Hockey-Bergen står foran en storsatsing byen ikke har sett siden Bergen Flyers var i eliteserien i 2003. Ledet av Oilers-investor Tore Christiansen, startet i vår Bergen Ishockeyklubb (BIK) og Lokomotiv Fana å samarbeide.

Den nye klubben, Bergen Hockey Elite, satser nå millionsummer for å rykke opp til eliteserien igjen innen tre år.

— Vi har rundt 1,2 millioner kroner mer i budsjett sammenlignet det BIK hadde i fjor. Dette er den største satsingen vi har hatt i nyere tid, sier leder Christian Lund.

Christiansen-effekten

Totalt budsjett for den nye hockeyklubben er på rundt 2,6 millioner kroner, mye takket være økte sponsorinntekter.

Jeg er et sannhetsvitne for denne satsingen, og da må jeg levere. Klarer jeg det, så blir det lettere for lokale investorer å bli med etter hvert.

— Vi har allerede en del flere sponsorer enn i fjor og ligger bra i rute. Vi har fått god effekt av Tore Christiansens engasjement. Det gjør at vi blir tatt litt mer seriøst. I tillegg går han selv inn ganske sterkt som sponsor gjennom firmaet hans, SFF, forklarer Lund.

Til sammenligning har 1. divisjonsklubben Åsane i 2015 et budsjett på 8 millioner kroner, men i en idrett som normalt genererer langt høyere sponsorinntekter.

Vil ha Bergen i eliteserien

Til BT sier Christiansen at han ikke var redd for å bruke penger for å få Bergen Hockey opp i eliteserien.

— Jeg håper å bruke mindre penger enn jeg har brukt i Oilers. Jeg håper å ha lært av en del feil, sa han i juni.

- Hvor mye kommer du til å bidra med, rent økonomisk?

— Mer enn jeg både bør og vil, men jeg er et sannhetsvitne for denne satsingen, og da må jeg levere. Klarer jeg det, så blir det lettere for lokale investorer å bli med etter hvert.

Nå blir Christiansen altså blant hovedsponsorene i nysatsingen, selv om ingen av partene vil ut med hvor stor andel Oilers-investoren står for.

Har åpnet slusene

Økte inntekter gjør at klubben også kan vise muskler på overgangsmarkedet, og nestleder Svein-Arild Wågsæther har hatt en aktiv sommer.

— Hele Norge og utlandet vet om klubben, og vi har masse henvendelser fra svenske og tyske spillere. Vi jobber steinhardt for tiden. Selv om de fleste har ferie er det ikke slik for oss, sier han.

Så langt har klubben signert fire nye spillere (se faktaboks), i tillegg til at de fleste fjorårsspillerne har fornyet kontrakten.

- Ikke "om", men "når"

BT kjenner også til at en overgang for backen Sebastian Kjos fra Manglerud Star er svært nære.

— Vi bruke mer penger enn noensinne, og det kan godt bli flere spillere inn. Alle de vi henter har erfaring fra høyere nivå, og det er viktig for oss. Vi har nok av brukbare lokale spiller, men de vi henter inn øker også kvaliteten på dem vi allerede har i troppen, sier Wågsæther.

Trener Pål Erik Glomsaas har vært i klubben lenge og mener tiden er overmoden for at Bergen for et hockeylag på øverste nivå.

— Jeg har i mange år irritert meg over at vi har mistet spillere til Halden, Tønsberg, Hønefoss og så videre. Hvorfor har de et bedre grunnlag enn oss? Nå er vi i ferd med å ta det tilbake, sier "Gloms" og fortsetter:

— Vi har mange spennende navn i troppen. Den generasjonen og det laget vi har nå er en del av en kjempesatsing. Det snakkes ikke lenger om vi får et eliteserielag, men når.

Vil kopiere oljebyen

Vestlandshovedstaden er ikke først og fremst kjent som en ishockeyby. Bergen Hockeys hjemmebane, Bergenshallen har kun unntaksvis blitt fylt av tilskuere de siste ti årene. "Badekaret" ble reist i 1968, og har i stor grad stått uoppusset siden da.

Slik var på mange måter tilstanden i Stavanger for noen år siden, før Tore Christiansen engasjerte seg. Det er dette Glomsaas håper Bergen skal kopiere.

— Sporten er som hånd i hanske for denne byen, men tiden vil vise om det blir populært her og. Publikum er kravstore, men det er vi og. Drømmeoverskriften er at "Badekaret" er fullt. Potensialet er der, mener treneren.