Onsdag ble det klart at Børre Rognlien slutter som idrettspresident etter idrettstinget i Trondheim i juni neste år. Nå er spekulasjonene i full gang når det gjelder hvem som skal overta det viktige vervet. Tidligere fylkesordfører i Rogaland, Tom Tvedt (Ap), er trolig én av de heteste kandidatene.

— Jeg synes det er trist, men veldig forståelig at Børre Rognlien velger å gi seg som idrettspresident. Det står meget stor respekt av den jobben han har gjort og hans 52 år lange innsats for idretten, og ikke minst av de resultatene han har oppnådd som idrettspresident, blant annet når det gjelder tippenøkkelen og momskompensasjon, sier Tom Tvedt til Aftenbladet.

- Hvilke ambisjoner har du når det gjelder vervet som idrettspresident?

— Jeg er først og fremst en kandidat til å sitte i styret i Norges Idrettsforbund, og synes arbeidet som gjøres der er særdeles viktig og interessant.

— Om jeg er en kandidat til presidentvervet får valgkomitéen og idrettstinget ta stilling til, sier 46-åringen fra Randaberg.

Erfaren politiker

- Hva mener du kreves av den neste presidenten?

— Det får være opp til valgkomitéen og idrettstinget å avgjøre. Jeg har sagt ja til å stille på gjenvalg til styret i Norges Idrettsforbund i juni, og har gitt beskjed til valgkomiteen om at jeg stiller meg tilgjengelig der idretten vil ha meg, sier Tvedt.

Han er med andre ord interessert i oppgaven.

Ap-politikeren var ordfører i Randaberg kommune fra 1999-2007, fylkesordfører i Rogaland fra 2007-2011 og har siden 2011 sittet i fylkestinget, samt vært styremedlem i Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske og Paralympiske komité.

Ønsker en fra egne rekker

At han allerede sitter i idrettsstyret, mener avtroppende idrettspresident Børre Rognlien er en stor fordel. 69-åringen vil ha en etterfølger fra egne rekker. Noe annet vil gjøre jobben «umulig», mener han.

Rognlien bruke torsdagen til nye intervjuer etter at nyheten sprakk onsdag kveld.

– Jeg kommer selvfølgelig ikke til å nevne navn før jeg har snakket med valgkomiteen. Men å hente en president utenfra uten inngående kjennskap til norsk idrett, vil gjøre det til en umulig oppgave for den personen, sier Rognlien til NTB.

Ble såret av OL-kritikken

Han mener også at etterfølgeren må beherske den nye mediesituasjonen svært godt.

– Medieverdenen raser av gårde uten at man har så mye kontroll. Dette blir en viktig oppgave å håndtere, sier Børre Rognlien.

Kritikken mot ham i OL-saken har vært tøff og gått inn på ham.

– Det er klart det har vært tungt. Jeg har blitt både provosert, såret og trist av den. Men det er ytterst få innen idretten som har vært med på denne kritikken, sier Rognlien.

Krevende rolle

Han vet bedre enn de fleste at presidentvervet er en svært krevende rolle.

– Det er mange motstridende interesser i idretten. Det er en viktig oppgave å ha løpende dialog med særforbund (54) og idrettskretser (19). Idretten må stå sammen utad. Hvis ikke blir den spilt ut av det politiske system, sier han.

Jakten på arvakteren hans i Idrettsforbundet er i full gang etter at Rognlien kunngjorde at han ikke tar gjenvalg på sommerens ting. Også Dag Vidar Hanstad trekkes fram av flere som en mulig kandidat.

– Meg bekjent begynner valgkomiteen arbeidet sitt nå. Jeg vet ikke hva valgkomiteen er ute etter og ser ikke på meg selv som presidentkandidat, sier Hanstad til NTB.

Flere kandidater

Også Jorodd Asphjell (1. visepresident) nevnes som et alternativ til Rognlien. Asphjell sitter i dag på Stortinget.

– Å være idrettspresident er ikke noe biverv. Men jeg har sagt til valgkomiteen at jeg stiller meg til disposisjon til verv. Vi skal ha et møte 22. oktober. Så får vi se da, sier Asphjell, som dermed trolig er mer innstilt på å fortsette som visepresident.

Rognlien etterfulgte Tove Paule i 2011. Valgkomiteen har gitt særforbund og kretser frist til 20. november med å melde inn kandidater til det nye idrettsstyret.