Jean-Michel Daoust var ikke på isen da Oilers gikk i gang med sesongoppkjøringen mandag. Den canadiske angriperen kom til Stavanger for to år siden og gjorde en meget god førstesesong. Han scoret blant annet det avgjørende målet i den sjette NM-finalen mot Vålerenga i 2014. I fjor sommer signerte han en ny toårskontrakt med Oilers. Den blir nå brutt.

  • Det er ikke noe dramatikk i dette. Slike ting skjer mange ganger hver sommer i hockey-Europa. Kontraktsforholdene er litt annerledes i hockey enn i arbeidslivet ellers, forklarer Pål Higson til Aftenbladet.

Sportsdirektøren i Oilers har jobbet i flere måneder med å løse Jean-Michel Daoust fra kontrakten med Stavanger-klubben.

  • Det dreier seg om prestasjon i forhold til rollen i laget. Vi synes ikke han fylte rollen han var satt til – som leder og en av våre beste spillere. Vi hadde flere samtaler i løpet av forrige sesong der vi var ærlige og uttrykte misnøye, men det ble ikke bedre. Så da mener vi at dette er den beste løsningen for alle parter, sier Higson.

- Var det noen utenomsportslige årsaker til at dere velger å bryte kontrakten med Daoust?

  • Nei, dette handler bare om det vi mener er best for laget på isen. Det er bare sportslige hensyn som ligger bak. Han var en skygge av seg selv forrige sesong og fikk det ikke til å stemme. Når det gjelder klubbspillere som er i en og samme klubb i 10-15 år, kan du leve greit med en dårlig sesong. Det er verre når det dreier seg om importspillere. De er leiesoldater som kommer for å være i klubben en kort periode. De er hentet for å være gode mens de er der. Da er det en forutsetning at du leverer. Det kan høres tøft og brutalt ut, men det er en del av hverdagen som ishockeyspiller, sier Higson.

Han bekrefter at Oilers gir Daoust en økonomisk kompensasjon når de nå skiller lag. Higson sammenligner situasjonen med den Oilers opplevde da Martin Blakseth Huse brøt sin kontrakt med Stavanger-klubben tidligere i sommer. Huse hadde også kontrakt én sesong til, men ønsket seg hjem til Storhamar.

  • Det blir litt samme sak. Vi kunne selvfølgelig nektet Huse å gå til Storhamar, men det ville bare blitt dumt. Ingen ville tjent på det. Ting som dette skjer hele tiden i ishockey, forklarer Pål Higson.

- Hvorfor har det tatt så lang tid før avgangen til Daoust er blitt offentlig?

  • Grunnen til at vi har holdt dette hemmelig er fordi agenten til Daoust ba oss om det. Han er fortsatt på klubbjakt og ønsket ikke at dette skulle komme ut. Men spilleren har visst om det siden i vår. Dette kommer ikke som noen nyhet på ham, forsikrer Pål Higson.

Klar Thoresen

— Daoust var fantastisk god i sin første sesong her. Da leverte han på alle måter. Det var også noe av grunnen til at jeg gjorde ham til assisterende kaptein før forrige sesong. Men han klarte aldri å følge opp. Han er uenig i det selv, men sånn er det noen ganger. Vi ønsker å gå videre uten ham. Vi vil forsøke noe nytt, forklarer Oilers-trener Petter Thoresen.

Han forteller at Oilers ikke har noen umiddelbare planer om å erstatte Daoust. Oilers har isteden bestemt seg for å gi unge spillere som Rudolfs Balcers, Henrik Medhus og Anders Tangen Henriksen mer istid kommende sesong. Samtidig har Oilers to ledige plasser på utlendingskvoten dersom det skulle bli nødvendig å hente inn forsterkninger utover i sesongen.

På sine to sesonger i Stavanger noterte Jean-Michel Daoust seg for 137 poeng på 125 kamper. Begge sesongene endte med NM-gull.