GARMISCH-PARTENKIRCHEN: 24-åringen er med i Hoppuka for fjerde gang. Siste sesong kom han hit som leder av verdenscupen, med gul, gjev trøye. Han fikk plasseringene 6-14-24-9 og var skuffet.

Unggutten avsluttet imidlertid sterkt med fire pallplasser individuelt, blant annet seier i Titisee-Neustadt. Han var dessuten på laget som tok VM-gull i Falun.

Men sesongåpningen har ikke vært like god som han kunne ønsket seg, med fjerdeplass som best. Mens fem lagkamerater har vært på pallen i verdenscupen, noe som er eksepsjonelt bra, har honndølen slitt litt med å finne tilbake til sitt beste jeg. I Schattenbergbakken i Oberstdorf, Hoppukas åpningsrenn, ble han imidlertid beste norske på fjerdeplass.

— Det har gått bedre og bedre

Anders Fannemel ble nummer sju i kvalfiseringen nyttårsaften.

— Jeg er fornøyd. Treningshoppene gikk veldig bra, men jeg ble litt for offensiv i kvalifiseringen. Følelsen før nyttårshopprennet er god.

Fannemel er klar for det helt store i nyttårshopprennet og grunnen er dette:

-Det har gått bedre og bedre. Jeg vant to av de fire siste kvalikene før vi dro til Hoppuka. Jeg har prøvd å finne ut hva jeg har gjort før som har fungert, og nå har jeg funnet det.

-Og hva er svaret?

-Det er måten jeg går av bommen på, og den spenningen jeg da får i lårene og videre i kroppen. Når jeg slipper meg ned i sporet, tenker jeg kontakt med korsryggen og det å få beina under meg. Alt dette er individuelt, men det funker for meg.

Jakten er vellykket, mener Fannemel

Fannemel forteller at han har grublet lenge, og har fått hjelp av trenerne som har tatt video, analysert og kommet opp med løsninger. Men det er bare han som kan føle på kroppen hva som er riktig.

-Jeg har funnet den brikken som mangler, sier han.

Mye av letingen har foregått på Lillehammer, der Fannemel bor. Trenerne Jermund Lunder og Thomas Lobben har vært blant dem som har bidratt. Det kan kanskje virke enkelt å slippe seg fra bommen, finne sittestillingen og ta sats, men skihopping er en marginal og komplisert idrett. Alt henger sammen med alt.

-Jeg har tenkt veldig mye teknikk de siste månedene, men har heldigvis godt sovehjerte. Når man skal lete som jeg har gjort, må man imidlertid vite hva man leter etter.

Slik gikk det i kvaliken:

Johann Forfang ble nummer tre, Kenneth Gangnes nummer fire, mens Anders Fannemel kom på delt 7.-plass i kvalifiseringen.

Prevc hoppet 139 meter og var suveren med 143,8 poeng. Stefan Kraft fra Østerrike var nærmest med 134,6 poeng etter det nest lengste hoppet på 135,5 meter. Forfang var best av de norske med 133 meter og 132,2 poeng.

Øvrige norske: 4) Kenneth Gangnes 128,6 (131), 7) Anders Fannemel 124,8 (128,5), 14) Joachim Hauer 119,3 (129), 21) Daniel-André Tande 113,3 (125), 23) Andreas Stjernen 110,4 (122,5), 36) Halvor Egner Granerud 103,9 (121).

Gangnes, Forfang og Tande var forhåndskvalifisert.

Severin Freund, som leder hoppuka etter seieren i Oberstdorf, valgte å stå over kvalifiseringen. Han møter dermed Peter Prevc i duell fredag.