— Bruk hue! Bruk hue! Stå opp!

Kommandoen kommer kjapt. Han roper, peker og gir beskjeder med hele kroppen.

Han har stått der i fem og et halvt år nå. Side om side med Petter Thoresen. Hovedtreneren får mesteparten av æren for at Stavanger er blitt laget å slå i Hockey-Norge. Men Pål Gulbrandsen har vært med like lenge.

Denne tirsdagen heter motstanderen Lillehammer. 3919 tilskuere har kommet til DNB Arena for å se Oilers trygge serieledelsen. Det er en kamp de skal vinne. Men den første scoringen lar vente på seg. Petter Thoresen slår oppgitt ut med hendene og brøler i det Nick Plastino mister pucken i offensiv sone, Pål Gulbrandsen roper oppgitt mot dommeren når en tvilsom icing blåses mot Oilers. Engasjementet er tilsynelatende større på trenerbenken enn på isen i den første perioden.

Reflektert

— Jeg trives veldig bra i jobben min. Perioden etter at Petter Thoresen kom til klubben har vært fantastisk å være med på, sier Gulbrandsen til Aftenbladet.

Vi spør om det frister å prøve seg som hovedtrener for en eliteserieklubb. Svaret kommer kjapt. Han trenger ikke betenkningstid.

— Ja. Men det er langt fram dit. Nå konsentrerer jeg meg om assistenttrenerjobben her – og arbeidet jeg gjør i ungdomsavdelingen. Det er spennende å se hvordan vi klarer å utvikle de unge talentene.

System i kaoset

Svaret han gir beskriver på mange måter Gulbrandsen som type. Han kan virke tøff og hard, og er det sikkert også innimellom. Men samtidig framstår han reflektert, en mann som kan mye og trives i lærerrollen.

— Han blir stadig flinkere til å se situasjonene og er utvilsomt et stort trenertalent. Jeg elsker lidenskapen hans. Det er inspirerende å se hver dag, sier Petter Thoresen.

Det kan se kaotisk ut, men det er faktisk system i kaoset som preger en lagbenk underveis i en hockeykamp. Verken Thoresen eller Gulbrandsen trenger å si så mye om hvem som skal på isen. Spillerne vet det som oftest selv. De vet også hvor lange byttene bør være – og hvordan de skal løse de ulke situasjonene de havner i. Thoresen styrer løperne, Gulbrandsen har ansvaret for backene. Slik er det alltid.

— Vi er ganske like som typer. Ofte er ett blikk mellom oss nok. Vi vet hva den andre tenker og mener, sier Petter Thoresen.

Trygget serieledelsen

Mot Lillehammer må Oilers vente til den andre perioden før det løsner. Fire ganger kan Petter Thoresen og Pål Gulbrandsen møtes smilende midt på trenerbenken og dunke knyttede høyrehender mot hverandre etter scoring. Problemet er bare at Lillehammer også scorer tre mål. I den siste perioden blir det imidlertid orden på ting. Oilers scorer to ganger. Til slutt vinner de 6-4 og trygger serieledelsen.

— Pål har vokst i rollen fra år til år, og har blitt veldig mye bedre til å snakke med spillerne enn han var tidligere. Nå har han fått den framtoningen som en sånn type skal ha, sier vikarierende Oilers-kaptein Dennis Sveum til Aftenbladet.

Han medgir at det var spesielt for spillerne da Gulbrandsen i 2009 gikk fra å være lagkamerat til å bli overordnet nærmest over natten.

Fornøyd kaptein

— Det var litt spesielt, og vi snakket en del om det i starten. Den ene dagen trente vi pasninger sammen, den neste dagen fortalte han meg hvordan jeg skulle gjøre det. Men jeg tror Petter Thoresen er veldig fornøyd, og det er vi også. De er et tandem som fungerer veldig bra sammen, sier Oilers-backen.

Én stor forskjell er det imidlertid mellom de to trenerne.

— Pål skriker ikke like mye som Petter, men en sjelden gang i blant skriker han faktisk mer. Det morsomme da er at Petter ber ham om å roe seg ned, sier en leende Sveum.

Neste Oilers-trener?

Tonen mellom de to trenerne er også god når vi ber dem beskrive kjemien seg i mellom. Men mellom historier om snorking og andre ting – de to deler rom når Oilers er på tur – er det ikke vanskelig å skjønne at respekten er stor mellom Pål Gulbrandsen og Petter Thoresen.

— Oilers skal være glade de har Pål, slår Petter Thoresen fast.

Hovedtreneren har ledet Oilers til fire NM-gull på fem år, men har tidligere nevnt at han ønsker å ta over landslaget når kontrakten hans med Stavanger-klubben går ut i 2017. — Oilers skal nok klare å erstatte meg. Det er ikke sikkert de trenger å lete heller. Kanskje de bare skal gi Pål Gulbrandsen sjansen, sier Thoresen.

FAKTA, Pål Gulbrandsen

Alder: 37 år.

Fra: Bøler.

Posisjon: Assistenttrener i Oilers.

Spillerkarriere: 453 kamper for Manglerud Star, Lillehammer og Oilers.

Aktuell: Har vunnet fire NM-gull og ett seriemesterskap som en del av trenerteamet i Oilers.