OBERSTDORF (adressa.no): Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter overfor Adresseavisen at Didrik Tønseth og Petter Northug søndag kveld ble kalt inn til et møte med den norske ledelsen.

Årsaken var misnøyen fra Tønseth i etterkant av jaktstarten i Lenzerheide.

I forkant av løpet, lørdag ettermiddag, varslet Petter Northug at han ville bruke kvelden på å klekke ut en plan sammen med Didrik Tønseth, som startet tolv sekunder bak ham på gårsdagens jaktstart.

— Snakket ikke sammen

Ifølge Tønseth skjedde ikke dette. Tønseth fortalte i går at de to ikke snakket sammen om saken i forkant av løpet i det hele tatt.

Martin Johnsrud Sundby tok en ny suveren seier på jaktstarten i går. Tønseth gikk raskt opp i ryggen på Northug og dro ham med seg. På slutten kjørte Northug fra Tønseth og gikk inn til andreplass. Tønseth fikk det meget tungt på slutten og ble sjettemann, rundt halvminuttet bak Northug.

(for abonnenter) — Samarbeidet fungerte ikke for min del, mens han kommer godt ut av det. Jeg håpet at han skulle hjelpe til litt mer i lettpartiene. At jeg går først i bakkene er greit. Men dette er alle mot alle, og det er slik det er, uttalte Tønseth.

Tre trenere på møtet

Dette førte til oppvask i den norske leiren i går kveld.

— Jeg, Trond Nystad og Tor Arne Hetland satte oss ned sammen med Petter og Didrik. Vi pratet gjennom det som skjedde i går. Konklusjonen er at det er viktig å ha en forventningsavklaring før vi fyker av gårde, sier Løfshus til Adresseavisen.

Han tar selvkritikk på vegne av det norske teamet.

— Det kan like mye være kritikk av oss som ledere, på at vi ikke har vært nok på og avklart ting på forhånd.

Løfshus sier at Northug hadde sett for seg at han og Tønseth ikke skulle gå sammen.

Forventningsavklaring

— Vi må avklare hverandres forventninger før vi går ut i løypa. Petter hadde sikkert sett for seg at han skulle gå litt fortere. Og han hadde ikke forventet at Didrik skulle komme så fort i ryggen på ham. Petter hadde ikke trodd at det skulle bli et samarbeid, forteller Løfshus, som ikke legger skjul på at Tønseth var misfornøyd.

— Konklusjonen er at vi skal bli flinkere til å snakke sammen før start.

- Har dere ofte slike møter?

— Nei, ikke slike, sier landslagssjefen, som fortsatt ikke tar noen av de to løperne i forsvar.

— Jeg forsvarer ingen. Det viktigste er at vi fikk sette oss ned og prate sammen.

Guffent vintervær

Fra påskestemning i idylliske Lenzerheide i Sveits har Tour de Ski flyttet seg til Oberstdorf i Tyskland, hvor forholdene dagen før tirsdagens sprint minner mest om en senhøstdag i Trondheim.

Løypa består kun av kunstsnø, og omkring er det en blanding av barflekker og sørpe. Fra silregn på morgenen dalte det ned tung, våt snø i ettermiddag.

Her skal Petter Northug tirsdag kjempe for å nærme seg Martin Johnsrud Sundby i sammendraget. Nå er avstanden på halvannet minutt, noe som akkurat nå virker umulig å ta inn.