En gamling og en ungfole var sentrale da den norske serieåpningen ble fullført tirsdag kveld. 41-årige Frode Johnsen kom inn og scoret da Odd slo Molde. Samtidig ble Kristoffer Ajer (16) tidenes yngste kaptein i eliteserien da han ledet Start i bortemøtet med Lillestrøm.

Imponerende begge deler, for all del. Men det finnes mange andre grensesprengere i fotballen, og her er syv eksempler på det.

Mauricio Baldivieso var bare 12 år da pappa slapp ham til på laget. Foto: AP

1: Vi starter rundreisen i Bolivia. Mauricio Baldivieso sies å være verdens yngste profesjonelle fotballspiller. Da han debuterte i boliviansk 1.-divisjon i 2009 var han bare 12 år. Det var hans far og Aurora-trener Julio Cesar Baldivieso som valgte å la gutten få smake på proffnivået. Noen dager senere sluttet faren som trener etter å ha fått beskjed om at han ikke lenger kunne bruke sønnen. Gutten er nå 18 år og spiller fortsatt i boliviansk fotball.

Matthew Briggs debuterte i Premier League 16 år gammel. Foto: Digitalsport

2: Det er forskjell på norsk eliteserie og engelsk Premier League. Matthew Briggs var bare 16 år og 65 dager gammel da han debuterte i det som kanskje er verdens beste liga. Han debuterte for Fulham mot Middlesbrough 13. mai 2007. Siden har Briggs vært leid ut til en rekke klubber, før han ble frigitt av Fulham sist sommer. Nå er han utleid fra Millwall til Colchester. Hvis man ser på hele den engelske fotballigaen så er det Reuben Noble-Lazarus som har rekorden. Han var 15 år og 45 dager da han debuerte for Barnsley mot Ipswich i Championship.

Norman Whiteside spilte VM som 17-åring og slo rekorden til Pelé. Foto: AP

3: Norman Whiteside er tidenes yngste spiller i et VM-sluttspill. I 1982 var han 17 år og 41 dager gammel han spilte for Nord-Irland mot Jugoslavia i en kamp som endte 0-0. Whiteside slo Pelés record. Belfast-fødte Whiteside ble tidlig plukket opp av Manchester United som han debuerte for i april 1982, to uker før hans 17-årsdag.

Martin Ødegaard debuterte i eliteserien da han var 15 år og 117 dager gammel. Foto: NTB scanpix

4: I en slik sammenheng blir det feil å utelate Martin Ødegaard . Han er tidenes yngste spiller i eliteserien (15 år, 117 dager), tidenes yngste på Norges A-landslag (15 år, 253 dager) og tidenes yngste i en EM-kvalifiseringskamp (15 år, 300 dager). For å nevne noen av rekordene til Real Madrid-spilleren.

Colombias keeper Faryd Mondragon jubler etter lagets fjerde mål mot Japan I VM sist sommer. Foto: Reuters

5: Så går vi over til gamlingene. Tidenes eldste spiller i et VM-sluttspill er Faryd Mondragón . Colombias keeper var 43 år og tre dager gammel da han ble byttet inn for David Ospina i 4-1-seieren over Japan i fjor sommer. Han slo rekorden til Roger Milla, som var 42 år og 39 dager da han spilte sin siste kamp for Kamerun i 1994. Milla scoret også i det mesterskapet, og han er fortsatt den eldste målscoreren i VM-historien.

Stanley Matthews holdt det gående til han var 50. Her jubler han for FA-cuptriumfen med Blackpool i 1953. Foto: Digitalsport

6: Neil McBain var 51 år og 20 dager gammel da han spilte for New Brighton mot Hartlepool i 1947. Det gjør ham til tidenes eldste spiller i engelsk fotball. Stanley Matthews er tidenes eldste i engelsk toppfotball. Han var 50 år og fem dager gammel da han spilte for Stoke mot Fulham.

Kazuyoshi Miura spilte blant annet for Sydney FC. Foto: AP

7: Japaneren Kazuyoshi Miura regnes som nåtidens eldste aktive spiller på toppnivå. Den tidligere landslagsspilleren er nå 48 år, men holder det gående for Yokohama. Tidligere i måneden scoret evigunge Miura for første gang på over et år da Yokohama tapte 2-3 for Jubilo Iwata. 48-åringen forbedret dermed sin egen rekord som japansk fotballs eldste målscorer. Kilder : Youtube, Wikipedia, FIFA.com, NTB