GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Tradisjonelt må debutantene i Hoppuka holde tale, og denne gangen var det to: Joachim Hauer og Halvor E. Granerud.

— Jeg har hørt mange dårlige taler opp gjennom årene, helt siden jeg selv var så uheldig å måtte høre på min egen i 1988/89. Disse to holdt taler til 20 i stil, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Alle hopperne, støtteapparatet, koner, kjærester og samarbeidspartnere pleier å være med på den tradisjonelle feiringen dagen før hopprennet som flest mennesker ser på TV i hele verden.

Alle har på sine fineste klær, en deilig avveksling fra hoppdressen som TV-titterne får se dem i – i dag klokken 14.00. — Tradisjonen med å tale kommer lenge før min tid. Den gangen tipper jeg det var for å tyne de som var førstereis. «Juniorene» var lavest på rangstigen og måtte være både skopussere og bære ski for andre.

Slutt på rangordning

Rangordningen, denne inndelingen av ferskinger og veteraner, er for lengst borte. Alle er jevnbyrdige i dag, og de sist ankomne er ofte meget godt forberedt før sin «dåp».

— Begge to holdt fantastisk gode taler. Jeg ble imponert over hvor flinke de er til å snakke i forsamlinger og hvor godt forberedt de er. Man blir jeg blir veldig imponert og stolt over å reise rundt med utøvere som presterer også på denne arenaen.

- Hva sa de?

— Halvor kjørte en taktikk der han underselge seg selv og startet med en svært dårlig vits. Alle trodde det skulle bli kleint, og så ble det perfekt. Han pratet om hva norsk hoppsport har oppnådd den siste tiden, og det på en humoristisk og fin måte. Joachim Hauer leverte det beste jeg har hørt i min tid. Han var reflektert, hadde humoristisk snert og klarte å få frem et viktig budskap: At alle burde følge drømmene sine.

IMPONERT OVER TALENE: Sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bråthen opplyser at de talene var på høyde med det han har hørt før fra folk i «høyere posisjoner», som han uttrykker det. — Husker du hvordan du hadde det foran din egen tale for snart 30 år siden?

— Jeg gruet meg fryktelig, og hadde det fryktelig underveis. Og det ble en svært dårlig tale.

- Så alle senere overgår sportssjefen i taler?

— Ja!

Var nervøse før start

Aftenposten pratet med Joachim Hauer og Halvor Granerud før de skulle i aksjon som ble holdt på hoppernes hotell. Av gjestene var tidligere skihopper Jon Inge Kjørum til stede, og Johan Remen Evensen.

PÅ FEST: Anders Fannemel, Daniel-André Tande og Kenneth Gangnes på hoppernes nyttårsfeiring i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

— Er du nervøs? Jeg trodde du var en kald fisk, sa Halvor E. Granerud (19) henvendt ti sin noen år eldre lagkamerat. Hauer (24) innrømmet dem, men begge foralte at de hadde tenkt på talene lenge, og forberedt seg godt.I dag skal de to i likhet med de fem andre på Norges lag vise hva som bor i dem i bakken.

— Vi gleder oss veldig til å komme i gang, sier de. Hoppsjef Bråthen legger til:

— Det gjelder bare for TV-tittere å komme seg opp av sengen til klokken 14. * Nyttårshopprennet følger du direkte her fra kl. 14