Galaasen Foto: Fotograf Sturlason

21. april 1995 debuterte han for Rosenborg. 18 sesonger senere er det slutt. Kampen mot Bayer Leverkusen 6. desember blir Steffen Iversens siste på toppnivå.

Lørdag lanseres boka «Steffen. Født til fotball». I siste avsnitt i boka, som er forfattet av Anders Mølster Galaasen, og som Adresseavisen har fått en eksklusiv sniktitt i heter det:

«Det eneste som er sikkert er at nå er det slutt. Han kan se tilbake på 18 sesonger på seniornivå. Et utall antall mål. Seiere og mesterskap. 36 år i medienes søkelys. Et halvt liv som trollunge og bohem.»

Adresseavisen var i kontakt med Iversen om dette etter kampen i går kveld, men han vil ikke si noe da. Men Iversen har gitt en kommentar til NRK.

– Beslutningen har jeg egentlig ikke tatt før nå den siste måneden. Men jeg føler det er på tide å gi seg nå, sier Iversen til NRK.

Etter det Adresseavisen erfarer skal RBK-spissen nå bli fotballekspert for en TV-kanal.

TV2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen avkrefter på Twitter at Iversen skal inn i deres team.

— Tror han vurderer CMore, legger Jansen Hagen til.

CMore-sjef Steinar Brændeland vil overfor Adressa hverken bekrefte eller avkrefte at Iversen skal begynne å jobbe hos dem.

Kanalen skal fra neste år av vise norsk eliteserie.

Toppscorer i Tottenham

Lite ante Iversen den april-kvelden i 1995 at fotball-livet skulle bli så innholdsrikt som det ble. I det 63. minutt kom han inn for Tom Kåre Staurvik i hjemmekampen mot Kongsvinger, og fikk sin debut for klubben han nå spiller sine siste minutter i.

18-åringen tok eliteserien med storm, og etter «Mirakelet i Milano» året etter ble han solgt til Tottenham.

I trøye nummer 18, som han overtok etter selveste Jürgen Klinsmann, var det rettet enorme forventninger til Iversen i London. I begynnelsen var han da også en suksess, og ble toppscorer for klubben i to sesonger.

Samtidig ødela skader en god del av eventyret, og i 2003 dro han videre til Wolverhampton. Iversen slet med spilletid hos «Ulvene», og var tilbake i Norge og Vålerenga i 2004. Her ble han seriemester i 2005, før han vendte tilbake til Lerkendal foran 2006-sesongen, hvor han fikk mye av æren for seriegullet samme sesong. Siden har han vært i RBK, med unntak av året i Crystal Palace.

- Kan ikke gjemme deg bort

I boka forteller Iversen blant annet om at han er overrasket over at han fortsatt spiller fotball. Dette sier Iversen da han får høre fra forfatteren at en drosjesjåfør han prata med, mente han burde lagt opp for lenge siden.

— He he. Ja vel. Det må han få lov til å mene. Det er mange som har meninger, sjø. Det er jeg vant med. Men helt ærlig, så er jeg egentlig overraska sjøl, over at kroppen skulle holde så lenge. Jeg trodde jo karrieren var over før jeg dro til Vålerenga. Så mye dritt og faenskap jeg hadde hatt med både knær, rygg og ankel. Toppen et par sesonger var det jeg turte å håpe på da.

Det er snart åtte år siden, det?

— Ja, det er nesten litt utrolig å tenke på. Og det har en klar sammenheng med at jeg fikk lov til å være med på å bestemme sjøl. Være med og påvirke når jeg burde spille, når jeg burde hvile og sånn. I Tottenham var det jo ikke rom for det. Der var det rovdrift som gjaldt. Det medisinske opplegget der var ikke bra.

- Ja, det blir vel en overgang, det. Har du noen gang hatt noen «vanlig» jobb?

— Teller du med jobbuka på skolen? Hvis du teller med den, har jeg hatt det. Hvis ikke, har jeg ikke hatt det. Jeg har vært så heldig å få holde på med det jeg synes er artigst i verden.

Fotballproff er vel en jobb, det òg?

— Ja, det er jo faktisk det. Folk tenker kanskje ikke så mye på det. De sier «for et enkelt liv fotballspilleran lever», men du kunne jo ha satt dem i den situasjonen vi er i, med presse og folk overalt som kjenner deg igjen hele tida, og du kan ikke gjøre noe gæli. Det er ikke så enkelt som folk skal ha det til, heller. Du går jo med et press hele tida. Setter du deg ned på en kafé i byen og tar deg en smultring, så kommer folk bort og spør «kan du spise det der, da, når du skal spille kamp». Trondheim er ikke noen millionby, akkurat. Du kan ikke gjemme deg bort, sier Steffen.

Nei, du har fått smake litt på det, du?

— Ja, ja.

Festet med Brad Pitt

I år har han vært på banen i 20 seriekamper, og scoret seks mål. Iversen har 130 mål totalt for RBK, og spiller han samtlige av lagets fire siste kamper denne sesongen, ender han på 297 kamper for klubben.

Iversen spilte sin siste landskamp i mars i fjor, da han ble tatt med som joker mot Danmark. Det var hans 79. i rekken. Iversen scoret til sammen 21 mål for Norge, og er nummer åtte på toppscorerlista - to mål foran far Odd.

I boka snakker han også ut om nettopp det å vokse opp som sønnen til Odd. Han forteller om det han oppfattet som pengetilbud under bordet, ungkarslivet i London og festingen med blant andre Will Smith og Brad Pitt. Han snakker varmt om sine medspillere, men ikke fullt så varmt om trenere og damefotball.

Vi får også Steffens forståelse for Carews «håndtering» av Riise og slagene i Drammen, drikkingen i Håvard Rems bobil under EM ’96 og ikke minst hjemsendelsen fra landslagssamling i 2008 etter å ha vært på fylla.

Sent i går kveld ruslet Iversen inn i garderoben i Kharkiv etter å ha startet for RBK for første gang på tre måneder. Om en liten måned rusler han av fotballbanen for godt.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport.