FORMANN: Christian Lund er formann for den nye ishockeyklubben Bergen Hockey Elite, som er en fusjon av Bergen Ishockeyklubb og Lokomotiv Fana. FOTO: Tor Høvik
FORMANN: Christian Lund er formann for den nye ishockeyklubben Bergen Hockey Elite, som er en fusjon av Bergen Ishockeyklubb og Lokomotiv Fana. FOTO: Tor Høvik

Onsdag presenterte Bergens Tidende Tore Christiansens og Arthur Buchardts planer for en ny byarena i Bergen. Førstnevntes motivasjon for å realisere de kostbare planene, er først og fremst å løfte bergensk ishockey slik han har løftet den i Stavanger.

— Hvis det hadde vært snakk om en byarena for en annen idrett enn hockey, så hadde jeg ikke brukt tid på det. Men det betyr ikke at andre idretter er ekskludert. I DNB Arena har vi hatt landskamper i håndball, sier Christiansen.

I hjembyen brukte han rundt 50 millioner kroner på å bygge laget Oilers før han ble hovedinvestor i DNB Arena, som kostet 240 millioner å bygge. Planen hans er å gjøre det samme i Bergen, men med noen modifikasjoner.

— Jeg håper å bruke mindre penger enn jeg har brukt i Oilers. Jeg håper å ha lært av en del feil, sier han.

Samarbeid skal ta Bergen til eliten

Hvor mye kommer du til å bidra med, rent økonomisk?

— Mer enn jeg både bør og vil, men jeg er et sannhetsvitne for denne satsingen og da må jeg levere. Klarer jeg det, så blir det lettere for lokale investorer å bli med etter hvert.

For at hans bidrag skulle bli en realitet, stilte han et krav til ishockeyklubbene i Bergen om å samarbeide. Resultatet ble satsingen Bergen Hockey Elite, som er en fusjon av Bergen Ishockeyklubb og Lokomotiv Fana. Foran både media og næringsliv fortalte de om sine planer under powerpoint-presentasjonen "Reisen til toppen" onsdag ettermiddag.

Målet er å bli et eliteserielag innen 2018, det samme året som Christiansen håper at en byarena skal stå klar. Rogalendingen skulle selv være en del av seansen, men grunnet dårlig vær klarte ikke helikopteret hans å ta seg fra Oslo til Bergen.

— Eliteserien om tre år er store ord, men Tore skal være med på laget så lenge vi gjør arbeidet vårt på en ordentlig måte. Tidligere har det vært rusk i maskineriet, men nå er de riktige kreftene samlet i en leir. Jeg har stor tro på at vi skal lykkes, sier Christian Lund, som er formann i den nye klubben.

Bergen Ishockeyklubb ble nummer åtte i 1. divisjon forrige sesong. Lokomotiv Fana spilte på nivået under.

Skal skape driftskultur

Hva som blir Christiansens rolle i den nye satsingen er ennå ikke definert, for definisjonen skal han få bestemme selv.

— Jeg kommer til å engasjere meg i å bygge en ordentlig driftskultur. Jeg har ikke anledning til å være der hver dag selv, så jeg vil være opptatt av at teamet som driver klubben er riktig. Det er viktig å bygge et lag utenfor isen også. Det som skjer på isen skal ikke jeg legge meg opp i, sier han, og trekker frem ett viktig suksesskriterium.

— Noen må produsere hockeyspillere med bergensdialekt. Det tar ikke lang tid å kjøpe seg til et eliteserielag hvis vi virkelig går inn for det, men den gode effekten kommer først når folk kjenner igjen spillerne på laget.

Derfor har den nye klubben valgt å skille mellom elite og bredde, hvor elitesatsingen skal være lokomotivet som drar bredden fremover.

- Hvor mye vil en ny byarena ha å si for eventuell suksess?

— Det er alfa omega. Uten en byarena vil hockeyen i Bergen fortsatt leve i sumpen. Vålerenga, som har de beste forutsetningene for å lykkes, stamper både sportslig og økonomisk, grunnen er at de spiller i en hall fra 1952, sier Christiansen.

- Som høyoktan flybensin

Pål-Erik Glomsaas, som var trener for Bergen Ishockeyklubb, skal også være hovedtrener for Bergen Hockey Elite. Han sier han satt kaffen i halsen da han så Christiansens visjoner onsdag morgen, og mener planene om en ny byarena er en enorm inspirasjon for å nå målet om å bli et eliteserielag.

— Det er ikke bare diesel, det er høyoktan flybensin rett inn i årene, sier han, og legger til:

— Jeg håper det vil gi en vekker til byen også. Kanskje han kan få det lokale næringslivet eller andre investorer med seg.

Glomsaas ønsker heller ikke at klubben nå skal kjøpe seg til suksess med utenlandske spillere. Han ønsker, som Christiansen, å bygge opp laget med lokale profiler. I dag består kjernen av bergensere. Den kjernen skal bestå, men krydres med kvalitet.

Blant annet fra Stavanger Oilers, som klubben tidligere har annonsert at de skal samarbeide med. Et samarbeid som nok vil bli tettere på grunn av Christiansens engasjement.

— Vi skal inn i et ekteskap med Oilers, men det er et ekteskap med en planlagt skilsmisse om ett, to eller tre år. Så det ekteskapet får vi ta borgerlig, sier Glomsaas og ler.