Det ble seerstorm da SVT droppet det klassiske nyttårshopprennet. Selv uten svenske hoppere tviholder våre blågule naboer på tradisjonen 1. nyttårsdag.

Og rennet kommenteres i norskstrikkede sokker i svenske farger: — Se på disse. Sokkene har bestemoren til Kenneth Gangnes strikket til meg, sier SVT-ekspert Fredrik Balkåsen til NTB.

Han trente tidligere med Gangnes da han bodde i Lillehammer. Balkåsen kjøpte også ski av Bjørn Einar Romøren. Båndene til Norge er dette. Jan Boklöv revolusjonerte internasjonal hoppsport da han fikk suksess med V-stilen på slutten av 1980-tallet. Motstridige nordmenn tviholdt lenge på samlede ski, men ble fullstendig frahoppet. Nå er det svenskene som blir fullstendig frahoppet.

- Hvorfor sender dere fortsatt nyttårshopprennet?

— Tradisjonens makt er stor. Dette er en tradisjon som er dypt rotfestet. Det er en heftig halvannen time der vi følger med på noe som fascinerer resten av verden. Vi har nok selskap av 500.000 seere, sier SVT-kommentator Peter Jonsson.

— Skihopping er den eneste vintersporten der det er lov å heie på Norge. Ellers er det krig, sier Balkåsen.

Danket ut av hockey

- Når får vi se noen svensker igjen i hoppuka?

— Det tror jeg ikke skjer i overskuelig framtid. Men jeg håper virkelig interessen tar seg opp. Ikke glem at Sverige var bare én av seks nasjoner som deltok i det første nyttårshopprennet. Men grunnlaget er lite. Det er mye annet som frister i Sverige, som langrenn, alpint og ikke minst hockey. Selv i hoppmetropolen Örnsköldsvik er hockeyen blitt veldig stor, sier Jonsson.

SVT sender nyttårshopprennet på svensk tv. Kommentator Peter Jonsson (til venstre) og ekspertkommentator Fredrik Balkåsen på plass i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

— Tungt å holde i gang sendingen uten svensker?- Vi drar nytte av fem nordmenn på pallen i vinter, selv om tre fjerdedeler av VM-laget forsvant. Folk i Sverige lar seg både imponere og forundres over det Norge gjør i vintersport.

- Dere blir ikke lei?

— Det er greit så lenge vi vinner ishockey-VM, men dere kan godt sende oss noen hoppere, humrer Jonsson.

- Da får vi Zlatan i retur?

— Han får dere ikke. Han holder seg nok innenfor Sveriges grenser, dessverre for dere, humrer SVT-duoen.

Notishumor

Åpningsrennet i Oberstdorf tirsdag ble en notis på SVTs tekst-tv. Det gikk omtrent like bra som svensk hoppsport. «Högst hoppade österrikaren Michaeal Hauböck». Ikke bare ble navnet feil, men han hoppet altså høyest.

Det får minnene tilbake til da den svenske komikeren Lasse Brandeby spurte høydehopperen Patrik Sjöberg i en sketsj «hur bredt har ni hoppat».

Landslagssjef Alexander Stöckl hang ikke helt med da NTB gjentok stuntet i en litt omformulert versjon.

— Hvor høyt har dere hoppet?

— Hva sier du?

- Hvor høyt har dere hoppet?

— Hvor høyt vi har hoppet? Jeg skjønner ingenting.

- Svensk TV skrev at Hayböck hoppet høyest.

— Svenskene, ja. He he. Høyest, ja. 139 meter høy er ganske høyt.

— Statusen til hoppsporten i Sverige er ikke veldig høy. Jeg vet de er ivrige i langrenn og alpint, men vi har ikke sett mange svenske hoppere de siste årene. Interessen er ikke så stor, ler Stöckl.

(©NTB)