Skøytebanen skulle ha sesongåpnet for publikum mandag. Men værgudene spiller ikke på lag med banemannskapene, og med de temperaturene som er meldt, er det usikkert når banen kan åpnes.

— Vi hadde jo isen klar på torsdag. Alt var merket og gjort i stand, og ting gikk på skinner. Vi hadde laget den flotteste skøyteis som tenkes kan, og holdt på å bygge opp isen til den tykkelsen den skal ha. Da går det i ett, vi legger lag på lag med vann oppå isen til man får ønsket tykkelse, sier banemester Gunnar Lohne.

16,5 varmegrader

Så kom fredagen med full storm.

— Da så det ikke ut her, med løv og greiner og alt mulig rart på isen. Lørdag kveld var det samme elendigheten, med et ragnarok av vær og vind, sier Lohne.

— Natt til lørdag viste termometeret 16,5 grader her. Det var jo kaldere i juni enn det var her på lørdag. Når du får to døgn på rappen med slike temperaturer og full storm i tillegg, da er det helt håpløst å lage skøyteis, fortsetter han.

Tør ikke love noe

— Kan banen bli klar til helgen?

— Det er umulig å si. Vi gjør så godt vi kan, men jeg kan ikke love noe. Det er jo spådd mildvær utover i uken. Onsdag skal det begynne å regne igjen. Det behøver ikke bety så mye, så lenge vi ikke får full storm igjen. Det er jo et kraftig og godt kjøleanlegg vi har, men når det blir mer enn 12 grader sier det seg selv at det er vanskelig. Vind er det verste. Blåser det for mye, så er det helt håpløst. Langtidsvarselet ser heldigvis ikke så ille ut i forhold til vind.

Jobber om natten

- Hva gjør dere nå?

— Nå høvler vi av det vesle som er av is, og forbereder oss på å merke opp på nytt. All oppmerking må jo være pinlig nøyaktig, helst på millimeteren. Men med 13 grader slik det er nå, er det ikke så mye vi kan gjøre på dagtid. Vi merker gjerne på natten, når det er litt kaldere, svarer han.

- Hvilken værtype ønsker du deg?

— Nå ønsker jeg meg delvis skyet oppholdsvær med tre sekundmeter vind og 7 plussgrader. Det hadde vært ideelt. Men det får vi nok ikke. Det går an å legge skøyteis når det er 12 grader, men ikke når det blåser full storm, svarer han.

´Fredag er det planleggingsdag i Bergens-skolene og fridag for elevene. Men de som hadde tenkt å bruke fridagen til å gå på skøyter på Slåtthaug, vil trolig bli skuffet.

— De som vil gå på skøyter er hjertelig velkommen til Bergenshallen. Der holder vi åpent for publikum fra klokken 10 til 14, og der er det flott is og god plass å gå, sier Gunnar Lohne.

Stavanger et alternativ

Sigbjørn Rabbe, leder i Fanas skøytegruppe, håper at isen kan bli klar til helgen.

— Hvis ikke, vil det helt klart være et alternativ å dra til Stavanger og trene i den flotte skøytehallen de har der, sier han.

— Problemet er at det koster en del penger. Vi hadde egentlig god økonomi før høsten kom. Men nå har vi brukt mye på Stavanger-turer allerede. I høstferien hadde vi 34 løpere som var der en hel uke. Men slik må det være. Skøytesesongen starter jo i oktober, og da gjelder det å komme seg mest mulig på is, sier Rabbe.

— Neste helg, fredag den 13., reiser vi uansett en bra gjeng til Stavanger for å delta i løp der lørdag og søndag, fortsetter han.

Torsdag var planen å starte skøyteskole for 60 elever på Slåtthaug.

— Vi sender ut skriv om at det blir utsatt en uke. Og så får vi iallfall håpe isen er klar til det terminfestede åpningsløpet 10. november, sier Sigbjørn Rabbe.