SANDVIKA (aftenposten.no): I morgen kveld kan Andreas Aalbu ta et nytt skritt mot å kopiere sin far Jan-Erik og bli nummer tre i familien som får smake på fotball på høyeste nivå i Norge. Da møtes Mjøndalen og Bærum til første kvalifiseringskamp.

Andreas Aalbu fikk plass på årets lag i 1. divisjon. Ser man på genene, var kanskje ikke det så rart. Pappa Jan-Erik har to sesonger for Vålerenga, mens mamma Ellen (Scheel) i sin tid var dominerende på Jardar, fikk 32 landskamper og et VM-sølv.

– Det er litt rart at vi har sjansen til å rykke opp i eliteserien. Da vi tapte for Kristiansund i slutten av juli, trodde jeg vi kom til å rykke ned, sier Andreas.

Jan-Erik Aalbu er glad sønnen Andreas fokuserte på fotballen, «fremfor å bli halvgod i alt» – sånn som han mener han selv ble. Foto: Ørn E. Borgen

24-åringen har følgende forklaring på at det kan bli stikk motsatt:– Vi har hatt voldsom flyt. Og så er vi 20 kompiser som har det gøy. Andre har det som jobb, men vi har det bare som hobby. 10–11 av oss har spilt sammen hele livet, sier Bærum-strategen, som studerer sports management på høyskolen i Molde – nå via nettet.

– For å overta jobben til faren din?

Pappa Aalbu knegger. Han er sportssjef i SBS Discovery og har sørget for at Max er blitt en viktig aktør på TV-fotball. Samtidig er han assisterende altmuligmann i Bærum. Nå sonderer senior trenermarkedet i tilfelle suksesstrener Morten Tandberg skulle få lyst til å røre på seg – etter å ha blitt ansatt av Aalbu for fem år siden.

Hopper etter faren sin

Andreas Aalbu kunne fort ha blitt skihopper – slik som Jan-Erik. Men da han ble 14, dro han bare ikke tilbake til bakken – til bestefar Ivars store fortvilelse. Ivar Aalbu er hoppentusiast og Jardar-mann. Da Jan-Erik ble god i fotball, var Bærum fienden, og poden fikk beskjed om å gå til Vålerenga!

– Det var bedre at Andreas satset på å bli ordentlig god i fotball fremfor å bli halvgod i alt – sånn som meg, sier Jan-Erik, som kom til Bærum etter to sesonger i eliteserien med VIF.

Mens pappa kan skryte av eliteseriespill, kan Andreas slå i bordet med 125 meter i hoppbakken. Jan-Erik har 120, men prøver febrilsk å antyde at han har vært lenger på trening.

Blir fortsatt undervurdert?

I såkalte rike Bærum kommune har Sportsklubben et budsjett på ca. 4,7 millioner – 1,5-2,0 millioner lavere enn nest fattigste 1. divisjonsklubb, påstår Jan-Erik Aalbu. Men i morgen spiller budsjettet ingen rolle når Mjøndalen er motstander på bortebane. Vinneren får møte Brann i to kamper om eliteserieplass.

– Hvor skal dere spille hjemmekamper da?

– På Telenor Arena, kanskje? Så kan Stabæk ta plass i bortegarderoben, sier Andreas og flirer.

Andreas Aalbu kan bli gutten som avgjør. Da lagets toppscorer Ahmal Pellegrino dro til LSK midt i sesongen, ble Aalbu flyttet opp som spiss. Han har kvittert med ni mål og imponert trener Tandberg.

– Han er god både med høyre og venstre ben, god på hodet og trygg i scoringsposisjon. Han er et oppspillspunkt som kan holde på ballen og også en god pasningslegger. Vi vet alltid hva vi får av Andreas. Han leverer aldri noe halvveis, sier Morten Tandberg, som anser sjansene mot Mjøndalen for å være 50/50. Andreas Aalbu lover å gi hundre.

FAKTA:

Profil

Andreas Aalbu

Alder: 24

Yrke: Student:

Høyde/vekt 1,90 – 80 kg.

Plass: Nå spiss. Tidligere også offensiv og defensiv midtbane.

Bærum Sportsklubb

Stiftet i 1910. Het først Grane, deretter Mode. Fra 1969 Bærum Sportsklubb.

Rykket opp til nest øverste nivå i 1980. Har siden rykket opp og ned med ujevne mellomrom. Aldri tidligere nær eliteseriespill. Har fire NM-gull i bandy, fire i ishockey og ett i håndball.