Den tidligere landslagskapteinen frykter vi blir enda mer akterutseilt hvis ikke prat erstattes av handling snart.

— Hva som er grunnen? Det har vært snillisme av verste sort. Det stilles ikke krav noen plasser lenger. Alt skal være så fint og bedagelig. Jeg har fått svi for at jeg er tøff i mine uttalelser og kravene jeg stiller. Men hvis vi ikke tør å klinke til blir vi enda mer akterutseilt enn vi er nå, sier Rekdal til Aftenposten.

I gårsdagens Aftenposten sa generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, at den nedturen norsk fotball nå opplever, kanskje er nødvendig. Landslaget har vært i mer eller mindre fritt fall etter EM-sluttspillet i 2000. Klubblagene er et godt stykke unna deltagelse i Europa, og både trenere og spillere har hatt en lei tendens til å mislykkes i sine utenlandske klubber.

Kjetil Rekdal var hærfører da norsk fotball var på sitt aller beste. Da landslaget slo nasjoner som Brasil, England og Spania, og klubblagene vant over Real Madrid, Olympiakos og Borussia Dortmund. Den tiden er forbi.

Formidabel jobb

Rekdal er ikke overrasket.

— Jeg har sagt i mange år at det må skje noe, at det må et felles løft til for å få dette opp igjen. Men det er vel kanskje på tide at andre også oppdager det. Vi har en formidabel jobb med å få norsk fotball tilbake der vi en gang var. Vi blir akterutseilt av nasjoner som Island i internasjonale kamper, altså. Men når man hele tiden skal snakke om hvor fint alt er, og de som snakker ikke engang vet hva dem snakker om, eller hva som kreves, da fortsetter kurven bare å peke nedover, da, fortsetter Rekdal.

— Ser du en vei ut av mørket for norsk fotball, Kjetil Rekdal?

— Ja, ellers hadde vi ikke holdt på med dette. Men man må begynne å stille krav, man må begynne å trene bedre og mer. Det må sterkere lut til enn det som er tilfellet i dag.

Innstilling og mentalitet

Sarpsborg-trener Brian Deane har levd et langt liv i fotballen. Mannen som scoret Premier Leagues første mål sier dette om situasjonen i norsk fotball:

— Jeg trenger mer enn noen minutter for å skulle kunne gi et godt svar på det. For det er sammensatt. Men det handler om det som skjer på grasrota. Det handler om innstilling og mentalitet. Det må kanskje en annen mentalitet til når det gjelder dette med å vinne og viljen til å vinne. Og så er det et økonomisk aspekt ved det hele. Og ikke minst handler det om talentarbeid. Mange spillere reiser nok kanskje ut for tidlig. Alle disse momentene virker inn, sier Deane til Aftenposten.

— Hvordan er ditt inntrykk av norsk fotball?

— Fint. Det er et ålreit nivå her. Men ser man på de norske lagene som slås ut av europeiske lag i turneringene i Europa, så handler det mye om penger. Budsjettene der er store. Mens det her er store utfordringer med akkurat økonomien, og mange sliter tungt. Man kan ikke forvente at lagene skal utvikle toppspillere hele tiden så lenge det ikke er vilje til å investere skikkelig i produktet, sier Deane. Som reiste fornøyd fra Ullevaal med ett poeng lørdag ettermiddag.

Bakgrunn:

Dette er saken:

  • Aftenposten skrev i går om norsk fotballs fall siden toppen ble nådd på 1990-tallet, og frem til i dag.

  • Alle fem norske lag er ute av kvalifisering til spill i Europa denne sesongen. Landslaget har ikke vært i mesterskap på 14 år.

  • Gen. sek. i NFF, Kjetil Siem, tror nedturen kan ha vært nødvendig for å kunne samle hele Fotball-Norge til et felles løft.

  • En ny plan og modell for felles utvikling er på gang, arbeidet med å samle hele Fotball-Norge er i gang. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er i spissen for arbeidet.

  • Hvorfor gikk det som det gikk? Siem mener man forvaltet arven fra 90-tallet for dårlig.