I 2005 opplevde Manchester United en av klubbens største nedturer under Sir Alex Ferguson. 2-1-tapet for Benfica på Estádio da Luz sendte dem ut av Champions League etter gruppespillet.

Tirsdag kveld, ti år senere, gjentok det seg. United tapte for Wolfsburg og er slått ut av det mange omtalte som en av de enkleste gruppene i årets Champions League.

I kjølvannet av nedturen i 2005 ble det stilt spørsmål ved om Fergusons tid var over. Det viste seg etter hvert å være helt feil. Men skepsisen mot United-manager Louis van Gaal har bygget seg opp over tid blant supportere og eksperter. Nå stilles de samme spørsmålene om nederlenderen.

— Fordømte van Gaal

foto
FERDIG: Manchester United og Louis van Gaal ble slått ut av Champions League. Foto: NTB scanpix

«Fordømte van Gaal», melder The Sun på sportsforsiden.«Pinlig. Amatørmessig. Ulidelig», er ordene som preger sportsforsiden av The Times onsdag.

— Pinlig. Manchester United røk fortjent ut av Champions League fordi de forsvarte seg som amatører. De ble trukket i en enklere gruppe enn Manchester City, men likevel havnet de i Europaligaen. Velkommen til torsdager. Ulidelig, skriver avisens kommentator Henry Winter.

— Van Gaal satt på sidelinjen ute av stand til å snu kampen. Laget hans falt uten kamp. Fergusons United ville ikke ha falt uten å kjempe, fortsetter kommentatoren.

Ferdinand: - Flaut med Europaligaen

Rio Ferdinand var en del av laget som røk ut av gruppespillet i 2005. Tirsdag kveld var han en del av ekspertpanelet i BT Sports.

— Det er flaut. Du vil ikke gå ut av huset, du vil ikke gå rundt i Manchester, fortalte han om opplevelsen.

  • Se målene som sendte United ut av Champions League (artikkelen fortsetter under videoen):

United har brukt enorme summer på spillerkjøp under van Gaal. De tidligere United-spillerne Paul Scholes og Michael Owen mener spillerstallen han står igjen med etter tre overgangsvinduer er middelmådig.

— Spillerstallen er blitt verre. Mange av spillerne van Gaal har latt gå ville ha gått rett inn på laget i denne kampen, sa Owen i BT Sports studio.

— Dette resultatet overrasker meg ikke. Dette er et lag som har vært svake i nesten alle Champions League-kampene denne sesongen, og det i en sjokkerende enkel gruppe, tordnet Scholes.

Fikk du med deg denne?

Van Gaal forsvarer seg

foto
DEN STORE NEDTUREN: Memphis Depay og Jesse Lingard fortviler etter Champions League-exiten. Foto: NTB scanpix

— For Manchester United var det en tankevekkende kveld og en dyster påminnelse om hvor langt unna de er å konkurrere med de beste lagene i Europa, skriver Daniel Taylor for The Guardian.Rapportene fra United-ledelsen har vært at van Gaal har full støtte. Klubben har fått kritikk for å spille fantasiløs fotball, men er med i tetstriden i Premier League. Tirsdag kveld var det i stedet den manglende evnene til å forsvare seg som ble avgjørende. Etter begge Uniteds scoringer slo Wolfsburg raskt tilbake.

Etter kampen sto van Gaal hardnakket på at United har hatt fremgang under hans ledelse.

— Akkurat nå kan jeg ikke forsvare meg selv fordi vi er ute av Champions League. Alt jeg sier blir feil. Men når du ser på fakta, kom vi lenger i Ligacupen enn i fjor, vi kvalifiserte oss for Champions League, og vi er fortsatt i en god posisjon i ligaen. Fakta er at vi er bedre enn i fjor, fastslår van Gaal.

Det er imidlertid liten tvil om at van Gaal er svært presset. Hvordan Manchester United avslutter Premier League-sesongen blir trolig avgjørende. For allerede drømmer mange supportere om managere som Carlo Ancelotti og Pep Guardiola.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: