Den tidligere landslagsspilleren i håndball sitter allerede i NIF-styret og i styret i Norges Håndballforbund. 46-åringen har svart valgkomiteen at han er villig til å fortsette.

Skulle han bli valgt til idrettens mektigste mann, som Børre Rognliens etterfølger, kan det gå ut over hans politiske ambisjoner. Tvedt står i dag oppført som førstekandidat som fylkesordfører i Rogaland.

Karette Wang Sandbu, som har sittet i idrettsstyret i snart åtte år, men som velger å gå ut på tinget i Trondheim i 2015, mener at Tvedt er en meget god kandidat.

— Tom er utrolig god til å se det store bildet og de enkelte utfordringene. Han snakker godt med mange mennesker uavhengig av hvilken posisjon de har eller hvor de kommer fra, men det er også mange andre gode kandidater. Kristin Kloster Aasen, som er visepresident i dag, blir nevnt altfor sjelden. Hun er utrolig dyktig, sier 31-åringen.

Dag Vidar Hanstad, 1.-amanuensis ved Norges idrettshøgskole, mener også at Tvedt kan bli en bra sjef for norsk idrett.

— Tvedt vil bli en god idrettspresident. Han har rett bakgrunn, god erfaring fra mange styrer, han ledet Toppidrettsutvalget og har politisk ballast, sier Hanstad.

Til rådighet

— Det er alltid hyggelig å være med i spekulasjonene. Idretten har et veldig demokratisk system. Jeg har sagt til valgkomitéen at jeg stiller til gjenvalg for fire nye år og at det er idrettens oppgave å sette meg til oppgavene idretten er tjent med, kommenterer Tvedt.

Han er håndballspilleren fra Stavanger IF og som fikk 23 landskamper i årene 1988 til 1992. Han måtte ta nye valg da han fikk barn. Begge ungene ble født blinde, noe som krevde en ekstra oppfølging av foreldrene.

— Jeg gikk dessuten inn i politikken for å endre verden, ler Tvedt.

Det han sikter til er at han ivret for de funksjonshemmedes rettigheter, og ikke minst å få utrettet noe med tanke på universell utforming av det offentlige rom. Han fikk endret mye, ikke minst i Rogaland, og ble en klar røst i Norge.

Arbeiderpartipolitikeren ble landets yngste ordfører da han i en alder av 31 år overtok vervet i Randaberg. Der satt han i åtte år. Fra 2007 til 2011 ble han Aps første fylkesordfører. Nå er han førstekandidat for AP til det samme vervet.

Betale tilbake

- Hva er så grunnen til at du for en del år siden sa ja til verv i idretten igjen?

— Barna hadde blitt voksne. Idretten har vært en del av livet mitt hele veien. Jeg følte at jeg ikke hadde gitt tilbake det jeg hadde fått. Dette er tilbakebetaling til det flotte fellesskapet som idretten er.

- Men du var jo også trener for dine barn?

— Ja, vi spilte goalball, sier Tvedt, og sikter til lagsporten for blinde der det er ei bjelle inne i ballen, som dermed forteller hvor den ruller. Blindeball, som noen også kaller det, er en idrett på det paralympiske program.

tom_tvedt_002.jpg Foto: Tommy Ellingsen

I Idrettsstyret har Tvedt jobbet med toppidrett, og antidoping. Han ledet Toppidrettsutvalget, og rapporten som ble lagt frem pekte på noen mangler. Tidligere toppidrettssjef Jarle Aambø valgte å gå.— Toppidrettsutvalget var et fantastisk utvalg å lede. Der traff vi alle 54 særforbund.

- Du var kritisk til hvordan toppidretten ble drevet?

— Jeg er ikke ute etter å være kritisk, men er generelt opptatt av evaluering for å bli bedre, enten det er i idretten eller i politikken.

Tvedt er opptatt av den unike, norske idrettsmodellen: Olympisk og paralympisk idrett under samme fane.

— Nettopp derfor syntes jeg det var så trist at det ikke blir noen OL-søknad. Dessuten mener jeg at ikke noe er bedre helsemedisin enn barn og unge som får drive med idrett. Det er bevist at ikke bare den yngre garde, men også vi eldre blir mer inaktive.

