I den nye OL-debatten som dras i gang, tar nemlig flere stemmer til orde for at norsk OL med solid geografisk spredning.

— Man kan legge for eksempel innledende kamper i ishockey til Oslo og Bergen - og muligens Tromsø og Trondheim, sa Gerhard Heiberg til NRK i en større sak om Lillehammers drøm om et nytt OL - kanskje allerede i 2026.

— Sårene har ikke grodd

Arild Hausberg var ordfører i Tromsø da byens drøm om et 2018-OL brast. I dag er har han derimot andre interesser i idretten, som leder for Tromsø Ishockeyklubb.

Utspillet vekker blandende følelser hos en av dem som kjente aller mest på nederlaget da Tromsøs OL-kandidatur ble veltet på kontroversielt vis i 2008. -For meg som var så inne i det, så har ikke alle sårene grodd. Når jeg ser at de samme tillitsvalgte som var med å svekke Tromsøs kandidatur fortsatt sitter i maktposisjoner i norsk idrett. Idretten sørpå og østpå var livredd for et OL i Tromsø, hevder Hausberg fremdeles den dag i dag.

Men selvsagt frister en ishockeyhall av olympisk kvalitet den lokale hockeylederen.

-Det er en måte å få skikkelig gode anlegg på. Det ville vært en gavepakke hvis det skjedde. Det ville også gjort at ishockeyen kunne gjort syvmilssteg i utviklingen sin, hvis man fikk en hall i Tromsømed internasjonal størrelse på publikumsstørrelse, og med alt som skal til for å spille i GET-ligaen for eksempel, sier Arild Hausberg.

(Krever innlogging)

Tror på spredning

Tross i det fristende tankespillet mener Tromsø-ordføreren at tiden ikke er inne for å dra i gang en ny OL-debatt.

-Det er feil tidspunkt og alt for tidlig å begynne å snakke om. Folk er lei det som skjedde i Tromsø-prosessen og ikke minst i Oslo-prosessen, mener Hausberg.

Samtidig slår han fast at han på generelt grunnlag mener det er riktig at Norge arrangerer OL cirka hvert 30. år. Og tror på et norsk OL med større geografisk spredning.

— Den eneste måten man kan få samlet støtte fra hele landet, er å involvere hele landet. I hvertfall alle landsdeler, sier Hausberg og konkluderer ettertenksomt:

-Vi hørte på argumentet om at det måtte vært så kompakt som mulig. Hadde vi visst at vi kunne kjørt dette som et landsdels-OL, med Nordland, hele Troms og Finnmark involvert, tror jeg vi hadde fått en mye sterkere kraftned mot Sør-Norge, sier Arild Hausberg.