TRONDHEIM (adressa.no): I dag tar et samlet Fotball-Norge farvel med ett av sine største talenter gjennom tidene. Odd Iversen var på 60-, 70— og også tidlig på 80-tallet selve begrepet på scoringer.

Og rekorden fra 1968, med 30 mål på 18 kamper, lever i beste velgående også etter at serien er blitt utvidet til 16 lag.

Kjapp i replikken

15. september i fjor gjorde adressa.no et intervju med Iversen i forbindelse med at Vålerenga-spiss, islandske Vidar Örn Kjartansson, hadde los på 30-målsrekorden.

Og Iversen leverte som alltid. For det var ikke bare ute på banen han var kjapp på avtrekkeren:

— Dere kan være glad jeg dro til Racing Mechelen i 1970, og ikke fortsatte i RBK noen sesonger til den gangen. Da ville nok antallet mål på én sesong blitt enda høyere, smilte han.

De ordene har nok «Ivers» også i behold. For ikke bare scoret han 30 i 1968. Spissen dundret for eksempel også inn 26 på 18 kamper i 1969. En kneskade, og en påfølgende operasjon fra en belgisk lege Iversen i ettertid kalte «en 90-åring med to glassaua», skulle imidlertid ødelegge mye i de årene han var på sitt aller beste – og var fritt vilt også blant europeiske toppklubber.

— På tide at noen tar rekorden

Da adressa.no snakket med ham i september i fjor, håpet han imidlertid at Vålerenga-spissen skulle ta rekorden. Iversen spilte både for RBK og Vålerenga, og hadde ikke noe imot at nettopp en Enga-spiss hadde muligheten.

— Det er jo 46 år siden. Så det er «absolutt ikke noe for tidsnok» om noen slår den rekorden, sa han på sedvanlig, humoristisk vis.

— Og det er helt fint om en fra Enga-spiss gjør det. Jeg ble jo toppscorer i serien en gang mens jeg spilte for Vålerenga selv. Men da scoret jeg «bare» 17 mål på 22 kamper, minnes Iversen.

For få uredde spisser

Uansett; Kjartansson endte på 25 mål, og dermed lever Ivers-rekorden fortsatt.

Iversen selv mente i fjor høst at dette handler om dagens angripere og deres frykt for å bomme, framfor det å tørre å «drite seg ut» foran mål.

— Jeg mener det i dag er for få «riktige spisstyper»: Uredde spisser som tør «drite seg ut», gjennom å fortsette å skyte selv om de misser to-tre sjanser. Da begynner man i stedet å høre på publikums piping, og kan egentlig tas av banen, sier Iversen.

Og minner om at heller ikke han selv traff på alt.

— Jeg kunne misse mange sjanser i samme kamp før jeg scoret. Men da var jo de missene glemt, sier Iversen.

I dag bisettes 69-årige Iversen fra Ilen kirke.