte hatt andre roller samtidig. Eirik Myhr Nossum er jo en lovende og bra trener, men har har vært opptatt med eksempelvis Lyn. Petter må ha noen som er der nærmest på heltid for ham, sier Bjørn.

Han trekker også frem Frode Estil, men påpeker at den gamle storløperen i så fall må ønske det sterkt nok selv. Bjørn avskriver seg selv som en aktuell kandidat, i og med at en slik rolle ikke lar seg kombinere med hans kommentatorjobb i NRK.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge vil overfor adressa.no ikke si noe om hvem som skal ta de endelige avgjørelsene når Northug skal sette sammen sitt nye støtteapparat før neste sesong. Paus gjør det samtidig klart at diskusjonene med Northug om fremtidig samarbeid med Coop fortsatt ikke er i mål.

Ordknapp Skinstad

Langrennssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund vil si minst mulig om saken som blusset opp torsdag kveld.

— Jeg vil prate med Petter om det før jeg har noen kommentarer.

Han har ingen planer om å tilby Northug umiddelbar hjelp i arbeidet med å sette sammen et nytt støtteapparat.— Petter har takket nei til landslaget og det forholder vi oss til. Inntil han gir andre signaler er det ikke noe tema.

Verken Eirik Myhr Nossum eller Øyvind Sandbakk har besvart henvendelsene fra adressa.no fredag formiddag.