Manchester United, Chelsea og Arsenal har alle press på seg før siste runde i gruppespillet denne uken. Kun Manchester City av de fire engelske lagene er allerede klare for finalespillet.

— Det er mest press på Chelsea. De to andre lagene kan kamuflere et svakt Champions League og en mulig exit med at de fortsatt henger med i Premier League. Chelsea har dessuten så fersk suksess i ligaen at det aller største målet denne sesongen vil være suksess i Europa, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Chelsea er regjerende ligamester i England, men sliter tungt denne sesongen. José Mourinhos lag ligger helt nede på 14. plass på tabellen og tapte i helgen for Joshua Kings Bournemouth.

Laget topper sin gruppe før siste runde i Champions League, sammen med Porto. Begge har 10 poeng. Chelsea møter nettopp Porto hjemme på Stamford Bridge onsdag. Med ett poeng i den kampen er Chelsea videre.

Får «trøstepremie»

Dynamo Kiev ligger på 3. plass i gruppen og møter Maccabi Tel Aviv i siste kamp. Det skal under normale omstendigheter være tre greie poeng. Med seier der er Dynamo Kiev oppe på 11 poeng. Derfor har Chelsea presset på seg før møtet med Porto onsdag.

— Mourinho er den av de tre managerne det brenner sterkest under hvis de skulle ryke ut av Champions League. Skulle det skje, noe jeg ikke tror, må han selge inn for alt det er verdt at å vinne Europa League gir billett til Champions League neste år. Og slik Chelsea spiller i Premier League kan det være den enkleste inngangen, fortsetter Tjærnås.

De lagene som blir nummer tre i sin gruppe i Champions League, tar ett steg ned og sluses inn i sluttspillet i Europa League på nyåret.

Tøff oppgave for United

Manchester United ligger på 2. plass i sin gruppe, poenget bak tyske Wolfsburg, før møtet med tyskerne borte tirsdag. Louis van Gaals lag kan bli nødt til å vinne i Tyskland for å sikre avansement.

For poenget bak United ligger PSV som møter tabelljumbo CSKA Moskva hjemme i siste kamp i gruppespillet. Med seier der passerer de engelskmennene hvis kampen i Wolfsburg ender med hjemmeseier eller uavgjort.

Det tredje engelske laget som kjemper for sin eksistens, Arsenal, ligger på 3. plass i sin gruppe før møtet med greske Olympiakos i Hellas tirsdag. Kun seier er godt nok for Arsène Wengers menn. Laget må vinne med to mål for å gå forbi grekerne på innbyrdes.

Bayern München er allerede videre, og får enten med seg klubben til den norske landslagsbacken Omar Elabdellaoui, eller Arsenal.

Tror på Chelsea

Viasat-kommentator Roar Stokke tror Chelsea sikrer avansement på hjemmebane, men tror Manchester United og Arsenal får det tøft.

— Manchester City har vært OK i Champions League. Det samme med Chelsea. De går videre. Arsenal, i en svak gruppe, har skuffet mest av de fire engelske lagene, og de står overfor en beintøff oppgave. Men det er ikke umulig. Manchester United får det svært tøft i Wolfsburg. To av fire engelske lag videre er selvsagt ikke bra nok om det er slik det blir. Jeg tror det er større sjanse for at de to siste ryker ut enn at de klarer å ta seg videre, mener Stokke.

— Presset er like stort på alle de tre lagene fra "Money League". Prestasjonene står ikke i forhold til pengebruken og ressursene, legger han til.

- Men hvorfor hangler de engelske lagene i Champions League?

— Så langt har vi sett en svak utgave av Premier League. Selv i mange av toppkampene har kvaliteten og intensiteten vært lav. Det er lyspunkter, for England har et landslag med ganske mange unge spillere som gjør det godt. Likevel: hvis vi setter opp en liste over topp 50 spillere i verden, hvor mange engelskmenn finner du der? På samme måte, sett opp en tenkt liste over de 20 mest aktuelle managerne til en toppjobb i Bayern München eller Real Madrid, hvor mange engelske managere finner du på den listen? Svaret på begge er enten ingen eller ekstremt få. Det viser at engelsk fotball har en stor utfordring i å forvalte rikdommen til å utvikle spillere og ledere, sier Lars Tjærnås.