— Jeg er også opptatt av at vi aldri glemmer at våre toppidrettsutøvere kommer fra breddeidretten, og at de som når toppen bare er et fåtall, sier Tvedt, som på ingen måte si noe om det er presidentstillingen han er ute etter.

Disse er også aktuelle for jobben

Aftenposten har ringt til en rekke idrettsledere i særforbund og idrettskretser. De fleste vil bare nevne navn under hånden, for ikke å forstyrre den demokratiske prosessen.

Av navn som går igjen er Tom Tvedt, dagens to visepresidenter som begge har sagt ja til gjenvalg: Jorodd Asphjell og Kristin Kloster Aasen, fotballpresident Yngve Hallén, tidligere golfpresident Christian Anker-Rasch og svømmepresident Per Rune Eknes.

Av de mer lovende på kvinnesiden er Marcela Bustos. 36-åringen sitter i dag i styret i Norges Basketbalforbund, og i idrettstyret. Hun har sagt ja til gjenvalg.

Topp og bredde

Norvald Mo, kretsleder i Oslo, forteller at Rognliens nei kom overraskende.

— Vi skal ha styremøte i begynnelsen av november og drøfte kandidater da.

Idrettskretsleder Sven Even Maamoen opplyser at Akershus skal få ned navn på blokken i sitt styremøte tirsdag.

Fotballpresident Yngve Hallén nevnes som en mulig kandidat til å bli ny idrettspresident. Foto: NTB scanpix

Han mener at det som kreves av en idrettspresident er følgende:— Jeg er ikke i tvil om at hele organisasjonen hungrer etter en sjef som har fokus på lokalidretten.

Knut Korsæth, tidligere kretsleder i Oppland og tidligere medlem av idrettsstyret, ønsker en president som kan kombinere bredde og topp.

— Norsk idrett består av mer enn det som foregår i de store byene. Jeg er også opptatt av at særforbund og kretser skal arbeide i fellesskap.

Korsæth mener dessuten det er en fordel for den kommende presidenten å være medievant.

— Den personen må kunne forholde seg til overskrifter og ikke snakke i lange tirader.

Vil ha leder med stor L

Friidrettspresident Svein Arne Hansen, som også sitter i valgkomiteen, vil ikke ut med navn, men sier følgende:

— Vi må ha en som kjenner idretten og er LEDER, ikke en administrator/byråkrat. Det har NIF ansatt folk for.

— Valgkomiteen må kunne få jobbe fritt, sier NIF-styrets Marcela Bustos.

Hun begynner selv å få lang erfaring fra idretten, etter at familien kom fra Chile.

— Der var det ikke noe som het dugnad og frivillighet i idretten, forteller 36-åringen, hvis mor startet et basketballag i Kjelsås.

Bustos blir nevnt som en fremadstormende idrettsleder, som i åtte har satt i Oslos basketballkrets, og styret i Kjelsås basket i mange år, nå også i Basketballforbundets styre.

— Jeg har stor tillit til at idretten vil gjøre et godt valg, sier hun.

Mulige kandidater

Yngve Hallén (46)

Nå: Fotballpresident

Bakgrunn: Bl.a. daglig leder i Sogndal Fotball, kommunestyremedlem (Ap).

Jorodd Asphjell (54)

Nå: 1. visepresident og stortingsrepresentant (Ap).

Bakgrunn: Mange verv i idretts-, ski- og fotballkrets, spesielt i Sør-Trøndelag.

Kristin Kloster Aasen (53)

Nå: 2. visepresident og jurist/selvstendig næringsdrivende.

Bakgrunn: President i Norges Rytterforbund fra 2003 til 2011, før det visepresident. Har hatt flere andre verv.

Christian Anker-Rasch (59)

Nå: Selvstendig næringsdrivende.

Bakgrunn: President i Norges Golfforbund, president i Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF). Tidl. i idrettsstyret.

Marcela M.F. Bustos (36)

Nå: Styremedlem i idrettsstyret og Basketballforbundet, høgskolelektor og PhD-stipendiat.

Bakgrunn: Nestleder Oslo- og Akershus basketballkrets, medlem i NIFs ungdomskomité.

Per Rune Eknes (51)

Nå: President i Norges svømmeforbund. Styremedlem i det europeiske svømmeforbundet og NIFs anleggs-komité.

Bakgrunn: President i svømmeforbundet i ti år, styremedlem fra 1996.