— Du, nå vil plutselig alle ha tak i oss. Jeg må gjøre et tv-intervju som jeg er to minutter for sein til. Er det greit at jeg ringer deg opp igjen etterpå?

Det er lenge siden det har vært så gøy å være daglig leder i Storhamar. Da resten av oss lå på stranden, grillet i parken og koste oss med tidenes sommer, brukte Njål Berge juni- og julidagene på å redde Storhamar fra konkurs. For mannen som jobber gratis denne sesongen, på dugnad, er det nesten vanskelig å begripe at klubben kjemper om seriegull bare et halvt år etter redningsaksjonen.

Nå løper han fra den ene intervjuavtalen til den andre og prøver å forklare hvordan Storhamar har snudd økonomisk krise til gullkamp.

— Det er et under. Vi tør nesten ikke å drømme om at det skal holde helt inn.

TORSDAG KLOKKEN 18:

  • FØLG STORHAMAR-OILERS DIREKTE OG CHAT MED VÅR REPORTER.

6000 på tribunen

Først noen kjappe fakta.

På 90-tallet var Storhamar forbildet i norsk ishockey. De beste spillerne. Den beste økonomien. Det beste publikummet. Da OL-Amfien ble bygget før vinterlekene på Lillehammer, fikk klubben en skikkelig arena også. Og fullt hus, eller "mætt fjøs", ble et begrep på Hamar.

Nå er vi der igjen. Når Oilers setter kursen mot Mjøsa torsdag, er det eliteseriens store formlag som venter på den andre siden. I ryggen har Storhamar 6000 tilskuere og vissheten om at de har vunnet de ni siste kampene i eliteserien. Det er i ferd med å bli orden på ting igjen. Laget kjemper om seriegull. Interessen er tilbake. Og fjøset er fullt.

De har sagt ja til lave lønninger, og de sa ja til å spre semifinalebonusen fra i fjor ut over hele året. Og alt dette har de gjort for å hjelpe klubben!

At historien ser ut til å ende godt, skyldes i hovedsak lojale spillere, medgjørlige støttespillere, dugnadsånd og et lokalsamfunn som nok en gang har vist hvor mye Storhamar og hockeysporten betyr for dem.

— Vi opplever en enorm støtte på Hamar. Og spillerne har vært fantastiske. Jeg kan ikke berømme dem nok, forklarer Njål Berge til Aftenbladet.

— De har sagt ja til å si fra seg lønn. De har jobbet dugnad, blant annet under Idrettsgallaen. De har sagt ja til lave lønninger, og de sa ja til å spre semifinalebonusen fra i fjor ut over hele året. Og alt dette har de gjort for å hjelpe klubben!

Storhetens fall

Hvor nære var egentlig Storhamar å gå konkurs i sommer? Én dag unna, ifølge Berge. Men takket være entusiastene i investorgruppen "Fattige fettere" – som i slutten av juni kom inn og slettet forpliktelser på 3 millioner kroner – overlevde Storhamar da gammel gjeld truet med å gjøre ende på en av norsk ishockeys mest tradisjonsrike klubber. Nå betaler Storhamar 200.000 i avdrag hver måned og har slettet over fem millioner gjeldskroner. Dersom fremgangen på isen fortsetter, kan klubben være fri for gjeld sommeren 2015. — Men hver dag er en kamp for å få endene til å møtes. Ta bortekampen mot Stavanger i september for eksempel. Da måtte jeg legge ut for reisen av egen lomme fordi klubben ikke hadde råd til flybillettene, forklarer klubbens daglige leder, Njål Berge.

Her har Mathias Trettenes satt inn ett av sine to mål for Oilers i midtperioden. I det hele tatt var det lekestue da Storhamar ble sendt hjem med 1-9 i hatten fra DNB Arena Foto: Anders Minge

Kampen i DNB Arena var ikke bare utfordrende økonomisk. 1-9-tapet i den sjette serierunden sendte også Storhamar mot bunnen av tabellen. Så mye mer var det kanskje heller ikke å vente av en klubb som har slitt med store gjeldsproblemer, og hvor oppslagene i media stort sett har handlet om økonomiske kriser, poengtrekk og mulige konkurser de siste sesongene.Men kanskje skjedde det noe den septemberlørdagen i Stavanger? Siden har i hvert fall laget til Aleksander Smirnov vært best i Norge. Torsdag møter de Oilers igjen, men denne gangen er forutsetningene ganske annerledes. Med seier vil Storhamar være bare to poeng bak serieleder Oilers når 12 serierunder gjenstår. Det vil i så fall være smått sensasjonelt.

Mange forsvant ut

Nå fikk riktignok Storhamar en opptur i fjorårets sluttspill, der de tapte semifinaleserien mot Vålerenga i den syvende og avgjørende kampen. I sommer første imidlertid den svake økonomien til at en rekke nøkkelspillere forsvant. Blant dem var Martin Blakseth Huse som valgte å bli Oilers-spiller.

— Det skjedde veldig mye negativt rundt Storhamar i fjor, og det var en tung tid for alle. Vi fikk dårlige nyheter hele tiden, enten det gjaldt poengtrekk, dårlige økonomi eller trenere som forsvant, sier 25-åringen.

— Jeg synes det er kjempepositivt at klubben er på beina igjen. De har fått inn dyktige og proffe folk i ledelsen. I tillegg har de vært veldig heldige med de spillerne som har kommet inn, legger han til.

Nettopp nykommerne får mye av æren for måten Storhamar har reist seg på. Blant dem finner vi også en gammel Oilers-kjenning. Patrick Bäärnhielm. Han flyttet til Stavanger før forrige sesong, men var ferdig i Oilers etter bare 15 kamper. På Hamar har den svenske backen vært en åpenbaring.

— Laget er bra komponert. Målvakten er god og spillerne opptrer på rett måte. De gjorde et sjakktrekk da de hentet Bäärnhielm. Sammen med importer som Luke Moffatt og spesielt Jakob Berglund, har han løftet hele klubben, sier TV 2-ekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

I likhet med en annen Storhamar-veteran, Oilers-trener Petter Thoresen, gleder Dahlstrøm seg over at Storhamar har overlevd de tøffe tidene.

— De har fått inn noen dyktige ledere, samtidig som de har lykkes på isen. Folk på Hamar er interessert i hockey, og nå har klubben gjort mange riktige valg. Jeg gleder meg til å oppleve et fullsatt OL-Amfi igjen, sier Thoresen.