Du har nettopp fylt 18 år. Hele livet har du drømt om å komme til verdens beste hockeyliga. Et NHL-lag ser talentet ditt og drafter deg. Like etter får du beskjed fra Nord-Amerika om at det beste du kan gjøre for hockeykarrieren er å flytte til Sverige. Bort fra familie, venner, kjæreste og trygghet. Hva velger du?

Rudolfs Balcers bestemte seg kjapt. Han vil ikke flytte. Ikke ennå.

  • Men jeg er veldig sikker på at jeg bare kan bli i Stavanger ett år til. Jeg må jo høre litt på det San Jose sier.

Late sommerdager

Egentlig hadde vi avtalt å møtes klokken 10 denne onsdagen. I stedet ble klokken 11 før Rudolfs Balcers kom gående rolig mot spillerinngangen på baksiden av DNB Arena.

  • Det ble litt tidlig med 10. Du vet sikkert hvordan det er, sier en litt søvnig 18-åring mens han smilende hilser og låser oss inn.

Rudolfs Balcers er Oilers-spiller. Samtidig eier NHL-klubben San Jose Sharks de nordamerikanske rettighetene hans de to neste årene. - Jeg liker nok San Jose drakten best, men det får vente noen år. Det beste for utviklingen min nå er å bli i Stavanger. Foto: Carina Johansen

Rudolfs Balcers er en avslappet type. Han snakker lavt, men ser deg i øynene når han gjør det. Han kan virke beskjeden, men innerst inne er selvtilliten stor. Han er trygg på seg selv og gjør det han mener er rett.

Hvis Balcers skal bli i Stavanger, må i hvert fall Oilers garantere at de vil satse tungt på ham neste sesong. Det kommer San Jose Sharks til å sette som et klart krav.

På isen skiller han seg også ut. Det ser så enkelt ut når Rudolfs Balcers glir over gjennom angrepssonen. Han leker med konkurrentene. Gjennom gitteret foran hjelmen forsøker han å lese motstanderne. Hvem har vært utpå for lenge? Hvem har balansen på feil fot? Hvem sliter? Sånn fortsetter det. I bytt etter bytt. Selv når trenerne på benken kjefter og ber ham tenke mer på de defensive oppgavene. Rudolfs Balcers går sine egne veier. Han leter etter muligheter. Ser åpninger. Finner rom. Angriper.

California

I forrige uke var den 18 år gamle latvieren på treningsleir i San Jose. I storbyen som ligger en drøy times kjøring sør for San Francisco, var samtlige av NHL-lagets største talent på plass for å vise seg frem. Der ble de kjørt gjennom tester og treningskamper mens trener Peter DeBoer og sportsdirektør Doug Wilson fulgte nøye med.

  • Det første som slo meg var at jeg var den minste i garderoben. Det var mange store gutter der borte, forteller Balcers.

Beskjeden den 75 kilo lette angriperen fikk av trenerteamet i San Jose var derfor enkel; tren styrke, bli større!

- Hvordan var nivået?

  • Jeg hadde kanskje trodd det skulle være høyere.

- Flere av de som deltok spilte i NHL forrige sesong?

  • Ja, men jeg ble ikke skremt. Det gikk egentlig greit.

Med seg på flyet hjemover fikk Balcers ros fra trenerteamet for sin hurtighet og et kostholdsprogram som skal gjøre ham tyngre. I tillegg ønsket altså ledelsen i San Jose at han skal skifte fra Oilers til en klubb i Sverige. Modo er blant klubbene som er nevnt.

Krevde garanti

Det er utvilsomt en spesiell situasjon. Rudolfs Balcers er Oilers-spiller. For snart tre uker siden ble han draftet av San Jose Sharks. Det betyr at California-laget eier rettighetene hans de neste to årene.

Hvem er det egentlig som styrer? Laget som betaler lønnen, i dette tilfellet Oilers, eller laget i ligaen som alle hockeyspillere drømmer om, i dette tilfellet San Jose Sharks?

Når NHL-laget forteller Balcers at de helst ønsker at han skal spille juniorhockey i Sverige, er det et ganske stort press å legge på en 18 år gammel gutt som har familie og skole i Stavanger.

  • Hvis Balcers skal bli i Stavanger, må i hvert fall Oilers garantere at de vil satse tungt på ham neste sesong. Det kommer San Jose Sharks til å sette som et klart krav, sa agent Erik Ryman til Aftenbladet for to uker siden.

Sportsdirektør Pål Higson i Oilers bekrefter at de har snakket sammen.

  • Vi har gitt beskjed om vi regner Balcers som en større del av laget vårt nå. Han vil få alle muligheter til å ta en stor rolle hos oss.

Selv ser Balcers for seg å spille mer, score flere mål og bli sterkere.

  • Også tror jeg at jeg må bli litt bedre defensivt, sier han og smiler.