KRISTIANSAND: — Vi fylte glassene med sprudlende Cava, og så skålte vi for lagets nye alkoholregler. Hver gang vi åpnet en ny flaske og drakk, skålte vi for alkoholforbudet som ble innført dagen før. Klokka var ikke mer enn halv elleve på formiddagen. Sjefene trodde vi var ute og trente, skriver Hushovd i sin nye bok.

Det var i desember 2013 at BMC-ledelsen bestemte at de ville ha slutt på at rytterne på kveldstid satt i hotellbaren og tok seg et glass vin. Så på treningsleir i Spania ble det bestemt at det var totalt alkoholforbud.

Klar tale

BMC-sjef Jim Ochowicz fortalte om lagets nye alkoholregler: «Det er ikke lenger lov å sitte i hotellbaren og nyte alkohol, gutter.»

Ingen av rytterne sa noe.

Men på treningstur dagen etterpå, da det var fri trening, bestemte to av lagets største stjerner, Thor Hushovd og Philippe Gilbert seg, for å gi blaffen i forbudet. Sammen med noen andre på laget kjørte de ned til en strandbar og bestilte flasker med sprudlevann.

Gjemte syklene

Hushovd skriver i boka:

— Vi hadde ikke syklet mer enn 100 meter på veien fra hotellet da Philippe kom opp på siden av meg og spurte: «Du, vi skal ikke bare sykle ned til en bar på stranden og kjøpe en flaske Cava?» «Jeg er med.»

Så fikk duoen med seg en gjeng andre ryttere de stolte på, syklet som gale for å riste av seg dem de trodde ville kunne sladre til BMC-sjefene.

— For å unngå å bli oppdaget, gjemte vi syklene bak en mur før vi gikk inn i baren. Det var strålende sol i Denia denne dagen og vi hadde mest lyst til å sitte ute, men av frykt for å bli sett, våget vi ikke. I stedet satte vi oss innerst i lokalet og bestilte en flaske spansk musserende vin, skriver Hushovd.

Kritiserer BMC for mangel på lagånd

Han mener stuntet var noe som bandt rytterne bedre sammen.

— Det var ikke bra det vi gjorde, det hører ingen steds hjemme på en treningssamling. Men samtidig ble denne episoden noe vi kunne leve på lenge. Det som skjedde innerst i lokalet på strandbaren den formiddagen, var noe som knyttet oss fem enda tettere sammen. Etter min mening gjør vi i BMC for lite av ting som knytter rytterne sammen. Det behøver slett ikke være alkohol inne i bildet, tvert imot. Men vi burde gjøre mer av ting som bygger lagånd og fellesskapsfølelse, jeg mener det er viktig for å få en prestasjonsgruppe til å fungere godt sammen. Der har BMC vært dårlige så lenge jeg har vært på laget, skriver Hushovd.