TUIL, Finnsnes og Senja sørget for en drømmehelg for 2.-divisjonsklubbene med treningsbase i Tromsø i går. På lagene finner man en rekke spillere med bakgrunn i TIL.

Sebastian Jensen (20) tok overgang fra TIL til Senja foran årets sesong, og er nå delt toppscorer i 2.-divisjon med syv mål etter hat-trick mot Oppsal i helga. I TUIL har tidligere TIL-junior Håkon Kjæve banket inn fem foreløpig.

— Det er klart vi følger med der, selv om vi ikke har noen konkrete om noe der nå, sier Svein-Morten Johansen i TIL.

— På en måte synes vi tromsøfotballen er heldig, som har bra trykk i 2.-divisjon, også med Midt-Troms-lagene som trener i Tromsø. Det er et stort innslag av 2.-divisjonsspillere i byen, og vi får sammenlignet med våre egne unge spillere, mot spillere som riktignok er et hakk eldre, fortsetter TILs sportssjef.

Håper på opprykk

TILs sportssjef skjuler ikke at han gjerne ser at ett lokalt lag, og aller helst nærmeste nabo og tidligere klubb TUIL, tar steget opp til 1.-divisjon. Det vil også gjøre spillerflyten mellom klubbene godt, tror han.

— Det er en generell utfordring for oss at steget er stort mellom 2.-divisjon og eliteserien. Det er lettere å vurdere spillere i 1.-divisjon. Det tror jeg, sier Johansen.

Derfor tror han blant annet at Senja-storscorer Sebastian Jensen må utvikle seg videre en stund, før det kan bli aktuelt for TIL å gjøre en henvendelse.

— Han må levere et sånt produkt over tid. Han må gjenprodusere det hele veien og kanskje også et steg til på et tidspunkt i mellom. Akkurat nå er han i en perfekt hverdag, sier Johansen.

Om Kjæve sier han:

— Det er artig at han har vokst som spiller. Det er all honnør til TUIL at de har et produkt som er bra, og at spillere som kommer dit utvikler seg.

- Lettere å ta utvikling

TUIL-trener Gaute Helstrup mener at to strake år i 2.-divisjon har gjort som med spillerutviklingen i TUIL.

— Det er nesten lettere å ta utvikling i 2.-divijson. Det er et større poengjag hele veien i 1.-divisjon, for å berge plassen. Vi har hatt et veldig stort fokus på utvikling av enkeltspillere den siste tiden, sier han.

Han tror absolutt at spillere som dominerer 2.-divisjon kan lykkes med å ta steget rett til eliteserien.

— Man ser mange spillere som går fra 2.-divisjon til eliteserien. Det er et fullt mulig steg å ta det. Flere av våre spillere har 1.-divisjonserfaring med seg i bagasjen som et klart pluss, poengterer treneren.

- Unikt

Med ni poeng og klar fordel i målforskjellen fra serielederen ned til Skeid på 3.-plass, ser kampen om opprykk til 1.-divisjon ut til å stå mellom TUIL og Finnsnes.

Men både FK Senja og TIL 2 har mulighet til å karre seg med i neste års spissede 2.-divisjon. Det betyr at opptil 5 lag av 60 lag på de tre øverste nivåene i norsk fotball kan ha treningsbase i Tromsø neste år.

Byens befolkning på 72.500 utgjør cirka 1,3 prosent av Norges befolkning.

— Det er ganske unikt og spesielt. Det viser at vi har lyktes med å ha flere sterke utviklingsmiljøer i byen og nærområdet. Jeg tror vi skal være forsiktig med å spisse det for mye mot et sted, sier Gaute Helstrup.

- Lukker ikke døren

Mens Kjæve og Jensen er to eksempler på spillere som ikke har fått prøve seg som seniorspillere i TIL, så er det også flust av spillere med TIL-bakgrunn fra A-lagsnivå særlig i TUIL, som Lars-Gunnar Johnsen og Vegard Lysvoll.

— Man avskriver aldri spillere. Hvis man ser at de er på er kjempehøyt nivå, og det ser man bedre i 1.-divisjon enn i 2.-divisjon, så avskriver vi aldri noen spillere selv om de har vært her før, sier Svein-Morten Johansen.